Last news in Fakti

2 Март, 2012 08:21 1 073 3

Шенген се отлага за септември

  • шенген-
  • холандия-
  • румъния-
  • ес

Борисов: Една партия разиграва целия Европейски съвет

Шенген се отлага за септември - 1
Снимка: EПА/БГНЕС

Решението за приемане на България и Румъния в Шенген остава за септември. Това беше договорено тази нощ след дискусии в Европейския Съвет и консултации на неговия председател Херман ван Ромпой с държавните и правителствени ръководители на България, Румъния и Холандия., предаде БНР.

Въпреки масирания европейски натиск Холандия остана непреклонна, че София и Букурещ не са направили достатъчно срещу престъпността и корупцията. Страната няма да даде подкрепа за присъединяването ни преди юлския мониторингов доклад на ЕК.

„Това е прецедент в ЕС, който ще им изиграе много, много лоша шега. Не една държава, една политическа партия всъщност в Европа разиграва целия Европейски съвет. Не Холандия, една партия в Холандия. Това е проблемът. Ние сме изпълнили критериите“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Така беше решено въпросът да бъде обсъден отново на първото след него заседание на вътрешните министри през септември. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой нарече това напредък и добави, че вече има пътна карта за приемането на България и Румъния

Борисов очаква октомври да бъде определен като срок за отваряне на въздушните и морските граници. Той отново заяви, че България е изпълнила техническите изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство.

Не е ясно дали тогава ще има дати за отпадане на граничния контрол.

В петък лидерите на 25 държави, сред които и България, ще подпишат Пакта за фискална дисциплина. Нашата страна ще добави към него специална декларация, че данъчната политика е национален приоритет, за да предотврати евентуални претенции за уеднаквяване на данъците ни със западноевропейските.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иво

    2 0 Отговор
    Да почерпят КПП Кулата,и КПП Дунав мост.

    Коментиран от #2

  • 2 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "иво":

    @1 haha
  • 3 тапака

    0 0 Отговор
    ХОЛАНДЦИТЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ НАШИТЕ ДИЛЪРИ ,ЧЕ ТОКУ ВИЖ БОЙКО И ЦЕЦО ЩЕ ИМ СПРЕТНАТ 2,3 ХОЛДИНГА И ДО ТАМ С ТРЕВИЧКАТА ИМ ,ПОСЛЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПУШАТ ОТ ПЕТРИЧКАТА СТОКА