Last news in Fakti

19 Декември, 2014 23:35 2 703 1

Борисов обеща развод с НОИ

  • бойко борисов-
  • бнт-
  • "панорама"-
  • втора пенсия-
  • пенсионните промени-
  • герб-
  • коалиция-
  • нои-
  • частните пенсионни фондове

Премиерът е поел ангажимент в закона да се приеме промяна - решението за прехвърляне на средствата за втора пенсия в НОИ да не е последно и необратимо

“Г-жа Кунева и г-н Радан Кънев бяха два дни – неделя и понеделник, с мен в Берлин, заедно бяхме. В Бундестага, в канцлерството, и ако са имали нещо да ми кажа лично, можеха да ми го кажат тогава. Оттук нататък, ако те могат да ме убедят, че това решение, което днеска са взели, по някакъв начин е рисково, авантюристично, ще го вкараме отново и ще го прегласуваме. Само че трябва да ме убедят. Защо лъжат хората, че това е национализация?”. Така, оставяйки си малка вратичка за промяна на решението за пенсионните фондове, в предаването “Панорама” на БНТ министър-председателят Бойко Борисов отговори на въпроса на водещия Бойко Василев дали с днешния вот не се поставя на риск съществуването на управляващата коалиция.

„Всичко друго приемам, толкова съм толерантен, толкова съм внимателен, взаимно е. Те са много хубави, много приятни хора и много добре се работи с тях, съжалявам, че в един момент така се е получило“, коментира той партньорите на ГЕРБ от Реформаторския блок и каза, че бил учуден, че реформаторите не са изразили пред него несъгласието си, и малко обиден от това, че РБ са обявили, че ГЕРБ се коалира с ДПС. А те не влязоха ли днес в коалиция с БСП, попита премиерът, визирайки, че и реформаторите, и левицата днес гласуваха против предложените пенсионни промени. Водещият пък подхвърли, че не отивало на политик да говори за обида.

Борисов обясни, че приетите поправки дават право на избор от една страна, а от друга стимулират частните пенсионни фондове да се борят за доверието на всеки осигурен, като убеждават хората в доходността и предимствата си. “Никой не пипа парите на хората, те си остават и само тяхната воля е важна дали да бъдат преместени от едно място на друго. С една дума, ако тези частни пенсионни фондове са стабилни, дават добра доходност и им харесват на хората, никой по никакъв начин не ги задължава да ги махат. Къде е думата национализация в това?! Единственото, което даваме е право на избор. Не сега служебно или собственикът да каже къде те осигуряват, а българинът да мисли с главата си къде да отиде да го осигурят“, за пореден път тези дни подчерта той.

Решението на прехвърляне на средствата за втора пенсия в НОИ няма да е необратимо. По всяко време хората, които преместят личните си партиди от пенсионен фонд към държавното обществено осигуряване, ще могат обратно да се върнат към втория стълб на пенсионната система - частните фондове, обеща премиерът, като обясни, че това е единственият аргумент на коалиционните партньори, който той приема за правилен. „Те казват така: човек може да сгреши и от частния фонд да отиде в НОИ, но след една година може да поиска да се върне обратно и вече няма право. В закона съм поел ангажимент да се приеме тази промяна - да има право да се връща и след една, и след две, и след три – когато прецени“, увери Борисов.

Бойко Борисов обясни, че е бил в Брюксел, когато е научил, че парламентарната група на ГЕРБ е бламирала социалния министър Ивайло Калфин, като внесе и гласува ключовата поправка за пенсионните фондове в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2015 г. „Специално за Калфин - докладваха ми, изпратих Цветанов лично да му се извини“, каза Борисов.

Бойко Борисов довери, че вижда себе си като помирител и не вярва да има задълбочаване на конфликта: „Винаги съм бил помирителят от махалата. Вярно е, че и най-добре се биех от всички, така че всички идваха да ги сдобрявам и така си останах до края. Обичам мира, но винаги съм готов за война. Моята партия в момента знае, че всеки ден сме готови да отидем на избори. Тези места, на които сме в момента, са много временни”, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плам

    0 0 Отговор
    за ПФ е по добре да мине в опозиция,сега ГЕРБ управлява в тайна коалиция с ДПС и изглежда ,че ПФ нямат нищо против ,за това ПФ ще си загубят тотално електората и при едни следващи избори въобще няма да влезат в народното събрание,а АТАКА ще ги разбие
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове