Last news in Fakti

27 Ноември, 2016 19:09 2 165 4

Над 1500 души на митинг в Ямбол заради бежанците

  • митинг-
  • ямбол-
  • бежанците
Над 1500 души на митинг в Ямбол заради бежанците - 1
Снимки: Radio999BG

Близо 1500 души се събраха тази вечер в зала „Диана” в Ямбол на митинг-концерт срещу идеята да се настаняват бежанци в бившите казарми на село Бояново.

На събитието беше дадено началото и на подписка за свикване на местен референдум. За да се реализира обаче, първо трябва да бъдат събрани 6000 подписа от Ямболска област. От утре изнесени пунктове за събиране на подписи ще има в петте общини на областта.

Основна причина за митинг-протеста е решението в изоставените казарми в село Бояново да бъде изграден бежански лагер, в които да бъдат настанени нелегално преминали българската граница мигранти.

Стотици български знамена се развяха под звуците на българския химн. Пееха се възрожденски песни, всички са на крака. Митинг-концерта откри легендарната Валя Балканска, която подкрепи благотворително каузата на областта. Назпълно безвъзмездно участие направиха и специалните гост-изпълнители певицата Славка Калчева и група Icecream. Гост и участник в събитието е Петя Георгиева – председател на инициативен комитет „За Харманли".

Организаторите на събитието Калоян Желязков, Цветан Ревански и Ирина Георгиева направиха своите обръщения към присъстващите и категорично подчертаха, че започнaват подписка за референдум, защото искат да направят всичко необходимо, за да са сигурни, че политиците няма да излъжат и ще са длъжни да се съобразят с народната воля, съобщи Radio999BG.

Гост на митинг-концерта беше и Тошко Йорданов, член на инициативния комитет и член на Шоуто на Слави. От сцената той каза: "Вие сте живото доказателство, за това къде е силата. Силата и властта са във вас. Българският народ е този, който трябва да решава. Никой не трябва да решава вместо вас. Никой не може през главата Ви да Ви натресе бежански лагер без да сте го искали. И ако някой го направи, мисля, че ще му покажете колко е грешал."

В програмата бяха включени още видео-обръщение на почетения гражданин на Ямбол Енчо Керязов, в което изразява съпричасността си с бояновци, както и домуменатлен филм за събитията в Харманли.

"Искаме мигрантите да не са в България.Трудно е за всички българи. Виждате какво става във всички градове. И се надявам да постигнем целта. За цяла България говорим. Имаме деца и внуци. И за тях е опасно. За вички нас", казаха някои от присъстващите.

"Уж да протестираме, ама тя държавата ги пуска, а ние да ги гоним. Аз съм на 83г. , но не вярвам да успеем с този, протест, защото Европа ни налага това!", заяви възрастна жена дошла на протеста.

"Трябва да афишираме гражданската си позиция и крайно време е България да е на българите. В крайна сметка ние сме знаещи, образовани, трябва да знаем, че ни се създават едни добри условия за живот, а не да бъдем потъпквани и да бъдем рая. Вярвам, че ще успеем и трябва да мислим позитивно, за да променим и хората около себе си и особено младото поколение", казаха други протестиращи.

"Проектът за изграждането на лагер за нелегални мигранти в Бояново ще бъде спрян. Добрата новина ни съобщиха представители на държавната администрация, пожелали техните имена да не бъдат цитирани. Не разбираме от какво се притесняват, но ще уважим желанието им да останат анонимни“, се казва в изявление до медиите от организаторите на протеста Цветан Ревански и Калоян Желязков.

Ето какво казаха още те:

„Първата спечелена битка на жителите на област Ямбол вече е факт, но най-голямата борба тепърва предстои!

За съжаление не можем да се доверим и да вярваме на обещанията на родните политици и дипломати, защото това може да е поредният "прах в очите" на българските граждани. Затова продължаваме да се борим!

Настояваме да има допитване до населението преди вземането на решения, касаещи нашите човешки права и обществен интерес за недопускането на нелегални миграти на територията на област Ямбол, както и закриването на регистрационно-разпределителия център в Елхово и екстрадация на мигратите.

Видяхме какво се случи днес в Харманли! Хиляди нелегални мигранти влязоха в сблъсъци със служителите на реда! Хвърляха камъни, предизвикаха пожари в центъра..

Ние не искаме да живеем в страх!

Искаме нашите майки, бащи и семейства и всички да се разхождат спокойни по улиците на градовете и селата ни.

Отново казваме: Категорично искаме допитване до гражданите преди вземането на решения, касаещи нашите човешки права и обществения интерес.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909 БЪЛГАРИЯ

    11 2 Отговор
    БРАВО ! ВЪН БЕЖАНЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ !!! ВСИЧКИ БЕЖАНЦИ И ЦИГАНИ ВЪН ОТ БЪДГАРИЯ !!!
  • 2 едва ли

    11 1 Отговор
    За жалост видя се колко властите и политиците допускат успешни референдуми и колко се съобразяват с тях :( Докато събетат подписи и го проверат вероятно, ще им ги натресат навлеците с хиляди. Да това с референдума е цивилизовано решение, но вероятно с нищо няма да допренесе пред това, че сме изправени срещу нецивилизовани нашественици и продажни управленци!!!
  • 3 5555

    4 0 Отговор
    Динко , Ямболския мислител , защити Тиквата в Харманли. Разкри се поредния актьор ала Яне Янев . От 26 години ви лъжат с една и съща схема с подставени лица (политици, банкери, лъжепатриоти,журналисти,шоумени) и не се изтърква ,явно бунаците са си бунаци .
  • 4 Добрева

    0 0 Отговор
    Бежанците - вън, а нашенските хайдуци във властта и извън нея????!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове