Last news in Fakti

10 Август, 2021 06:04 4 087 29

Черната кутия на разбилия се край Шабла изтребител още е в България

  • черна кутия-
  • изтребител-
  • шабла-
  • инцидент

Представителите на българските ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура все още чакат издаването на визи за Русия

Черната кутия на разбилия се край Шабла изтребител още е в България - 1
Снимка: БГНЕС

И към този момент черната кутия на разбилия се преди два месеца МиГ-29 край Шабла не е изпратена в Русия за разчитане. Това става ясно от писмения отговор на министерството на отбраната на въпроси от депутата на ГЕРБ Христо Гаджев, предаде БНР. Отговорът е с дата 6 август. А от него става ясно, че българските военновъздушни сили са поискали от компанията - производител на самолетите, да помогнат за извличане на данните от регистратора.

Вероятно черната кутия ще бъде проверявана в град Курск, в завод „Авиоавтоматика“. Представителите на българските ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура все още чакат издаването на визи. Но и до момента не са получили „съответните покани (приглашения)“. Министерството не отговаря на депутата Христо Гаджев защо за разчитането на „черната кутия“ не е била предпочетена Украйна. Не става ясно и дали Министерство на отбраната ще предостави доклада на „Военна полиция“ за инцидента. Министерството предоставя серия от документи към искането на депутата.

Макар част от тях да не са секретни, в писмения отговор те не са приложени. А достъп до тях ще има само Христо Гаджев. Сред тях са препоръките за безопасността на полетите, алгоритъма на отстрелите и стрелбите с МиГ-29 и другите системи, заповедите за участие на личен състав в учението, сертификати за качество и инструкции за експлоатация на парашутната мишена.

При инцидента преди два месеца загина подполковник Валентин Терзиев. Доклад посочи, че инцидентът е възникнал след „пространствена дезориентация" на пилота. Докладът отчита и, че групата за бойно управление и ръководството на стрелбите са оценили „неправилно риска при маневрата“, като са продължили „насочването на пилота, въпреки високата скорост на мишената“.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИЯ

    52 0 Отговор
    убиха пилота и искат да покрият случая убииийййциии
  • 2 Министъра на отбраната

    28 2 Отговор
    е некадърник, не трябва да е в следващия служебен кабинет.

    Коментиран от #22

  • 3 СписаревскИ

    34 0 Отговор
    Когато има избори са много загрижени за българите в чужбина, за тсиганите и тн, а за загиналия пилот случая се потулва и никой не носи отговорност!!! С което става все по ясно, че или е свален или е направена фатална грешка в командния център, което е по малко вероятно
  • 4 няма начин

    10 7 Отговор
    нищо неясно няма в цялата работа
    самолета излита радара го следи..докладва на каква височина е..
    задават му цел стреля и изчезва..туй всичко е минало през контролната кула..щом не са казали загубихме връзка просто онуй момче са пльосна в морето както нашите убиха хеликоптера преди 5 години
    никаква драма няма тука..небето беше без хоризонт ако не е следил уредите..убиха самолета бих казал
  • 5 няма начин

    21 4 Отговор
    черната кутия е дубликат на цялата комуникация и положението на самолета в 3д
    предполага се че щом е било натовско учение радарите са били на място и насочени..даже няма нужда да я пращат в русия всичко е ясно на наша територия..
  • 6 няма начин

    0 11 Отговор
    при мене е лично
    във селският автобус имахме един пилот на миг
    дето много държеше да дава форсаж над селото
    красота е да..и сега имаме един самолет по малко

    Коментиран от #19

  • 7 няма начин

    4 13 Отговор
    повярвай ми тоя е далече от списаревски
    просто като правиш сложни маневри трябва да си на уредите нон стоп
    предният път с хеликоптера беше много тъпо
    щото те обикаляха около кораба и вълната вдигна кораба и мачтата и просто се забиха в морето
    сега работата е същата нашият е решил че е голям ас
    целил е мишената до последно и просто е паднал в морето
    ако беше казал нямам позиция за стрелба отбой
    тогава щеше да е герой
    туй е основно непознаване на правилата
    съжалявам но мерките за безопасност са най-важни
    миг 29 има 2 двигателя просто не може да спрат и двата преди кулата да разбере туй е абсурд..
  • 8 Велосипедист

    19 0 Отговор
    Е че да я закарам аз в братска Русия вече щеше да е там.
  • 9 Рептил

    8 1 Отговор
    Главно-командващия що бе????
  • 10 Лилиии

    18 0 Отговор
    Да я бяха изпратили по пощата, вече щеше да е готов анализа. Ама на някой не им изнася

    Коментиран от #11

  • 11 няма начин

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "Лилиии":

    нищо интересно няма в кутията ви казвам
    ще излезе че туй момче зеноса самолета
    и то не е за казване
  • 12 няма начин

    3 10 Отговор
    излита зареден със гориво от летището
    за секунди всичко свършва
    не може два двигателя който са работели преди 1 минута да спрат преди да докладва няма начин..грешката е само и единствено на пилота

    Коментиран от #24

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 10 Отговор
    НЕ ПРАЩАЙТЕ КУТИЯТА НА ВРАГА , ТАМ ИМА СЕКРЕТНА ИНФОРАМЦИЯ

    ЗАЩО ГОНИХМЕ ИНАЧЕ ШПИОНИТЕ
  • 14 Чико

    19 2 Отговор
    Самолета е свален от автоматичната ПВО система на американски кораб.Взривил се е по разкази на очевидци над водата.Трябва кутията тук да се компрометира и тогава да я пратят в Русия.Защото когата отговора е самолета се е взривил на около 3000м.,какво правим.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Фен

    1 13 Отговор
    Няма и да отиде! Не и докато Радев еднолично управлява държавата! Щото една камара негови дружке ще лъснат като виновни....

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ще отиде

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Фен":

    ама след изборите… жалко за пилота и семейството му и всички негови колеги и техните семейства! Поклон пред смелоста им!
  • 19 БОРУНА ЛОМ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "няма начин":

    ОТ ГАБРОВНИЦА, НАЛИ.?
  • 20 big

    9 1 Отговор
    Явно има причина за това! Не искат да се разкрие истината или евентуално там има някакви тайни, които не бива да се разчитат от руснаците. Третата причина е тривиална: американците не разрешават или всичко е абсолютно ясно и няма смисъл от това разчитане!
  • 21 в кратце

    12 2 Отговор
    Няма и да я изпратят. Америкейшънците не дават. Да не се крият зад визите за Русия.
  • 22 big

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Министъра на отбраната":

    И какво общо има министъра? Плана на учението е разработен далеч преди служебния кабинет и от други хора. Тук трябва да се търси отговорност от тях: защо мишената е била калпава? Защо не е прекратено изпълнението на задачата и т.н.?
  • 23 temerut

    8 0 Отговор
    Истината,вероятно,е опасна и тревожна.Тази кутия никога няма на бъде разчетена.Ако още е останала чест у БГ офицерите,незабавно трябва те да изискат проверката,защото утре те ще са пушечното месо и трябва да знаят откъде ще им дойдат изстрелите.
  • 24 Някой

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "няма начин":

    А според мен има начин - Ако са го свалили в един миг, без пилота да е очаквал подобно действие!
  • 25 Aлфа Вълкът

    0 4 Отговор
    Голямо протакане и на Ганьо туй му трябва за да си развива теориите. Интересно е как още никой не е замесил извънземните?
  • 26 !!!?

    5 1 Отговор
    Генералската хунта се подигра на съпругата на загиналия летец подполковник Терзиев. Хунтата прикрива превърната безотговорност на некадърни генерали !!!?
  • 27 Бълбукат ни

    1 0 Отговор
    Нещо ни бълбукат. Визите и приглашение са две различни неща. Какво чакат точно? Май пак ни лъжат.
  • 28 бил е мишена

    7 0 Отговор
    явно шефовете в МО ,МНОГО СИЛНО ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ПОТУЛИ СЛУЧЕЯ И ДА НЯМА НИКАКВО РАЗЧИТАНЕ НА ЧЕРНАТА КУТИЯ. ТОЛКОВА БАВЕНЕ Е МНОГО СЪМНИТЕЛНО И ПРЕСТЪПНО. ОПРЕДЕЛЕНО ИСКАТ ДА СКРИЯТ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ТОТАЛНА НЕКАДЪРНОСТ.
  • 29 Въпроса

    4 0 Отговор
    Въпросът на депутатита съдържа важна подробност, защо не в Украйна? Защото всички знаят, че силовите министерства на Украйна са под американски контрол. А това показва, че нашите не вярват на американците, защо ли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове