Last news in Fakti

26 Януари, 2015 17:45 1 444 14

Местан: Да четем историята не само като минало, но и като реално време

  • местан-
  • холокост-
  • историята-
  • минало-
  • реално време

С унищожаването на хитлеризма и националсоциализма човечеството не е унищожило ксенофобията и омразата към различните

Местан: Да четем историята не само като минало, но и като реално време - 1
Снимка: БТА

Нека четем историята не само като минало, но и като реално време. Това се казва в позиция на председателя на ДПС Лютви Местан по случай 27 януари – деня на Холокоста, изпратена до медиите.

Предлагаме ви цялото изявление на Лютви Местан:

Преди седем десетилетия – на 27 януари 1945 г., бойци на Съветската армия освобождават оцелелите от зловещия концентрационен лагер Аушвиц. Това става през последната година от великата битка срещу националсоциализма и фашизма, която обединява за обща кауза страни като СССР, САЩ, Великобритания. Пророчески звучат думите на германския президент Роман Херцог отпреди 19 години, когато на 3 януари 1996 г. датата 27 януари е обявена за Ден в памет на жертвите на националсоциализма. В прокламацията си тогавашният германски президент Херцог казва: „Споменът не трябва да умира. Той трябва да напомня дори и на бъдещите поколения за тази огромна трагедия. Този спомен трябва да изразява скръбта от страданието и загубата, да бъде посветен на паметта на жертвите и да предотврати всяка опасност от повторна поява.”

От 1 ноември 2005 г. с Резолюция на Общото събрание на ООН 27 януари е провъзгласен за Международен възпоменателен ден на Холокоста. Така на тази дата светът се връща към спомена за милионите жертви на националсоциалистическото изтребление.

Загиналите в концентрационните лагери 6 милиона евреи и милионите роми и много други представители на непокорни „неарийски” народи всъщност олицетворяват образа на различните, на другите, които тъкмо със своята различност са били използвани от тоталитарната националсоциалистическа идеология за формиране на представата за врага. Врагът, който трябва да бъде на всяка цена унижаван, изтласкван, репресиран, а накрая – унищожен. Тези милиони жертви не са обикновен резултат и последица от трагизма на голямата война. Те – преди да бъдат жертви на войната, са били жертви на омразата и ненавистта. Човечеството сигурно още много ще се изненадва от новите уроци, които може да извлече от собствената си история. Трагедията на Освиенцим като състояние на репресията завършва преди 70 години с освобождаването на последните лагерници.

Но поуката, че пренебрежението, иронизирането, омразата и воюването срещу образа на другия и различния могат да продължават под формата на ксенофобия и изблици на расизъм и да не подминават дори страни – членки на ЕС, днес е повече от силна. Примерите са налице, за трагично съжаление, и в България, в която лидери на политически сили - официални коалиционни партньори на днешното управление, крачат на Луков марш във възхвала на генерал – проводник на нацистка идеология. Фактът, че антиромската истерия, вместо да се осъди, качва рейтинги, проявява риска самодоволството да победи чувствителността, а узаконеното насилие от едно време да отстъпи пред днешното безразличие и конформизъм.

Едно от нещата, които тепърва ще имаме да учим, е за устойчивостта на демократичните ценности и преминаването им от един исторически контекст в друг. През далечната 1945 г. е освободен Освиенцим, а няколко месеца по-късно завършва Втората световна война. Но с унищожаването на хитлеризма и националсоциализма човечеството не е унищожило ксенофобията и омразата към различните. Заклеймяването на нацизма и заклеймяването на съвременната ксенофобия имат един и същи демократичен корен и ценности. Споменът за насилието отпреди 70 години не трябва да умира. Само така никога няма да позволим да се появи ново насилие. Има една поетеса, известна със стиховете си за Великата отечествена война -  Олга Берголц. Нейни са думите „Никой не е забравен и нищо не е забравено”. Нека правим своите поуки и се учим на демокрация от миналото, за да я съхраним и пренесем в бъдещето.

Добре е да отворим страниците на „Неспособността да скърбим“ на Александър и Маргарете Мичерлих, за да четем историята не само като минало, но и като реално време.

Вечна памет на жертвите от Холокоста!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай Николов

    1 0 Отговор
    Ами ако вие циганите от ДПС бяхте хора нямаше да има омраза към "различните" и циганите!
  • 2 историк

    0 0 Отговор
    Ма какъв холокост-по Местановите разбирания е било немско присъствие по другите европейски държави
  • 3 звер

    3 1 Отговор
    Крайно време е някой да му зашие един на този страхливец!Единствено той и Цветелин Кънчев говорят за етническа омраза,като втория е бил в затвора за рекет и сега пак е депутат.С неговите думи той потвърждава,че са етническа партия,нещото,което е забранено според Българската конституция.Ние сме държава в която правим паметници на убийци на Българи.Първо на американските пилото,а след това и на хора убили с експлозив невинни граждани във влак край гара Буново.
  • 4 звееро

    2 2 Отговор
    че правдим паметници на Българоубиици си прав.САМО ЧЕ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ и партизаните от БКП понастоящем БСП са убиили повече българи и то цвета на българската интелигенция от тези американски пилоти които са ти спуснали от позитано 20
  • 5 1234

    4 0 Отговор
    Докога ще говорите за етническа омраза и за възродителния процес бе господине от ДПС.Ние какво да кажем като сте клали дедите ни само преди стотина години, като сте вземали народа ни за роби по позарите на ориента,като сте вземали момчетата за еничари и т-н...престанете да се оплаквате че все ви пренебрегват когато не сте на власт и неможете да крадете от нашата държава казвам от нашата защото вие се определяте сами за турци ,а България от името и личи че е на Българите.
  • 6 Иван Николов

    0 0 Отговор
    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3340876

    Това е истината....
  • 7 Иван Николов

    1 0 Отговор
    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3340876


    Първият кмет на София взриви 7 минарета

    ....Минаретата непрекъснато бодат очите му
    Мосолов предлага на Дондуков да бутнат някои от тях. "Това не е тъй просто - казва князът. - Когато аз се канех да съборя грозната Кара джамия (Черната джамия), турският комисар Нихад паша ми изпрати протест от името на турското правителство."

    Заедно с османлиите и европейските дипломати мрънкат за "руско варварство". Разчистването обаче трябва да се направи сега, защото при бъдещия български владетел ще бъде много трудно.

    Той ще е султански васал и Високата порта няма да допусне разрушаването на мохамедански реликви, прозорливо разсъждава императорският комисар.
    Един ден над София се извива гръмотевична буря. Дондуков праща вестовоя да извика Мосолов.
    "Гледай мълниите да ударят повече минарета",
    смига му князът. "Разбрано, нали?", пита го заговорнически той. "Тъй вярно!", козирува Александър Мосолов.......

  • 8 999

    2 0 Отговор
    Господин Местан вашата партия и вие участвате неотлъчно последните 25 г. във властта и нищо не подобрихте живота на Българските мюсюлмани а напротив напуснаха България повече от прословутата екскурзия.Против съм човек който е роден в България да бъде наричан Български Турчин и ли етнически щом е роден в България е Българин правилно да бъдат наричани е Български мюсюлмани.
  • 9 Prius

    1 0 Отговор
    Ромите в България са просто биомаса .Пребиват лекарите ни , мачкат и се гаврят с родителите ни по селата , ползват медицински услуги без да внасят и стотинка в бюджета , крадат ток и вода масово , ползват детски , не работят абсолютно нищо. Точно за кое да ги уважаваме и толерираме. Само в България издигаме паметни плочи на терористи. Навсякъде по света, когато взривиш вагон за майки с деца си терорист , а у нас ти изграждат паметник и се организират дни на възпоменание.
    Точно от какво се оплакваш на Европата Местане ?

    Коментиран от #11

  • 10 миседниш накура

    1 0 Отговор
    вечна памет на жертвите от турското робство продължило 500 години
  • 11 999

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Prius":

    Не съм съгласен, където положиш биомаса след това има растеж и се берат плодове а където мине ром трева не никне.

    Коментиран от #12

  • 12 миседниш накура

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "999":

    не ром а циганин-ром е напитка...извинявай за забележката но си е така-не можеш да идеш в някой бар и да пиеш циганин. и още нещо-тези "политици" които са срещу българския народ не заслужават да се обръщат към тях с "господин"

    Коментиран от #13

  • 13 999

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "миседниш накура":

    Имаш право приемам забелешката .
  • 14 танас

    0 0 Отговор
    За всички , които незнаят - на цигански език ром , означава... циганин ! РОМ, РОМ ПАЛЕ РОМ означава -циганин,циганин и пак циганин !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове