Last news in Fakti

2 Декември, 2015 17:28 1 793 1

ЕС заплашва да извади Гърция от Шенген

  • гърция-
  • шенген-
  • ес-
  • бежанци-
  • криза-
  • мигранти-
  • ултиматум

Атина има срок до средата на декември, преди ЕС да задейства процедури срещу нея

ЕС предупреди Гърция, че може да бъде изключена от свободното шенгенско пространство, ако не овладее кризата с бежанците до средата на декември, пише „Файненшъл таймс“.

Изданието съобщава, че тази седмица Гърция нееднократно е била предупреждавана, че членството й в Шенген може да бъде замразено.

Южната ни съседка призна, че е подложена на силен натиск от страна на ЕС заради мигрантите, но отрече официално да е правен опит да бъде изключена от зоната.

Отделно от това, неназовани длъжностни лица в Брюксел заявиха, че отстраняването на Гърция е било обсъждано през последните дни в опит да се убеди правителството в Атина да подобри своята работа с мигранти и бежанци.

Няколко дипломати заявиха пред Ройтерс, че не е имало официално обсъждане от правителствата на ЕС.

Гърция получи гневни критики за бавната процедура по регистрация на бежанците, както и за отказ на правителството да приеме помощ от Фронтекс, с цел по-ефективно опазване на морските й граници.

Високопоставен представител на ЕС, цитиран от Би Би Си предупреди, че деца умират по гръцките плажове, поради липса на медицинска помощ.

Повече от 740 000 души са достигнали до бреговете на Гърция тази година.

Гърция се опитва да се справи не само с наплива на бежанци по морската й граница, но и с хилядите, които са блокирани на границата с Македония, която издигна ограда, за да спре потока от хора.

Притокът на имигранти на стария континент и ограниченията по границите на някои страни предизвикаха тревога у европейските лидери и съмнение относно бъдещето на Шенгенското споразумение от 1985 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    1 0 Отговор
    Евробалушите се опитват да си измият ръцете с Гърция - значи кукуфелницата меркел вика на джихадистите "юруш при нас", турците ги товарят на лодки и им правят коридори да вървят към България и Гърция и накрая гърците виновни - класически примев за еврогейско лицемерие.
Новини по държави: