Last news in Fakti

23 Април, 2014 16:57 1 467 0

Радан Кънев: ДКЕВР е политически най-зависимият регулатор в Европа

  • радан кънев-
  • дкевр-
  • ерп

Държавата в момента няма средства да национализира тези предприятия. Това е умишлено поддържана заблуда, че такава мярка е възможна

Ситуацията в българската енергетика и спорът между ЕРП-та и НЕК за 350 млн. лв. принуди Факти.бг да потърси мнението на Радан Кънев от Реформаторския блок. С него разговаряме как може да се намери баланс между цената на тока и положението на социалнослабите. Доколко идеята за Енергиен борд може да бъде спасителна и как Европа може да помогне, разкрива Радан Кънев.

Има ли основание да бъдат отнети лицензите на ЕРП-та?

Не няма основание. В момента има голям юридически хаос в българската енергетика. Неговото решение е да се спре популизмът преди избори и да не се застрашава цялата енергетика на страната, защото някой иска да получи хиляда гласа повече.

Този спор не е просто търговски от момента, в който социалистическата партия реши да го използва като политически инструмент. Но всъщност трябва да бъде търговски и да бъде в ръцете на съда.

 

Независим ли е регулаторният орган – ДКЕВР?

За съжаление всеки български гражданин знае, че ДКЕВР не е независим орган. В момента в рамките на Европейския съюз тече цялостна ревизия на регулаторните органи, защото подобни проблеми съществуват и в страни с по-висока степен на корупция като Италия, Испания и Гърция. Установяват се доста тревожни факти. ДКЕВР е политически най-зависимият регулаторен орган в цяла Европа. Това е извод на Европейската комисия.

Какво трябва да се направи, за да се гарантира независимостта на ДКЕВР?

В предложенията на Реформаторския блок за икономиката и енергетиката са посочени конкретни предложения за осигуряване на максимална политическа независимост на ДКЕВР. Най-първото от тях е изборът на неговите членове от Народното събрание да бъде с квалифицирано мнозинство, а не с обикновено. Между другото зад такива предложения седяха днешните управляващи, когато те бяха в опозиция. Но не ги придвижиха на практика, когато взеха властта, а задълбочиха политическата зависимост на ДКЕВР.

Професионално ли се управлява българската енергетика?

Видимо не. Енергетиката ни се управлява от комбинация от политически популизъм и дълбока, тежка корупция. Стратегията за развитието на енергетиката ни трябва да бъде изработена чрез консултации с всички участници в процеса като политици, производители, синдикати и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Смятате ли, че целта е одържавяване на ЕРП-тата? Или пък смяна на собствениците?

В цялата ни енергетика, от самите НЕК и БЕХ през големите държавни производители, включително АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ Марица2, ЕРП, производителите на възобновяема енергия, има много тревожни данни. Прозира целенасоченото заграбване на всички тези предприятия чрез умишлен фалит. НЕК е в умишлено предизвикан фалит от българската държава чрез проекта за АЕЦ „Белене“. БЕХ е в същото положение благодарение на „Южен поток“. От идването на власт на БСП и ДПС АЕЦ „Козлодуй“ също се води към умишлен фалит чрез един непосилен натиск над цената на тока, произвеждан от централата. Виждаме какво се случва с ЕРП-та и централите за възобновяема енергия. Държавата в момента няма средства да национализира тези предприятия.

Това е умишлено поддържана заблуда, че такава мярка е възможна. Има реална опасност среди от руската и българската мафия да заграбят родната ни енергетика и да установят пълен контрол над живота ни.

Какво трябва да се направи, за да не може да се случи този сценарий?

Това е безспорна опасност, но не е бъдещето на енергетиката ни. Бъдещето на родната ни енергетика е в Европейския енергиен съюз. Това трябва да се направи, за да се предотвратят мрачните сценарии. Подписването на договор за по-тясна енергийна интеграция на Европа, общи енергийни пазари, общи политики към Русия и в този контекст подкрепям идеята за въвеждането на енергиен борд в България. Но преди това трябва да се смени властта у нас, защото от сегашната не можем да очакваме подобна стъпка. В енергийния борд трябва да влязат представители на Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие. Енергийният борд трябва да изиграе подобна роля, която изпълни Валутният борд за оздравяване на българските финанси.

Енергийният борд трябва да осигури средства за реформа и финансите за подпомагане на бедните българи, а не реформата да легне на техен гръб. Трябва да се извърши задълбочен одит и оценка на течовете, кражбите и неефективните звена в системата. В крайна сметка българската енергетика трябва да се управлява с прозрачни правила и ясни и стабилни перспективи за един десетгодишен период, а не както се прави в момента.

Тревожното състояние на АЕЦ „Козлодуй“ и фактическият фалит на НЕК не застрашават ли националната сигурност.

Всичко това е въпрос на национална сигурност. Стопроцентовата ни зависимост от руски газови доставки и без обща европейска политика също е заплаха за националната ни сигурност. Всички мерки, които предлагаме, поставят на първо място националният интерес и сигурността на България, което трябва да стане през обща европейска енергийна политика. Това е енергийният съюз, който се подкрепя от Полша, защото не малка част от тези заплахи съществуват и за Варшава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА