Last news in Fakti

19 Октомври, 2012 13:26 643 1

ВМРО иска споразумение за отказ от партийни игри с референдума

  • вмро-
  • референдум-
  • аец "белене"

Отпадането на името Белене във въпроса за референдума не е промяна във формата, а в самото съдържание на въпроса, смятат от ВМРО. Според партията на Красимир Каракачанов ставаме свидетели на недопустима и антидемократична намеса.

Партийните пререкания и опити за процедурни игри трябва да спрат час по-скоро. Основните партии трябва да се разберат за разяснителна кампания и да подпишат споразумение за отказ от ново партийно заиграване с проблема за АЕЦ „Белене”, настоява ВМРО. Това е единственият шанс първият в най-новата ни история референдум да бъде запомнен с добро и да не бъде дискредитиран. Това е и шанс българите да покажат, че могат да се обединят около национални каузи въпреки опитите за манипулации.

За целта ГЕРБ трябва веднага да спре с лутането между опити за „превземане” на референдума или неглижирането му. Според ВМРО, с подобни действия ГЕРБ не оправдава нито името си „граждани за европейско развитие”, нито ценностите на Европейската народна партия, на чийто конгрес в тези дни се изказва и Бойко Борисов.

Промяната на същността на въпроса показва ясно, че ГЕРБ се подиграва със стотици хиляди българи и изпълнява ангажимент към чужди интереси. Интересът на България е започналият строеж на лицензираната площадка в Белене да бъде завършен и проектът да е с участието на българската държава.

ВМРО не може да се съгласи и с позицията на всички партии от старата и претендиращата за „нова десница”. Абсурдно е партии, които твърдят, че имат демокрацията за основна своя ценност, да призовават за бойкот на референдума, да подхвърлят измислени аргументи срещу него в съда или да наричат подписите на стотици хиляди българи с обидни имена.

Госпожа Кунева дори си позволи да нарече референдума безсмислено упражнение и да призове привържениците си да гласуват против. Според ВМРО подобно поведение не отива на политик, който нарича себе си кандидат на гражданите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Късно е...

    0 0 Отговор
    Много, много е късно за АЕЦ Белене.
    Ако трябваше въобще да се строи, трябваше да е готова до края на 70-години - началото на 80-те на 20 век.
    Досега щеше да се е изплатила и щеше да наближава времето за закриването и. Както Козлодуй.
    Сега е 21 век. Има много и различни по-добри по сигурни, чисти, по-евтини алтернативи. Намаляването на потреблението на енергия е световен приоритет. Много скоро и балканските съседи няма да разчитат на нас за електроенергия. И сега, въпреки, че изнасяме имаме в излишък. Така, че не ни е нужна и енергията на АЕЦ Белене.
    Но и аз се замислих и открих, че този референдум, който така и така е предизвикан ни дава възможност да забраним в бъдеще със закон развиването на ядрената енергетика в България и след затварянето на Козлодуй да се очистим от тези ядрени гробници.
    Затова ви призовавам - направете си труда, излезте и гласувайте с "не" за ядрената енергетика в България! Така както направиха литовците преди седмица и със 65% от гласовете отхвърлиха строежа на нова АЕЦ в Литва.
    Не разчитайте на това, че поддръжниците на ядрената енергетика в България са твърде малко и референдумът няма да се зачете, заради недостатъчно гласували.
    Въпросът е много, много сероизен и надхвърля политическите измерения. Потомците ни няма да ни простят, ако пропуснем този шанс.
    Забравете БСП, ГЕРБ, Станишев и Борисов - днес ги има, утре ги няма.
    Не забравяйте обаче Чернобил и Фукушима!
    Щом са ни предизвикали - нека отговорим подобаващо - така че на всички политици свят да им се завие!
    Те пуснаха духа от бутилката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове