Last news in Fakti

2 Декември, 2015 09:03 1 842 2

Бусът на Терминал 1 може да е пренасял бомба

  • летище-
  • терминал1-
  • летище софия

Спецотрядът, който търси бомба в бус вчера на Летище София, си свърши работата „по каноните”. Това коментира пред bTV експертът по взривните вещества полк. Иван Бояджиев, който е създател на службата и я е оглавявал 7 години.

Бомба така и не бе открита, въпреки че обучено куче и специална апаратура реагираха на буса. Това предизвика и гневната реакция на премиера Борисов заради създалата се паника в района на Терминал 1.

„Може да се окаже, че този бус е пренасял взривни вещества и затова така са реагирали кучето и апаратурата”, коментира Бояджиев. Той посочи, че българската система, която е дала сигнал на униформените, е с 99-процентова точност. Полковникът допълни, че обстоятелствата около возилото и неговия отпътувал шофьор са странни, а е имало и информации, че петима души са слезли от микробуса и са „потънали в София”.

Иван Бояджиев запита защо никой от ръководството на МВР не е дошъл на летището, при положение, че „такова мероприятие не се провежда без разрешение от вътрешния министър и главния секретар”.

Той разкритикува и действията на един от служителите (който не е бил сапьор), който към края на операцията говорел по мобилния си телефон близо до буса. По думите му това е изключително опасно, защото може да активира евентуална скрита бомба.

Полковникът подчерта, че и обикновените хора трябва да внимават за подозрителни предмети, да не ги ритат и да не ги местят. „Информираният човек е 95% защитен, той трябва да знае какво да прави”, подчерта той.

Експертът отбеляза, че е възможно това далеч да не е единственият подобен случай в последно време, но информацията да не достига до гражданите с цел да не се всява паника. „Не може да има пълни граждански права и да имаш пълна сигурност”, подчерта той и освен това се обяви за повече пари за сектор „Сигурност”.
 

"Не е изключено багажът на летище София да е бил в досег с взривно вещество". Това заяви и главният комисар на МВР Георги Костов пред Нова телевизия. 

Той посочи, че с микробуса в страната са влезли двама души, които в настоящия момент вече не са на територията на България. Тяхната самоличност вече е установена. Те не са граждани на ЕС, а на бивша съветска република.
 
Впоследствие единият е излетял към страна-членка, а другият - към страна от бившия Съветски съюз. ​По думите на Костов избраният от тях маршрут "не е обичайна практика" 
 
"Самият автобус и самите лица имат рисков профил, което не означава, че са лоши хора. 
Рисковият профил е начертан още след събитията от 13 ноември", уточни той. 
 
Той посочи, че две кучета и два различни уреда са установили наличие на експлозиви. Като възможна причина за тяхната заблуда той посочи наличието на денкове с козметика в буса: "Дали в някои от множеството козметични продукти има вещества, които са сходни и могат да заблудят служебното животно и уреда, предстои да се установи в експертизата. Не е изключено багажът на летище София да е бил в досег с взривно вещество". 

"Категорично взривно вещество в микробуса към момента няма", категоричен бе той. 
 
Относно първоначално подадената информация на пресаташето на летището Даниела Велева, Костов коментира: "Служителката е грешала много, защото ако изобщо някой й е възлагал функции по оповестяване на случая, е трябвало да каже, че в този момент се извършват проверки". 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДоцСпасов

    0 0 Отговор
    ЧЕСТО ЛЕТЯ.КАКВО СТАВА С ЗАРЯЗАНИТЕ В ПОДЗЕМНИТЕ НИВА НА ПАРКИНГА КЪМ ЛЕТИЩЕТО АВТОМОБИЛИ?НИКОЙ ЛИ НЕ ВИЖДА ТОВА?
  • 2 Кибик

    0 0 Отговор
    Да бе, може и Риана да са возили с тоя бус.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове