Last news in Fakti

29 Февруари, 2012 07:31 1 359 0

Държавните горски предприятия отговарят на обвиненията

  • дърводобив-
  • дървесина

Директорите на шестте държавни горски предприятия ще дадат пресконференция, за да отговорят на обвиненията на дърводобивните и дървопреработващите фирми и да изкажат своята позиция против практиката да се добиват 5 камиона дърва, да се продават 3 и другите 2 камиона да се крадат.

Продажбата на държавна дървесина на стоковата борса стартира миналата седмица след серия скандали и протести на дърводобивни и преработващи фирми. От БСП пък заявиха, че дават земеделския министър Мирослав Найденов на прокурор, защото в студа и кризата пускал комисиони за 1,8 млн. лв. на избрани фирми.

Комисионата за дървесината от шесте държавни предприятия е 20 000 лв. и тя ще бъде дарена за пострадалите в село Бисер, заяви Найденов. Според него от БСП говорели за 2 млн. лв., защото по тяхно време давали по 30% под масата.

Министърът каза, че самите дърводобивни фирми му признали, че тогава от 5 камиона с дърва 2 не се декларирали. Сега комисионата била едва 0,2 на сто, което било възможно най-ниската.

Продажбата на дървесина на стоковите борси ще продължи, защото това е най-честният и прозрачен механизъм, декларира земеделският министър. 28 фирми купиха общо 161 хил. куб. м дървесина при средна цена от 62 лв. за кубик. Дървата обаче ще бъдат доставени след 3 до 5 месеца, те все още не са отсечени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА