Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 20:38 1 801 15

Венко Сабрутев, ПП: Надявам се скоро да се разбере защо цената на газа е била толкова висока

  • венко сабрутев-
  • цената-
  • газа-
  • висока

Видяхме едно шоково покачване на цената на газа с решение на КЕВР от 1 януари, разбрахме от Министерски съвет, че това увеличение е могло да бъде драстично по-ниско, обясни Сабрутев

Венко Сабрутев, ПП: Надявам се скоро да се разбере защо цената на газа е била толкова висока  - 1
Снимка: БНТ

"Гласувахме бюджета за 2022 година в комисията по енергетика, като същият беше приет. В момента се гласува кандидатурата на настоящия зам.-министър на енергетиката Станислав Тодоров за председател на КЕВР. Това обяви Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" в предаването "Още от деня".

"Всички промени, които бяха направени в КЕВР имат една цел и това е да се осигури безпристрастност и независимост на КЕВР", заяви още зам.-председателят на бюджетната комисия.

Той каза още, че всички трябва да работят в една посока, като поясни, че Законът за енергетиката ясно регламентира задълженията на КЕВР и там няма вписано забрана за комуникация с Министерски съвет.

"Видяхме едно шоково покачване на цената на газа с решение на КЕВР от 1 януари, разбрахме от Министерски съвет, че това увеличение е могло да бъде драстично по-ниско, разбираме сега че МВР е влязло в двете институции и събира информация, стана ясно, че има сигнали, предстои да видим как ще се развият събитията", обясни Сабрутев.

Той поясни, че предложението за решението за сваляне на цената на газа е било внесено от предишното ръководство на "Булгаргаз", и че новото ръководство ще търси допълнителни възможности за сваляне на цената.

"В енергийна комисия се обсъдиха възможности това да се случи много бързо и се надявам, че истината съвсем скоро ще бъде обявена, защо цената на газа е била толкова висока, пазарно ли е било това увеличение или е било вследствие на грешни решения", допълни Сабрутев.

Сабрутев обяви, че в бюджета за 2022 г. се предвиждат над 930 милиона лева компенсации за битовите потребители и за ЕРП-ата.

"Допълнително мораториумът, който действа, пази битовите потребители от вдигане на цената. Усилията на правителството и парламента са насочени към преодоляване на тази безпрецедентна ситуация с високите цени на енергоносителите", обясни Сабрутев.

Той подчерта още, че цената на газа в България е по-ниска от цената на газа в Европа.

"Бюджет 2022 е бюджет на растежа. Той планира двойно повече инвестиции, предвижда ръст на БВР от 5,8%, предвижда спад на безработицата до 5%,предвижда множество социални мерки, помощ към младите семейства, предвижда още повишаване на пенсиите, продължаване на ковид добавките поне до юни месец", обясни Венко Сабрутев.

"Важно е да подчертая, че опозицията доста умело успява да комуникира, че до момента няма нищо направено и те сега внасят решението на проблема. Истината е, че още декември месец Народното събрание гласува компенсанции за небитовите потребители, допълнително МС гласува още 410 милиона лева, допълнително в бюджета за 2022 година има заложени още над 930 милиона лева.

Имаме високи цени на енергоносителите, но за сметка на това има много обезщетения и компенсации, които ще бъдат изплатени с текущите сметки, които предстоят да получат небитовите потребители. В януарските сметки реално ще бъдат приспаднати въпросните компенсации и за декември и за януари, небитовите потребители трябва да очакват нереално ниски сметки през февруари", поясни Венко Сабрутев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма

    1 1 Отговор
    начин , рано или късно ! В случая много скоро .
  • 2 Ха ха ха

    2 4 Отговор
    Той Радев ще Ви каже...
  • 3 Мушкато

    4 4 Отговор
    ПП - " Лоскъпването продължава..."
  • 4 11 години стигат

    4 4 Отговор
    Боже,какво става! Помаците тотално са превзели управлението на държавата.
  • 5 Гошо

    3 2 Отговор
    Е как защо ,нали там Путин нещо спря доставките До оня ден какво казвахте
  • 6 Иван

    3 5 Отговор
    Цената на газа е висока заради САЩ а на тока заради ЕС, да направим референдум за излизане на България от ЕС и НАТО.
  • 7 Соломон Гащи

    8 2 Отговор
    Е то всичко е ясно, както с газта така и с тока, ЕС ни накара да подпишем споразумение, че токът за БГ ще се купува само от борсата, фирма регистрирана в Кипър го купува за стотинки от АЕЦа ни, препродава го на друга фирма регистрирана в Малта, която през борсата го продава на България с над 200% надценка!!!
  • 8 КРА

    7 0 Отговор
    Още едно недоразумение се появява на терена. То реалната инфлация гони 30 %, а много малки и средни фирми от реалното производство са в практически фалит, а Продължаваме Пропадането говорят за растеж. Пълни смешковци.
  • 9 МНОО УМЕН

    3 1 Отговор
    ПОРЕДНИЯТ МИСИР АЗЕРИТЕ ПОДАРЯВАТ ГАЗТА /АБЕ МУНЧО СКЪП Е ЗАРАДИ ГЛУПОСТТА НА ЕС И ОСОБЕНО НА ПОЛСКИТЕ АМЕРИКАНСКИ ПОДЛОГИ АМА ЧЕ БАЛАМУРНИЦИ
  • 10 Абе

    8 0 Отговор
    аз не съм усетил никаква промяна и стига сте ми излизали с оправданието, че правителството няма и месец! С всеки ден става все по зле и не знам кой ви се връзва на голите лъжи!
  • 11 МНОО УМЕН

    5 1 Отговор
    АЛООО МИСИР ГЛАСУВАХТЕ 7 МИЛИЯРДА БОРЧ ЗА 2020 КО ШИ ГИ ПРАИТЕ БЕ А ВЕЧЕ ВЗЕХТЕ 2 ИЛИ 3 КО СТАНА СЪС 8 ТЕ МИЛИЯРДА ОТ КУРУПЦИЯ НЕ СТИГАТ ЛИ / Е НЯМА ТАКИВА РЕТЕНИ
  • 12 ХАХАХАХАХАХААХ

    3 1 Отговор
    ДЕБИЛ, отдавна е известно ЗАЩО... Защото в европа има зелки на които руснаците няколко пъти им казаха да не отделят газа от петрола, но те НЕ ще го отделим и ще вкараме няколко наши прекупвачи! ЕЙ ЗА ТОВА ПОСКЪПВА ГАЗА!!! В Германия газа е 1100 долара, а в Унгария 300-350 долара, според цената на мазута и газьола.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Турцо

    2 0 Отговор
    Цената на газта! Цената на газа се определя между Израел и палестина
  • 15 Хайде

    0 0 Отговор
    Спрете се вече с вашите НАДЕЖДИ и свършЕте нещо полезно за народа. Че с голата надежда не се живее.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол