Last news in Fakti

13 Юни, 2012 20:38 6 767 5

Орлов мост блокиран за час (Снимки и видео)

  • протест-
  • орлов мост-
  • закон за горите-
  • природозащитници

Арестувани бяха десетина души

Орлов мост блокиран за час (Снимки и видео) - 1
Снимки: БГНЕС

Около час Орлов мост в столицата беше блокиран от протестиращи, които се организираха в сряда следобед в социалните мрежи. Повече от 1000 човека се отзоваха на призива и се събраха на езерото Ариана след 19 ч.

Протестът беше срещу приетите днес промени в Закона за горите, които дават възможност за застрояване на горски терени, без да се променя предназначението им.

Положението на Орлов мост е изключително напрегнато, предаде БНР към 20 ч. Практически движението е спряло по бул. България, както и по едната лента на бул. Евлоги и Христо Георгиеви – посока НДК. Близо хиляда протестиращи – предимно младежи – са блокирали движението и десетки полицаи се опитват да освободят пътното платно. Младежите са застанали точно на центъра на Орлов мост.

Конни полицаи се появиха на протеста срещу промените в Закона за горите, предаде Агенция „Фокус” в 20.37 ч. Протестиращите са блокирани от всички страни от полицаи. Те свирят и скандират – „Мафия”, „Витоша” и „Честит рожден ден”. Броят на протестиращите не намалява. Броят на полицаите се увеличава. Протестиращите аплодират полицаите. Част от полицаите са с щитове.

Протестът премина с бурни освирквания насочени към депутатите, приели поправките в закона. Природозащитниците скандираха "Оставка!", издигнаха плакати с надписи: "Извинете ни за неудобството, опитваме се да спасим и малкото останало от България", както и "Вън бетона от закона!", "Гората е живот" и "Долу Цеко от Алеко" – лозунг, който често се забелязваше в протестите на екозащитниците от последните месеци.

Нищо в закона не забранява да се пресича улицата, заявиха протестиращи пред БНР. Те се опитват да пресичат кръстовището на различни места, когато свети зелено. Практически полицията не може да ги удържи. Това са млади хора, велосипедисти, майки с деца. Силите на реда се опитват да освободят поетапно части от кръстовището на Орлов мост, за да може автобусите и автомобилите да преминават.

Към 21 часа движението беше подновено, но голяма част от протестиращите все още не си разотиват.

Канал 3 съобщи, че десетина души, които са пеели химна на България са били дръпнати и арестувани от полицията, като половината са били жени. Те са били вкарани в кола на жандармерията и откарани от протеста.

Участниците в протеста се разотидоха с думите: „Утре пак така!”. Най-вероятно организацията на нов протест ще се случи в социалните мрежи.

Ето и основанията за протеста на природозащитниците:

За първи път от 1925 г. насам крайречните гори няма да се водят вече гори и ще могат да се изсичат без никакъв контрол от собствениците им.

За първи път от 1931 г. насам, когато е обявена първата защитена територия у нас, държавата ще даде възможност на частни лица и компании да строят в защитените територии държавна собственост.

За първи път от 1955 г. насам държавата позволява да се ползват държавните гори двойно над техния естествен прираст, което ще доведе до намаляване запасите на дървесина.

За първи път от 1991 г. насам, когато се приема Конституцията, държавата разрешава земеделските земи да се застрояват за цели, които не са свързани с земеделието, като например ски курорти и голф-игрища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 симеон

    2 0 Отговор
    това е гражданското самосъзнание 1000 човека
    сигурно са били от провинцията защото на софиянци явно им харесва да им е все по навътре
  • 2 ДОЛУ ЗЕЛЕНИТЕ

    0 1 Отговор
    НЯМА РАБОТА ! ТОВА НЕ ВИ ПРИТЕСНЯВА ?!?
    КАКВО ЗАЩИТАВАТЕ ПРИРОДАТА ..
    АЙДЕ ШИСТОВИЯ ГАЗ Е ОТРОВА(150 ХИМИКАЛА + ВЗРИВОВЕ ПОД ЗЕМЯТА) ... АМА КВО СЕГА ГОРАТА ПАЗИМ ...
    И КУЧЕТАТА ПАЗИМ ...
    КАКВА Е ТАЯ ТУРИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА ДА НЕМА ЛИФТ БЕ !!

    ЗЕЛЕНИ ДЕМОНИ !!
    ОТИВАЙТЕ СИ В ПЪКЪЛА !!
  • 3 Дора Тодорова

    3 0 Отговор
    Когато блока, в който живееш започне да се килва заради свлачище или пък реката те наводни, ще се сетиш, че може би е заради орязаните горички ей там отгоре. Само че връщане назад няма да има.
  • 4 ahaha

    0 1 Отговор
    абе вие зелените били ли сте в швейцария? имат 1000 0000 лифта!!!!!!!!!!!! и какво е навредило това? а бе зелени милионерчета кажете? защо развъждате кучета да ни хапят и искате хляма ни от туризма за вас? кои сте вие бе? вие сте нереализираните наркоманчета, които патуват на стоп и пушат трева и ходят по митинги за 10лв. надник! ей това сте вие! аз мразя герб, мразя бкп, мразя и вас! какво вреди на природата една бетонна стъпка с размери 2х2м. и висящ в небесата лифт? какво отровно има в това? малко ли гора има българия че някакви лифтове ще ни развалят? прмити мозъци, восят ви като офце да скандирате и шефа ви взима милиони от вас! пууу
  • 5 Ивайло Славов

    1 0 Отговор
    Ами прави са хората. Не ми харесва обаче как всичко се пречупва, понеже заради популистките кампании на редица псевдоеколози (визирам уличните кучета и целия съпътстващ цирк целящ усвояване на европейски субсидии), истинските екологични проблеми биват подценявани и народа се научава да не уважава еколозите. Пишете ЗЕЛЕНИ ДЕМОНИ под статия за някой помияр ухапал човек, но не и за истински екологичен проблем. С този закон някой по-равни от нас ще се облагодетелстват с до преди известно време незаконни постройки (разбирай бизнес) - това е цялата работа. Не е нужно да си еколог за да схванеш, че "държавата" иска пак да цака.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове