Last news in Fakti

30 Септември, 2013 18:37 1 207 0

Сериозен риск за много от европроектите по "Околна среда"

  • сериозен-
  • риск-
  • европроектите-
  • околна среда-
  • искра михайлова

Наказват ни заради перките на бившия шеф на КЗП Дамян Лазаров

Сериозен риск за много от европроектите по "Околна среда" - 1
Снимка: БГНЕС

Има сериозен риск да не се изпълнят доста от проектите с европейски средства по програмата "Околна среда", заяви министърът на околната среда Искра Михайлова при отчета за 100 дни от управлението си, съобщи БНР.

Няма да бъдат финансирани 26 проекта за изграждане на пречиствателни станции и канализации в населените места над 10 000 жители, за които още преди няколко месеца се знаеше, че има проблеми. Има риск да не се изпълнят няколко проекта с европейски средства и за депа за отпадъци. При проектите за опазване на биоразнообразието изпълнението е около 20%, коментира министърът на околната среда Искра Михайлова.

„Обявяваме процедурите наново. Ако успеем да се справим с процедурите за избор на изпълнител до края на годината, тези проекти ще се реализират”.

В сектора "Околна среда" Европейската комисия е започнала 14 наказателни процедури срещу България. Пет от тях са за лошо опазване на природата. Заради одобрения проект за изграждане на 95 ветрогенератора в защитена местност Калиакра се очаква през този месец Европейската комисия да вземе решение за внасяне на наказателната процедура в съда.

По една от наказателните процедури реално няма начин да не се стигне до съд. Става въпрос за изграждането на вятърен парк край Калиакра. Проектът се движи от „Уинд Енерджи” и включва 95 вятърни перки, както и още 150 обекта, включително ваканционно селище. Според ЕК той е в рамките на защитена територия и не е отчетено, че ще влияе на миграцията на прелетни птици. Очаква се ЕК да внесе делото в Европейския съд през следващия месец.

Зад проекта стои бившият председател на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров, твърди Offnews.

Разрешението за изграждането на парка край Калиакра е дадено през миналата година от РИОСВ-Варна. По-късно тогавашният министър Нона Караджова го отменя, но инвеститорът обжалва. Административният съд не зачита държавната заповед и приема решението на РИОСВ за меродавно.

Има ясен сигнал, че през октомври Еврокомисията ще вземе решение тази процедура да бъде внесена в съда до края на месеца, каза министър Михайлова.

По думите й в момента страната прави всичко възможно, за да намали щетите от евентуална бъдеща санкция. Предприетите стъпки са три и са обсъдени с еврокомисаря по околна среда Янез Поточник. На първо място в най-кратки срокове предстои да бъде взето решение за разширяване на защитената зона "Било", която към момента не покрива територията на предвидения нов ветропарк. Очаква се това да се случи на 8 октомври, когато се събира експертният съвет към екоминистерството, който ще определи обхвата и размера на зоната, посочи министър Михайлова.

Освен това ще се обособи нова защитена зона като компенсаторна мярка за всичко вече построено в Калиакра. Това се прави по настояване на Европейската комисия, посочи Искра Михайлова.
Тя е поела и ангажимент пред еврокомисаря Поточник да издаде заповед за забрана на всякакво строителство на територията в зона "Било". Това обаче ще стане, след като бъде определен обхватът на разширената зона.

От процедурите за биоразнообразието две касаят нарушено местообитание на птици, една е за застрояване на зоната „Емине – Емона” и една е за почистването на река Вая. Има обаче и искове за замърсяване на въздуха в Димитровград, Гълъбово и Перник в периода 2007 – 2009 година, както и за наднорменото запрашване с фини прахови частици в 30 града.

Забавено е плащането на средства от бюджета за довършване на проектите по програма ИСПА. За да се изплатят задълженията по ИСПА е необходимо да се отпуснат 25 милиона лева от бюджета.

Тя посочи, че разходният таван, прогнозиран за МОСВ е 44 млн. лв., като разходните тавани на някои министерства надхвърлят в пъти този на министерството, което е продължавало години наред. В резултат на това основни политики, по които МОСВ носи отговорност, са оставали недофинансирани. Недостигат повече от 5 млн. само за тази година, за да можем да финансираме дейността на Изпълнителната агенция по околна среда. Недостигат около 2,5 млн. лева за финансиране на важни проучвания във връзка с наблюдението на водите и подготовката на следващите програми за управление на риска от наводнения. „Не разполагаме с достатъчно средства, за да се разплатим по проекти, които се довършват след приключването на програма ИСПА, която приключи действието си в България. Неприключилите проекти се довършват с национално финансиране, само просрочените, неразплатени задължения са от порядъка на 3 млн. и 300 хиляди лева, а задълженията, които стоят пред министерството във връзка с изпълнението на проектите по програма ИСПА са на стойност 25 млн.“, добави още министър Искра Михайлова.

 Министърът представи и справка с извършените назначения за периода 1 август 2009 – 31 май 2013 година. От общ състав на служители на министерството, заедно с регионалните структури около 1800 човека са били освободени 915 човека, т. е 50 процента от състава на всички служители. Назначени са били 969 нови служители. „Има регионални структури, в които повече от 50 процента от състава на служителите е бил подменен в рамките на три години и половина. В регионалните структури са назначавани хора, които не отговарят на изискванията, нямат необходимата квалификация, имат образование, което е коренно различно от това, което се изисква за работата в структурите. Имаме изключително слабо покритие с инженерен състав, особено в Басейновите дирекции‘, заключи министър Михайлова.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове