Last news in Fakti

7 Юни, 2012 15:47 1 485 1

Отново може да има вътрешни граници в Шенген

  • шенген

Държавите членки на Шенгенското пространство се споразумяха в Люксембург за възможността за временно възстановяване на контрола по вътрешните граници в случай на неконтролируем миграционен натиск по някоя от външните граници, съобщиха от ротационното датско председателство на ЕС.

Споразумението е постигнато единодушно от вътрешните министри на държавите членки на ЕС, уточни датското председателство. Еврокомисарят по правосъдието и вътрешния ред Сесилия Малстрьом, която се противопоставяше на предложения на министрите компромис, заяви в съобщение, публикувано на страницата си в Туитър, че е "разочарована от липсата на европейска амбиция" на вътрешните министри на ЕС.

Текстът на договора, от който АФП има копие, предвижда възможността държавите членки на Шенген да възстановяват контрола по националните си граници "за срок от шест месеца с възможност за удължаване с нови шест месеца", "когато контролът на външна граница на Пространството, не е гарантиран заради извънредни обстоятелства".

Това е "крайна мярка, чието прилагане е подложено на много стриктни условия", заявиха френските и германските представители. Париж и Берлин активно подкрепяха въвеждането на мярката.

Държавите вече имат възможност временно да възстановяват контрола по националните си граници по съображения за сигурност или свързани с обществения ред. Полша направи това във връзка с Европейското първенство по футбол.

Но нищо не беше предвидено в случай на неконтролируем миграционен натиск, водещ до срив на контрола на външна граница на Шенгенското пространство


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зъл дух

    0 0 Отговор
    Не може, а ЩЕ има !