Last news in Fakti

15 Декември, 2014 16:55 2 421 13

Германия застава зад България за разрешаването на ситуацията около „Южен поток”

  • германия-
  • застава-
  • българия-
  • разрешаването-
  • ситуацията-
  • южен поток

Проблемът беше обсъден от премиера Бойко Борисов и канцлера Меркел при посещението на министър-председателя в Берлин

Германия подава ръка на България за разрешаването на сложната ситуация по „Южен поток”. Това стана ясно след срещата на федералния канцлер на Германия Ангела Меркел с министър-председателя на България Бойко Борисов в канцлерството в Берлин. Меркел подчерта, че ще ангажира и ще изпрати нейни експерти и юристи, които да проверят юридически как стоят нещата по „Южен поток”. Преди Европейския съвет, канцлерът Меркел поема ангажимент заедно с българския премиер Борисов и с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да обсъдят следващи съвместни стъпки на България и ЕК за намирането на изход по темата.

В тази нелека икономическа обстановка България има нужда от подкрепа и Германия е решена да помогне с каквото може, заяви Ангела Меркел след разговорите.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е представил пред канцлера идеята си за построяване на газов хъб във Варна, от който газът да бъде поет от ЕС при създаване на Общ енергиен пазар. „Ще поставим темата и на Европейския съвет в четвъртък. Да си кажат колегите мнението. Ние сме го заложили в нашия бюджет, има го и в бюджета на ЕК, интерконекторите, които изграждаме с Румъния, Сърбия и Гърция – можем да станем разпределители за европейската част. Но това са общи решения, нека да ги проведем с колегите и тогава би могло да говорим категорично“, подчерта Борисов. „Що се касае до големите енергийни проекти – „Набуко” и тези, които биха могли в бъдеще време да минават през България, като „Южен поток”, се договорихме да водим нормални отношения с руската страна и да се спазва правовият ред, законът и указанията на Брюксел. Аз съм много благодарен на канцлера Меркел, която пое ангажимент, заедно с Жан-Клод Юнкер и с юристите на ЕК първо да излезем от правните казуси относно „Южен поток“, каза още Бойко Борисов.

Министър-председателят на България посочи, че е поискал от канцлера Меркел да се даде още една година срок за усвояването на еврофондове от предходната бюджетна рамка. „Отново разчитаме на помощ от ЕК в по-бързото осигуряване на милиардите, загубени от България. Специално ми обеща да помисли дали не може да ползваме и ние някои от възможностите, които даде ЕК на Словакия, Румъния и Гърция – да се удължи с една година срокът и на България да усвои парите, които безвъзвратно загуби“, съобщи още Бойко Борисов. Канцлерът Меркел обеща на Европейския съвет да подкрепи исканията на България и да види какво може да се постигне.

Относно приемането на България в Шенген, българският премиер Борисов заяви, че е информирал канцлера Меркел за огромните ресурси, които страната ни харчи във връзка с бежанската вълна. „1300 полицаи държим на границата денонощно. Въпреки всичко, българите се отнасят изключително толерантно към тези хора, които знаете, че издържаме на територията на България. По въздух и вода България е абсолютно изправна. Надявам се до март месец да убедим Европейския съвет, че това действително е така“, подчерта още Борисов.

По време на срещата Борисов и Меркел се договориха също Германия да изпрати експерти за помощ на България, които ще ни съветват за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на европейските фондове.

В рамките на посещението си в Берлин премиерът Борисов и водената от него делегация проведоха срещи с председателя на Бундестага проф. д-р Норберт Ламерт, с парламентарната фракция на ХДС/ХСС и с председателя на фондация „Конрад Аденауер” проф. д-р Ханс-Герт Пьотеринг.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Пука и на Меркел, те си имат "Северен поток"...
  • 2 хххххх

    0 0 Отговор
    Къде бяха досега тия същите германци??????????
    На луната ли живеят,че неразбраха по рано за Южен поток??????????
    Питахте ли варненци дали искат този ,,хъб,, и колко пари ще отпуснете на Варна за тия покорно изтърпяни глупости правени от ,,големите,,.
    Бойко знае ли какъв е пътя от София до Варна или ходи само до Правец??????????
  • 3 плам

    0 0 Отговор
    МНОГО ХУБАВО ,ПРЕКРАСНО БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА ВЗИМА ЕДН МИЛЯРД ВСЯКА ГОДИНА БЕЗ ДА ПРАВИ НИЩО ,АМА НИЯ СМЕ МНОГО БОГАТИ И НЕ ЩЕМ,СЕГА ПЛАЩАМЕ НА УКРАЙНА ЧЕ ПОЛУЧАВАМЕ ГАЗ ОТ НЕЯ ,УТРЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ НА ТУРЦИЯ ,ЧЕ ДА ПОЛУЧАВАМЕ ГАЗ ,А ПОТОКА ПАК ЩЕ СИ ГО ИМА ,АМА ОКОЛО БЪЛГАРИЯ АМА НИЕ ЩЕ СЕ ПРАВИМ НА ВЕЛИКИ,ЩЕ УМРЕМ ОТ ГЛАД ГЕРБ С ТЯХНАТА ПОЛИТИКА НИ ВОДЯТ КЪМ ПРОСЕШКА ТОЯГА ,ВЕЧЕ ТРЯБВАШЕ ДА СМЕ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР НА БАЛКАНИТЕ АКО ,БЯХМЕ НАПРАВЕЛИ БЕЛЕНЕ,ЮЖЕН ПОТОК И НАБУКО , ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕШЕ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С НАС И ЩЯХА ДА ВАЛЯТ ИНВЕСТИЦИЙ КЪМ БЪЛГАРИЯ,СЕГА СЕМЕ ДУПКА ГЕВРЕЧЕ С ДУПКА НА НИКОЙ НЕ МУ ТРЯБВАМЕ НИКОЙ ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА НИ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ .ЧЕСТИТО ЩЕ ТЕГЛИМ ЗАЕМИ ВСЯКА ГОДИНА ,ЩЕ ЖИВЕЕМ НА ЗАЕМ НО ТОЗИ НАЧИН НА ЖИВОТ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ВЕЧНО ПОСЛЕ
  • 4 енергетик

    0 0 Отговор
    Всичко си има цел! А целта е в резултат на интереси! Интересите в случая са да спрем да се снабдяваме с руски горива. Тогава, щем-нещем, ще започнем да дупчим Добруджа за шистов газ, защото ще ни излиза много скъпо да внасяме от другаде. А за шистовия газ ще поканим братски американски фирми и може би ще сключим договори, подобни на тези с Марица 1 и 3. Дългосрочни и изгодни , но ...не за нас!
  • 5 офф

    0 0 Отговор
    ОЛИЗАХТЕ Г.ЗА НА АМЕРИКАНЦИТЕ ,СЕГА КАТО СЕ ВИДЯ ЧЕ ХОРАТА СА ОТРЕЗНЕЛИ И ИМ СТАНА ЯСНО ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ГУБИ МИЛЯРДИ ОТ СПИРАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК ,ВЗЕХТЕ ДА ВЪРТИТЕ Г.ЗА,ДА ЗАМАЗВАТЕ ПОЛУЖЕНИЕТО,АМА НЯМА СМИСЪЛ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВИ ВИДЯ ,ЧЕ ОСВЕН ЗА ЛИЧНА ИЗГОДА НИЩО ДРУГО НЕ ВИ ИНТЕРИСУВА,ТЪПИ ГЕРБЕРИ,ФАЛИРАХТЕ КТБ ЗА ДА ВЗЕМЕТЕ ВЛАСТТА,ТА ДА СПРЕТЕ ЮЖЕН ПОТОК,ТА ДА НАПРАВЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ КАТО ШВЕЙЦАРСКО СИРЕНЕ ДА ТЪРСЯТ ШИЙЗТОВ ГАЗ,АМИ АКО НЕ НАМЕРЯТ,ЗАЩОТО НАДУПЧИХА ПОЛША И СЕ ОКАЗА ЧЕ НЯМА НИЩО И СИ ТРЪГНАХА.КАКВО ЩЕ ПРАВИМ АКО НЯМАМЕ ГАЗ ТЪПИ ГЕРБЕРИ,АЗ ЩЕ ВИ КАЖА ЩЕ КОПУВАМЕ ГАЗ ОТ ЮЖЕН ПОТОК ПРЕЗ ТУРЦИЯ,НО ПО СКЪПО,А ВИЕ ТРЯБВА ДА ИДЕТЕ В ЗАТВОРА ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    0 0 Отговор
    до ком.5 . E затова което си написал е точно така ЕВАЛА !
  • 7 369

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "офф":

    не в затвора,там няма да ги храни народа-или връщат ограбеното или като Пиночет
  • 8 666

    0 0 Отговор
    Абе защо никой не пита ама как така чак сега си задаваме въпроси от рода на :
    - колко ще спечели ? Че и още не знаем на това от горе.
    - кой точно го строи? той колко ще спечели?
    - кой го спря а?сигорен лие някой?
    Ако бяха германците щяха да имат одговорите предварително.
    анализи
    проучвания
    прогнози
    Ама при нас няма такива работи или ако има са измама.
    Дори и да не са от многото такива всичко вече изглежда измама.

    Така че господа кумонисти не са ни виновни амереканците.А за това кой на кого облизал ще ви кажа че сме с изплезен обградени от г.зове . На кадето да се завъртим все ще оближем на някой.
    А иначе на мен лично ми се щеше да направим тоз проект ама на пак се изложихме.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Гюро Михалов

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "666":

    Може би е по правилно да питаш Джо Баидън защо спря Южен Поток ,дали защото неговият син,заедно със сина на полският президент Квашневски вече държат газопреносната мрежа на Украѝна и ако руснаците ги заобиколят спират да работят,ате така или иначе ще ги заобиколят.Балканският газопровод към Турция,Гърция и Македония транзитира 17 000 000 000 кб.м и в момента носи чисти 150 000 000 ,а 63 000 000 000 колко трябва да носят,сега и този транзит ще спре.Не му завиждам на този коѝто ще отиде сега да преговаря новите цени на газа.
  • 10 Васил Димчев

    0 0 Отговор
    Тиквата пак се изложи и ни опозори публично. На видеото се видя как Меркел го очаква с досада и на няколко пъти си поглеждаше часовника.
  • 11 Васил Димчев

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "666":

    Като оправдаваш предателствата с борбата с някакви виртуални комунисти само се излагаш.

    Първо кажи какво ще спечели България от договора с уестинг хаус и предаването на бъдещите проучвания за природен газ на колонизаторите.

    Този низък роб е служител на сащ и работи в техен интерес и против интересите на Република България.
  • 12 Спартак

    0 0 Отговор
    Абе немога да разбера Меркел влюбено ли го гледа нашия балкански син или просто го подканя да почне...
  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    #3, #5
    Мислите ли че като пишете с големи букви тия сънища за 1 млрд. на година и те ще станат реалност? Кой ви зомбира с тия цифри, които не съществуват никъде? Дайте обективни факти, кажете къде има договор в който е описана бленуваната схема за 1 млрд. без да правим нищо?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове