Last news in Fakti

29 Октомври, 2014 12:21 1 077 3

Жозеф Дол: Трябва да съставите правителство в дясно център

  • жозеф дол-
  • правителство-
  • дясно център-
  • борисов

Дол препоръча то да бъде оглавено от Бойко Борисов

Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол заяви на пресконференция в Народното събрание, че България трябва да състави правителство в дясно - център с премиер Бойко Борисов.
Той е на работно посещение в нашата страна и програмата му предвижда срещи с парламентарно представени политически сили.

Ние сме обезпокоени от създалата се трудна ситуация в България.  Отговорността за съставяне на правителство е изключително голяма и кабинетът трябва да бъде в център – дясно, заяви Жозеф Дол.
Той допълни, че се е срещнал с лидерите на демократичните партии, с които работят в Европейския парламент, за да ги изслуша. „И мога да ви кажа те имат изключително ниво на отговорност към гражданите на България. След тези разговори трябва да се състави правителство с министър председател Бойко Борисов. Кабинет трябва да е в център дясно”, каза Жозеф Дол. Той допълни, че кабинетът трябва да работи по определена програма, която партиите, които управляват ще я съставят.  Правителство е нужно, за да може да се развива България в икономически и социален аспект. То е нужно и за да се върнат еврофондовете в България, подчерта Жозеф Дол.

Бойко Борисов е човека, с който много добре сме работили и затова той трябва да работи и с другите партии. Моята визита не е тук, за да кажа кой министър какъв ресор ще оглави. Въпреки всички трудности с Ирландия, Гърция, Испания, Португалия, ние в Европейския парламент, не се отказваме. България трябва да работи за правова държава и правосъдие, стабилна банкова система, през зимата започва и проблема с енергетиката.

На въпрос дали ЕНП би подкрепил кабинет, в който ще влезе националистическа формация, за каквато се смята Патриотичния фронт, Дол заяви, че като председател на ЕНП не може да подкрепя изказвания, които са абсолютно неприемливи и допълни, че не може да се очаква подкрепа от него. „Не можем да защитаваме популизма и това е изключително важно за България“, категоричен бе председателят на ЕНП. Жозеф Дол заяви още, че Бойко Борисов се е справил много добре с дискусиите за съставяне на правителство. „Бях много песимистично настроен, преди да пристигна вчера вечерта, сега вече гледам по-реалистично на нещата и съм сигурен, че ще се намери решение на ситуацията в интерес на българските граждани”, коментира още Дол.

 "Не съм тук, за да казвам кой ще бъде министър. Това не е работа на председателя на ЕНП", каза Дол, но същевременно отправи сериозни критики към евентуалното участие на Патриотичния фронт в управлението.

В същото време, на въпрос как гледа на евентуалната подкрепа от страна на ДПС за новото правителство на страната, тъй като ГЕРБ са подкрепили активно протести срещу депутат от тази партия, Дол бе далеч по-скромен на думи и единствено коментира, че няма намерение да бъде премиер на България и не би искал да посочва докъде да се разпростира евентуална коалиция.

По-рано председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна също с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол.
В България съм, за да отправя посланието, че страната трябва час по-скоро да има стабилно правителство, което да служи на гражданите и да донесе спокойствие, заяви гостът. На председателя на Народното събрание той пожела българският парламент да има мнозинство, което да гарантира изпълнението на тази цел.
Цецка Цачева запозна председателя на Европейската народна партия с първите стъпки, които предприема новоизбраното 43-то Народно събрание. Още в хода на политическите консултации наложихме нов стил и тон на общуване и силно се надявам, че този дух на конструктивизъм за доброто на страната ни ще се запази и в законодателната институция. Тя допълни също, че високо цени знака, който Жозеф Дол като уважаван европейски политик дава с визитата си у нас.
Жозеф Дол получи от председателя на българския парламент почетен плакет на Народното събрание.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 0 Отговор
    Колко е "хубаво", когато има кой да ни казва какво да правим...
  • 2 ХейтърПетров

    3 0 Отговор
    Да му кажа ли аз на него къде да си завре представите... Кой е тоя, че ще идва и ще ни казва - какво трябва и не трябва да се случва в страната ни ???
  • 3 Iliya Vuchev

    0 0 Отговор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове