Last news in Fakti

17 Декември, 2014 10:38, обновена 17 Декември, 2014 15:49 2 508 2

Говорим с Русия по телефона за Южен поток (Обновена)

  • южен поток-
  • газпром-
  • русия-
  • газ

Руската компания се отказва от предишния модел на работа на европейския пазар, когато целта беше да се достигне до крайния потребител

Министрите на енергетиката на България и Русия Теменужка Петкова и Александър Новак ще обсъдят в телефонен разговор проекта „Южен поток”, съобщиха от енергийното министерство. Очаква се разговорът между двамата да се проведе в петък, 19 декември.

Информацията е изненадваща, защото по-рано министърът на икономиката Божидар Лукарски обяви в Белград, че българска делегация заминава за Русия именно на 19 декември, а поводът за визитата е намерението на Русия да спре „Южен поток”.

По-рано днес от руското министерство на енергетиката обявиха, че ще има българо-руска среща по темата, но няма насрочена дата.

Министерството на енергетиката на Русия планира да проведе среща с представители на България по въпросите за „Южен поток“ след 19 декември, съобщава РИА „Новости“.

Агенцията се позовава на изказване на представител на ведомството.

„Планираме срещата, но не на 19 декември, защото графикът на министъра е запълнен, а предложението от София дойде твърде късно“, заявиха от ведомството.

Българска делегация ще лети на 19 декември за Москва, за да проведе разговори с енергийния министър на Русия Александър Новак за съдбата на „Южен поток“.

Това заяви пред журналисти в сръбската столица Белград българският министър на икономиката Божидар Лукарски.

„България никога не е имала намерение да спира проекта „Южен поток“. Ние винаги сме искали той да бъде реализиран, но при спазване на нормите и регулациите на ЕС.

Ние искаме да чуем официалната позиция на министъра на енергетиката на Русия за този проект“, цитира РИА Новости Божидар Лукарски.

Българската позиция е, че „Южен поток“ трябва да отговаря на европейските директиви и законодателство, отбелязва икономическият министър.

РИА „Новости“ отбелязва, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е подкрепила стремежа на България да продължи преговорите с Русия за реализацията на „Южен поток“. Това е станало по време на работното посещение на премиера Бойко Борисов в Берлин.

Спирането на „Южен поток“, за което руският президент Владимир Путин обяви по време на своята визиата в Турция, е сигнал за преразглеждането на политиката на Кремъл към ЕС, коментира главният редактор на „Русия в глобалната политика“ Фьодор Лукиянов.

Президентът на „Газпром“ Алексей Милер подчерта концептуалния характер на взетото решение.

Руската компания се отказва от предишния модел на работа на европейския пазар, когато целта беше да се достигне до крайния потребител. С други думи да се достигне максимална интеграция с икономическата система на ЕС, отбелязва Фьодор Лукиянов.

Руските компании продължават да произвеждат и да доставят в България тръби за строителството на морския участък от газопровода „Южен поток”, разкрива в. „Ведомости”. Изданието се позовава на източник от компания-производител.

Говорител на „Южен поток” е заявил, че единствено компанията Castoro Sei е преустановила работата си по проекта. Тя е била наета, защото разполага с кораб, специализиран в поставянето на тръби в морето. Освен това всички договорености с останалите изпълнители по проекта все още са в сила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кмета

    0 0 Отговор
    какъв разговор ве нали боко ще строи газов хъб във Варна с газ от водорасли защото е толкова замърсено морето ,че само това ще остане масова продажба на имоти на руснаци и пореден зле сезон се очертава на морето
  • 2 е ко

    0 0 Отговор
    Кой ще плаща роуминга? Говорете си по скайпа или по електронната поща