Last news in Fakti

26 Май, 2016 08:23 1 505 1

Борисов: АБВ прави същото, което ДСБ

  • бойко борисов-
  • герб-
  • абв-
  • дсб-
  • президент

Видя се защо АБВ излезе от властта - заради изборите, за да се кандидатира Първанов за президент, заяви премиерът

Борисов: АБВ прави същото, което ДСБ - 1
Снимка: Нова телевизия

АБВ прави същото, което прави Реформаторският блок и по-точно ДСБ. Това заяви по Нова телевизия днес премиерът Бойко Борисов.

Относно изказването на Георги Първанов, че е възможно отново да се кандидатира за президент, Борисов заяви: "Пожелавам му успех. Видя се защо АБВ излезе от властта - заради изборите. Те са като ДСБ".

"Това ми помага много, защото става ясно, че не ние сме били виновни да напуснат правителството, както се опираха да го изкарат. Всъщност целта на цялата тази операция е била да се кандидатира за президент”, посочи той.

„АБВ с този ход излиза напред и казва, Първанов ще е нашият кандидат-президент, но ние сме за обща лява кандидатура. Поставя г-жа Нинова в две много неловки ситуации. Първо – тя като нов лидер трябва да спечели избори или поне така да се сбори, че всички да кажат, че БСП е в подем, да видят, че се съживява. Ако подкрепи Първанов, това заминава, за всички е ясно”, заяви още Борисов.

Според него, БСП е принудена да издигне свой собствен кандидат.

Премиерът посочи още, че Ивайло Калфин е безспорен професионалист. Той постъпи много коректно, каза още Борисов.

„Не е време за избори и за кандидатури, ще му дойде времето през август или септември. Ще видим кога президентът ще назначи изборите и тогава ще взимаме решение”, заяви още Бойко Борисов.

„Мисля, че ясно казах, че Цветан Цветанов няма да е кандидатът на ГЕРБ за президент. Той никога не е пожелавал и никога не е ставало въпрос той да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент”, подчерта Борисов.

Борисов разказа, че е разговарял с президента Росен Плевнелиев вечерта преди той да заяви публично, че няма да се кандидатира за втори мандат. „Зададох му въпроса какво мисли и какво иска от мен и от ГЕРБ. Той каза, че има лични причини да не се кандидатира за втори мандат”, разказа премиерът. Той подчерта, че двамата с Плевнелиев ще продължат да работят заедно и за в бъдеще. 

„Не исках да се пипа Избирателния кодекс, защото на местните избори се явихме с него и се представихме отлично. Но така или иначе партньорите искаха да бъде променен”, коментира Борисов темата с избирателните секции в чужбина и обвиненията за отнети права на сънародниците ни зад граница.

„Начинът по който правим поправките няма да уязви никого”, категоричен бе премиерът.

На въпрос дали президентът на Турци Реджеп Ердоган се намесва във вътрешната политика на България, каквито обвинения се чуха, Борисов заяви, че всеки има право да си говори каквото иска.

„Той има уважение към мен и това, което поеме като ангажимент, го прави. Дали сме дума, че заедно ще пазим българо-турската граница от бежанския поток. Разчитам на неговата дума. Трябва да си запазим добрите отношения, за да си гарантираме границата”, коментира Бойко Борисов.

„Натискът върху границата е почти нула и сме нащрек. Да не дърпаме дявола за опашката”, допълни той.

"Всяка партия си е избрала нещо, което си говори. Аз благодаря на Ердоган, че тези неща, които пое с църквата "Свети Стефан", се направиха - всяка метална част се сваля и чисти от ръждата, цинкова се и се слага - имаше архитекти, инженери, удържа си думата до този момент и за натиска по граница", каза още премиерът.

По думите му „Валери Симеонов е рядко мнителен човек, много чепат характер, но хубавото е, че като му покажеш нещо, не си криви душата“. Той разясни защо съпредседателят на Патриотичния фронт е бил с него на инспекцията на границата и в Истанбул.

„Слави си е добър певец, добър шоумен. И ние сме събирали много подписи и като демократична партия направихме всичко възможно тези въпроси да влязат, някои от тях дори противоконституционни. Три часа ефир са му дали и сега да използвам времето си за него... Искам да говоря за енергийна ефективност, той да си говори за шоуто“, каза Бойко Борисов.

"Българите се чудят за енергийната програма и за санирането. Милиардна програма на година - вече десетки блокове са готови, 900 се правят в момента. Най-добрият строителен контрол е при санирането, защото всички пенсионери и жени наблюдават всеки ден какво се работи, стават прекрасни блокове. Като дойдоха в Бургас комшиите и викат: "Знаете ли какво ни лъгаха комунистите, "Атака" - че първо ще ни санирате блоковете, после ще ни ги вземете", даде пример Борисов. 

И допълни: "Друга баба са я излъгали, че ако им оправим блоковете, после ще им вдигнем данъците".

"Конституцията забранява да се пита и за броя на депутатите. Ако следваме хронологията, затова е КС, да вкараш въпрос за ВНС, трябва да е конституционен въпрос. Дадох пример с енергийната ефективност, за да видите колко е наивен в моменти народа, как го подлъгват. Не ме интересува, аз не искам да си говоря със Слави Трифонов - глас народен, глас божи! Каквото кажат хората, това. Пожелавам му успех, да е жив и здрав. След като 20 години прави концерти и шоу, значи има качества. Но колкото аз мога да правя концерти, толкова той ще се справи на политическата сцена", подчерта премиерът.

Аз не съм политолог, нито социолог, нито анализатор. Към днешна дата е важно какво казваме ние с моите колеги от управляващото мнозинство, каза още той.

"Лютви Местан каза, че начинът, по който сме подходили към Изборния кодекс, е като Орешарски, който ползва подкрепата на "Атака", но е различно, защото това, което ние сме направили в момента, няма кой да го направи повече. Вижте как изглеждат вече градовете в България, въобще не ме интересуват тези коментари. Кой събори КТБ - те. Какво ново ще се случи, какво ще направят ново. Те трябва да отговорят на това, ние сме направили много неща, за които българите са мечтали", допълни Бойко Борисов.

"Магистрала "Марица" беше абсолютно провален проект както всички останали. Ако пропуснеш срок, връщаш всички пари, дори за готовите участъци. В един момент ние се явихме в този кратък участък от време, трябваше да вложим цялата си мощност. На един от мостовете на фугата й подменят силикона. Магистралата е факт, под гаранция е, сега дори да изкара още три години, казваме елате си я поправете, за да не дава държавата пари", каза още Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 2 Отговор
    ТИКВОооо вие сте най-щастливия министър председател на НАЙ- НЕЩАСНИЯ и ИЗМИРАЩ НАРОД ВЪВ ЕВРОПА !!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове