Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 12:13 1 138 0

БСП: Найденов не спира да лъже

  • мирослав найденов-
  • дървесина-
  • борса
БСП: Найденов не спира да лъже - 1
Снимка: БГНЕС

„Министърът на земеделието не спира да лъже. Той излъга над 500 дърводобивни предприятия и 3 браншови организации през месеците на изминалото лято, че ще приеме наредба за условията и реда за продажба на дървесина, която да гарантира конкурентност, прозрачност и реални пазарни цени". Това заяви депутатът от КБ Димчо Михалевски.

Според него Найденов е нарушил и закона, след като бе приета наредбата от МС, която няма нищо общо с обещанията му. „Министър Найденов излъга и днес сутринта по една телевизия, в която каза, че дървесината не се търгува през борсата“, продължи Михалевски.

В подкрепа на тезата си от КБ разпространиха сред медиите протокол от борсова седмица №7 на Софийската стокова борса, от който е видно, че такива стоки са търгувани. По-лошото, според Михалевски, е, че това е една отработена, престъпна, корупционна схема, защото непрозрачно избрани брокери затварят помежду си контрактите и ощетяват данъкоплатците. От друга страна, големи и малки фирми нямат достъп до суровината, каза той.

Михалевски се обърна с въпрос към премиера: Докога г-н Борисов ще търпите всичко това? Политическият инат на министър Мирослав Найденов ще доведе до катастрофални последици в сектора, смята народният представител от КБ Меглена Плугчиева. В момента големите дървопреработвателни фирми не работят, а те има около 23 хил. души работна сила и заедно с техните семейства са сериозна цифра, каза тя. По-лошото е, че се обрича цял един отрасъл, допълни тя.

Подготвено е писмо на дървопреработвателните предприятия до министър Симеон Дянков, защото министър Найденов е на мнението, че с политически решения може да се прекърши един сектор чрез решението дървесината да се продава чрез борсата, повтори Плугчиева. През миналата година над 500 хил. тона дървесина са добити и есента голяма част от това количество са заминали за Гърция и Турция. Тази година оборотът е значително по-нисък, което противоречи на целта да се стимулира износът, посочи тя.

По повод твърденията на БСП от пресценътра на Министерство на земеделието заявих, че няма продадени дърва за огрев на борсата. Министър Мирослав Найденов е разговарял с изпълнителния директор на ССБ Васил Симов и е поискал извършване на проверка - защо е продавана дървесина със спецификация дърва за огрев.

След извършената проверка от борсата стана ясно, че поради непознаване на терминологията от служители на ССБ, грешно е публикувана информация на сайта за изтъргувани дърва за огрев вместо дървесина ОЗМ (обла за занаятчийски материали), както е терминът съгласно номенклатурата за категории и асортименти на дървесината.

Съгласно наредбата за възлагане на дейности в горските територии през борсата се търгуват едра строителна и технологична дървесина. Васил Симов е уверил министър Найденов, че в бъдеще подобни неточности няма да бъдат допускани.

От Министерство на земеделието напомнят, че сключените договори за продажба на дървесина през борсата са за дърва, които ще се добиват в следващите няколко месеца, а не за такива на склад. Това по никакъв начин не може да се отрази върху цените на дървата за огрев в момента.

За покриване на част от недостига на дърва за огрев и овладяване на спекулативно високите цени през последния месец, министър Найденов разпореди на шестте държавни горски предприятия да отпуснат на пазара 1200 куб.м. дърва за населението на цени от 50 лв. на куб м.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА