Last news in Fakti

13 Март, 2012 14:33 1 069 0

Холандия ни похвали с половин уста

  • шенген-
  • холандия-
  • доклад-
  • положителен
Холандия ни похвали с половин уста - 1
Снимка: БГНЕС

Ако летният доклад на Европейската комисия за България бъде положителен и още по-убедителен по отношение на борбата на българското правителство с корупцията и организираната престъпност Холандия ще промени мнението си относно членството на България в Шенген.

Това заяви на пресконференция посланикът на страната в София Карел ван Кестерен. Той цитира холандския премиер Марк Руте според когото февруарският доклад на ЕК е "малко или много положителен".

Припомняме, че неведнъж Холандия е изразявала позиция, че са необходими два последователни положителни доклада за напредъка на България, за да ревизира решението си относно българското членство в Шенген.


"Искаме да сме сигурни, че в България и Румъния няма да се повторят негативните примери като в Италия и Гърция, където Шенген не функционира добре", обясни Ван Кестерен.

По думите му холандското вето не е само поради една политическа партия. „Съмненията относно готовността на България да се присъедини към Шенген се споделят от целия политически сектор в Холандия", подчерта посланикът.

Вчера Карел ван Кестерен е разговарял по темата с правосъдния министър Диана Ковачева. Тя го е уверила, че Законът за конфискацията на имущество придобито от престъпна дейност ще бъде подсилен и той е убеден, че с тези поправки законът ще бъде удовлетворителен.

При положителен доклад през лятото Холандия ще оттегли възраженията си за присъединяване на България към Шенген по морски и въздушни граници, заяви посланикът.

Все още обаче не е ясно кога България ще се присъедини към шенгенското пространство със сухопътните си граници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА