Last news in Fakti

2 Юни, 2016 13:28 1 255 3

БСП против пенсионирането на 153 директори на училища

  • директори-
  • пенсионирането-
  • против-
  • бсп

Брадвата на управляващите се стовари върху най-квалифицираните в образованието, заяви Жаблянов

БСП против пенсионирането на 153 директори на училища - 1
Снимка: БСП

Депутатите от БСП се обявиха против автоматичното и масово пенсиониране на 153 директори в цялата страна по заповед на образователния министър Меглена Кунева. Според тях на практика така се прекъсват традициите в българското образование. Това се случи след среща с учители и директори. От левицата бяха категорични, че отново ще поискат отлагане на влизането в сила на новия закон за предучилищното и училищното образование.

„Против сме този чиновнически подход и чистки в образованието. Не може с един формален акт и закон да бъдат изгонени от системата с лека ръка директори и учители с постижения и то в период на недостиг на млади учители”. Това заяви народният представител от левицата Валери Жаблянов. Той заяви още, че подготовката на бълагрските ученици няма да се повиши, след като се уволняват най-квалифицираните кадри в системата. „Брадвата, която е наточена беше стоварена върху най-квалифицираната част от системата на образованието е безпрецедентна. Призоваваме за подкрепа на българското учителство, което да се противопостави на административния и политически произвол в сферата. Там е заложено бъдещото на българската нация”, каза още Валери Жаблянов.

Като сериозен прецедент за българската образователна система, това масово пенсиониране, определи депутатът от БСП и член на образователната комисия Марияна Бояджиева. „В момент, когато се очаква да влезе новият закон за предучилищно и училищно образование, смяната на толкова много директори  - 153, ще се отрази негативно при прилагане на новия закон. Трябва да има конкретен подход при пенсионирането за всяко едно училище - доколко това ще се отрази на работата, на качеството на обучение, на спокойствието на учителите и учениците”, каза още Бояджиева. По думите й българските учители също трябва да имат своята позиция, защото е залог е бъдещето на българското образование.

Депутатът от левицата и член на комисията по образование Стоян Мирчев призова политическото ръководство на Министерство на образованието и науката да отговори защо бързат да съкратят директори и преподаватели по стария закон и да назначат нови пак по стария закон, след като те ще трябва да работят по новия. „Това ръководство вкарва шок след шок в системата – веднъж с новия закон, а после с това, че няма да има кой да го прилага. При целия този хаос и напрежение, защо министерството крие, че ще прави ПР на промените под формата на т.нар. първи учителски събор, за който ще се похарчат над половин милион лева”, попита още Мирчев.

„Заложена е изключителна бомба в българското образование, новият закон не е обсъждан с учителите, не е тестван. Ефектът от него ще бъде отрицателен. Учителите бяха решени да работят по новия закон, въпреки трудностите, но това, което ни шокира, бе пенсионирането на директорите, което дойде като „честитка” за 24 май”. Това заяви преподавателят Марияна Тренчева, която участва и в срещата с депутатите от БСП. По думите й пенсионираните директори са хора, на които учителите вярват, които толкова много са направили за децата, за образованието.”Как новоназначените директори ще въведат новия закон? ще настане всеобхватен хаос”, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А шамари искате ли

    0 0 Отговор
    Eeee, я не и се бъркайте на Мегленчето - вече втора реформа в образованието прави от както стана министър и има много повече опит от вас и разните пожизнени директори на училищата!
  • 2 Ехоо К

    0 0 Отговор
    Другарките директорки , които трябва да се пенсионират са набор на Априлския пленум 1956 г и са със средно " специално" ( разбирай килийно ) образование . Жена ми е системата и съм наясно с какви протекции се назначават и колко са наясно със съвременните методи на образование . Така че другари от БСП ( К ) , дайте път на младите за сметка на твърдия ви електорат
  • 3 учител

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласна със становището на БСП въпреки, че съм дясно ориентирана. Мегленчето, дето не знае нищо за учителския труд съвсем кухо и некомпетентно пенсионира преди новия закон хиляди учители с първи,втори и трети клас квалификация, автори на учебници, с постижения на ученици на национално и световно ниво само и само да открадне от тези учители и директори по две брутни заплати. Същата госпожа ще вземе пенсия като бивш еврокомисар 33 хиляди лева, но за българския учител няма достойно пенсиониране. Затова ОСТАВКА НА КУНЕВА И ЛИШАВАНЕТО Й ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ПЕНСИЯ! ВЪН НА КУКУВИЦАТА ОТ ПОЛИТИКАТА !На учителска пенсия да се пенсионира, без 2 брутни заплати и с месо преди срока на годност да се храни. Да й се вземат всички спестявания от кражби и от ЕС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове