Last news in Fakti

29 Октомври, 2014 16:07 1 181 3

Искров: При отрицателен капитал КТБ остава без лиценз

  • искров-
  • бнб-
  • депутати-
  • комисия-
  • парламент-
  • ктб

БНБ не е против пазарно решение на проблема

БНБ не е против пазарно решение на проблема с КТБ. При отрицателен капитал на банката обаче сме длъжни да отнемем лиценза й.

Това заяви управителят на БНБ Иван Искров пред Временната комисия по бюджет и финанси към 43-то Народно събрание.

„До 20 работни дни след отнемането на лиценза, фонда започва изплащането на влоговете", посочи Иван Искров.

На 22 октомври БНБ обяви резултата от одита на КТБ и съобщи, че заключението на одиторските фирми е за необходимост от обезценки на активи на банката в общ размер на 4, 222 млрд. лева. Според внесеният от националната банка доклад в парламента за състоянието на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка се очаква капиталът й да се окаже отрицателен.

Случаят с КТБ не е изолиран случай в световната история, смята управителят на БНБ.

Централната банка действа и ще действа само в рамките на законите с оглед защита на обществения интерес, заяви още Иван Искров пред депутатите.

 „БНБ е една от най-важните институции в страната натоварена с големи отговорности, но най-вече е свързана с осигуряването на финансовата стабилност. БНБ се отчита единствено пред НС на България, затова благодаря за бързата реакция на нашия доклад”, посочи Искров.

„Темата е да дадем пълна информация за поставените под специален надзор банки, вземаните решение от БНБ и резултатите от извършените проверки и паралелната проверка от банковия надзор на БНБ. Очакваме да разберем намереният на представените политически сили в 43-то НС”, заяви Искров и подчерта, че водени от принципите за откритост и прозрачност на работата на УС на БНБ е изготвен докладът.

„Доколкото БНБ е съставна част от системата на ЕЦБ и проблемите, които се дискутират през последните 4 месеца се следят много отблизо. Главната цел на доклада е да подпомогне работата на депутатите за взимане на решение по този сложен казус. Вторият ни стремеж е да се даде коректна информация по този доклад и на всички въпроси, тъй като през последните месеци сме свидетели на организирана кампания да се отклони вниманието на БНБ и се постигна в значителна степен дискредитиране на банката”, допълни още той.

Искров открои три факта в случая с КТБ.

Първият е, че това не е изолиран случай в световната история. По думите му в десетки банки в Европа, САЩ и Обединеното кралство са се случили фалити на банки и обърна внимание, че в нито един случай Централната банка не е била подлагана на такъв огромен натиск от страна на публиката. „Авторитетът на БНБ с или без Искров, или някой от тук присъстващите е изключително важен дълготраен нематериален актив, от който имаме нужда”, подчерта Искров.

По думите му,

у нас обаче КТБ е изолиран случай,

като той заяви, че благодарение на последователната работа на БНБ по време на кризата не е фалирала нито една банка у нас и това не е случайно.

Третият факт, който Искров изтъкна е, че БНБ досега с подкрепата на две правителства на България е успяла да ограничи негативния ефект върху останалата част от банковия сектор. „С огромни и общи усилия опазваме доверието в банките и финансовата стабилност”, посочи още той.

Искров добави, че депозитите през септември у нас са надхвърлили стойностите на тези от май- последния месец преди случая с КТБ.

За 11 години, които съм управител на БНБ, не съм издал нито един лиценз,

посочи Иван Искров. Той подчерта, че политиката му, докато е бил начело на БНБ е лиценз да се издава на доказани кредитни институции.

На въпрос коя институция отговаря за лихвените проценти на банката Искров посочи, че въпросът трябва да бъде зададен към мениджмънта на КТБ. „Защо, докато беше атакувана БНБ никой не постави въпроса за отговорността на мениджмънта на КТБ, на ключовите акционери в банката и изготвилите одитните проверки”, попита Искров.

Според него не става въпрос за проблем в банковата система, но ако продължи да се говорим така, ще се предизвикат проблеми. „Системата работи спокойно, стига да нея затормозяваме”, посочи Искров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники

    0 1 Отговор
    Искров свърши брилянтна работа! Де повече българи да бяха като него държавата щеше да е на друг хал

    Коментиран от #3

  • 2 Атанас

    1 0 Отговор
    Никога не съм му харесвал физиономията !
  • 3 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ники":

    iskrov e za zatvora
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове