Last news in Fakti

7 Февруари, 2012 16:12 1 818 1

Бедствено положение е обявено и в община Шумен

  • шумен-
  • бедствено положение-
  • свиленград-
  • бисер

254 населени места на територията на страната са без електрозахранване.

Бедствено положение е обявено и в община Шумен - 1
Снимка Дарик

Бедствено положение е обявено и в община Шумен.254 населени места на територията на страната са без електрозахранване.

Обстановката на територията на страната продължава да бъде усложнена. Създадена е организация в районите, застрашени от бедствени ситуации, да се провеждат спасителни и неотложни възстановителни работи.

Основното внимание е насочено към овладяване на бедствената ситуация в района на Хасковска област. Министърът на отбраната Аню Ангелов, заедно с президента на Република България и главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще посетят районите на гр. Харманли и Свиленград за инспекция на спасителните дейности, провеждани там. В спасителните работи в с. Бисер, Свиленград и Симеоновград участват 28 военнослужещи от Втора лекопехотна бригада – Стара Загора с 4 бронетранспортьора. Военнослужещите са оказали помощ на над 100 човека от наводнените квартали на Свиленград. Работата на формированията на Българската армия в бедстващите райони се координира лично от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.
Без електрозахранване са 22 населени места в областта. Изключени са помпените станции на ВиК по поречието на реките Арда, Марица, Съзлийка и Олу дере вследствие на заливане на кладенците и замръзване на питейната вода.
Обстановката в някои райони на Свиленград и Любимец е усложнена. Към 13.30 ч. нивото на водата в наводнените райони около Свиленград се е покачило с около 15-20 см. Затворен е за движение новопостроеният път от ГКПП „Капитан Петко Войвода” към автомагистрала „Марица” поради заливане на участък от пътя с около 50 см вода. Част от ж.п. линията между Свиленград и Любимец е залята от вода с 1,5 м. воден стълб. 400 м. от ж.п. линията между Любимец и с. Бисер е отнесена. Дигата на р. Марица в близост до патрулна база „Капитан Андреево” е преляла и е наводнена част от гаражите на базата. Скъсана е дигата в района на жп спирката на с. Капитан Андреево, има отвор с диаметър 6 м, от който водата излиза и се връща към с. Генералово. Населението в селото е уведомено за евакуация. За с. Капитан Андреево няма непосредствена опасност.
В 12.20 ч. е прекъснато водоснабдяването на територията на Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец и града. На територията на дома има изградено водохранилище с обем 40 куб.м. с възможност за автономно водоснабдяване за 4 дни. Ограничено е до минимум ползването на вода и са въведени мерки за осигуряване на санитарните изисквания за настанените в дома.

Проверена е информацията за състоянието на стената на яз. Елена. На място са екипи от специалисти, които са установили, че няма непосредствена опасност за съоръжението и за населението.

Пропускателният режим през ГКПП-тата на страната е съобразен с конкретните условия.

Преустановено е пропускането през ГКПП Дунав мост, Капитан Андреево, Оряхово, Кардам и Силистра.
Пътната обстановка остава усложнена. Затворен е пътен участък Мъглиж-Николаево-Гурково поради силен вятър и обилен снеговалеж. Затворен е пътят с. Ветрен – Шумен. В местността „Картала” по пътя Благоевград – ски селище „Бодрост” е паднала лавина с ширина 100 м и височина около 5 м. Екипи на ОУПБЗН и АПИ са започнали разчистване на пътя. Изяснява се броят на хората в хотелите в селището, тъй като разчистването може да отнеме повече време. В област Смолян движението на всички МПС се извършва задължително с вериги.
 

Остава бедственото положение в областите Хасково, Кърджали и община Гълъбово. От 14.00 ч. е въведено бедствено положение в община Никола Козлево, област Шумен. Всички пътища в района са затворени. От 15.00 ч. се въвежда бедствено положение в област Шумен.
Състоянието на енергийната система към 13.00 ч. е както следва:
1.По информация на "ЦДУ-ЕСО" АД – аварирали са следните електропороводи:
  - 400  kV „Одрин”-извършва се обход
- Поради силен вятър са изключени 110 kV електропроводи „Електровоз” и „Спартак”. Няма лишени консуматори, поради тяхното изключване.
2. По информация на ЧЕЗ - Авария СрН София - град - Подстанция "Кр. село", Извод "Момина скала" от 00:28 ч. на 07.02.2012г.  без електрозахранване са хижите: Офелиите”, Острица”, „Трендафила”, „Звездица” и „Адвокатите”. Без електрозахранване са и 3 махали в 2 села /общо 7 абоната/ от обл. Перник.
3. По информация на "Е.ОН БЪЛГАРИЯ МРЕЖИ" АД - в момента 16 селища в област Добрич са без електрозахранване. Работят 9 екипа за отстраняване на авариите.
4.  По информация на BG-EVN "ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ” АД   
Без електрозахранване  са общо  235 населени места:
В областите Смолян, Хасково, Кърджали, Пловдив, Ст.Загора, Бургас, Ямбол с общо  80721 потребители.  За отстраняването  на  авариите  работят  30 екипа  на  дружеството.
Към момента 254 населени места с 36 228 потребители са без електрозахранване. 179 ремонтни екипа работят, отстранени са аварии в 118 селища, до 13 часа е възстановено електрозахранването на 49 685 абоната.
Продължават снеговалежите в голяма част от територията на страната. Поради ниските температури, силния вятър и снегонавяването е усложнена обстановката в много райони.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 niki

    0 0 Отговор
    tejka zima we xora