Last news in Fakti

20 Септември, 2023 23:11 1 063 2

Важните новини във ФАКТИ на 20.09.2023 г.

  • правителството-
  • емануил йорданов-
  • румен радев-
  • тихомир безлов-
  • юлиян попов-
  • тошо тошев-
  • евгения владимирова-
  • въоръжен маж

Средствата се отпускат за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Важните новини във ФАКТИ на 20.09.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството реши: Дават се 63 млн. лв допълнително на земеделците

Отпускат се 63 млн. лева на Държавен фонд „Земеделие“ за 2023 г. за подпомагане на земеделски стопани, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Емануил Йорданов: Борисов е заредил бобслея за партньорите си от сглобката

Съдът ще преценява дали полицаят, който застреля 18-годишен младеж след грабеж и гонка в столицата, е превишил правомощията си. По време на преследването патрулът няколко пъти го е предупредил, че ще стреля по него.

Радев пред ООН: Приоритет е да намерим подходи за възстановяване на мира в Украйна

Държавният глава Румен Радев от трибуната на ООН: Приоритет на тази сесия на Общото събрание е да намери подходи за възстановяване на мира в Украйна

Историческото призвание на лидерите е да възвърнат доверието в многостранната дипломация и да отстояват основания на правила международен ред, подчерта президентът.

Живеем в свят на нарастващ риск и несигурност. Възкръсналите призраци на самоунищожението като резултат на пълномащабната война в Европа е кошмар, което моето поколение погрешно вярваше, че е отминала фаза в човешката история. Това заяви днес президентът Румен Радев в изказването си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Държавният глава посочи войната, конфликтите и тероризма като застрашаващи бъдещето на цивилизацията, както и високото ниво на социално-икономически дисбаланс, растящата несигурност в доставките на храни и разрушаването на веригите на снабдяване, започнали още по време на пандемията от коронавирус. Войната в Украйна изостри тези кризи и унищожава не само хиляди човешки животи, но и оптимизма, че можем да изградим по-добро бъдеще, подчерта Румен Радев.

Консенсусът, че човечеството може да живее на основата на международно установени правила, е брутално потъпкан, заяви Румен Радев и напомни, че тези правила са били изковани именно в залата на Общото събрание на ООН. В същото време в различни региони на света демокрацията и човешките права са подложени на атаки и ерозия, а на тяхно място се утвърждава авторитаризъм.

Всички тези негативни процеси, по думите на президента, отклоняват вниманието от не по-малко опасни предизвикателства за човечеството. Кризите, свързани с глобалните изменения в климата, загубата на биоразнообразие и замърсяването заплашват живота на планетата и изискват отговор с ясното съзнание, че бъдещето на цивилизацията е под въпрос.

Затова историческото призвание на лидерите на кръстопътя на човечеството е да възвърнат доверието в многостранната дипломация и да отстояват основания на правила международен ред, подчерта Румен Радев. Държавният глава заяви, че този ред трябва да служи на категоричната воля на народите да живеят в мир, който е фундаментална предпоставка за оцеляването на човечеството и изграждането на благоденствие. „Възстановяването на мира и сигурността е нашият най-належащ приоритет“, подчерта президентът.

В изказването си на форума държавният глава посочи, че вече са изминали 19 месеца от началото на войната на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН срещу неин съсед в нарушение на Устава на ООН. „От първия ден България заклейми агресията на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност и вече се е превърнала във война на изтощение, която изправя пред предизвикателство социалното и икономическото развитие в света“, подчерта Румен Радев.

Затова приоритет на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН е да намери подходи, които могат да очертаят пътя към възстановяване на мира в Украйна, подчерта държавният глава. По думите на президента развитието на събитията показва опасна тенденция на ескалация и риск от разпространяване на конфликта в Черно море и засягане на съседните на Украйна държави. Президентът призова за по-силна политическа воля, дипломация и активни преговори за постигането на всеобхватен, справедлив и устойчив мир, основан на международно признатите принципи на ООН.

Държавният глава изрази и тревогата на страната ни от изтеглянето на Русия от споразумението за пренос на зърнени храни през Черно море, продължаващите удари срещу пристанищната инфраструктура на Украйна и ограничението на корабоплаването в Черно море, които увеличават несигурността в снабдяването с храни, особено в глобалния Юг, където цената на войната също е особено висока.

По отношение на увеличаващите се предизвикателства пред принципите, закрепени в Устава на ООН, включително в областта на международното право, президентът Радев изрази подкрепата на България за усилията към повишаване на прозрачността и отчетността в работата на Съвета за сигурност. Държавният глава подчерта, че истинската реформа на Съвета за сигурност остава трудна задача и страната ни очаква Съветът да бъде по-ефективен в осъществяването на основната си отговорност за разрешаване на международни конфликти. Румен Радев призова и за допълнително място на непостоянен член за групата на държавите от Източна Европа в бъдещия формат на Съвета за сигурност на ООН.

Румен Радев подчерта подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Западните Балкани и добави, че изграждането на добросъседски отношения, всеобхватните реформи и изпълнението на критериите за членство в ЕС представляват основата на процеса на интеграция.

В изказването си на форума българският държавен глава изрази и позицията на страната ни по редица теми от дневния ред на ООН – подкрепа за борбата с глобалните изменения в климата, неразпространението на ядрено оръжие, укрепване на възможностите на националните системи за здравеопазване и изграждане на модерно и достъпно образование.

В годината, в която ООН отбелязва 75 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека, президентът подчерта, че документът е силен инструмент в подкрепа на равенството, справедливостта и спазването на човешките права. Държавният глава открои и действията на България в борбата с дискриминацията и езика на омразата, равнопоставеността на половете, спазването на правата на хората със специални потребности.

Тази година България отбелязва и 80-годишнината от спасяването на цялата еврейска общност от 50 000 души в страната ни през Втората световна война. „Този забележителен епизод в модерната ни история вдъхновява за продължаващи действия за утвърждаване на толерантността и разбирателството като ключови ценности на обществото ни“, заяви Румен Радев. В изказването си на форума българският държавен глава подчерта и че България е обявила кандидатурата си за член на Комитета по човешките права за периода 2024-2026 г.

Безлов: Проблемът с Шенген не е български

„Проблемът с приемането на България в Шенген не е български. Той като че ли е преди всичко позицията на Австрия, а тя е насочена в желание да се промени механизма, по който се решава проблема с бежанците и незаконните мигранти.”. Това заяви старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Екоминистърът: Ще преценим дали да искаме помощ от ЕС след оценката на щетите в Царево

Съгласие се постига, когато има добри преговори. Когато има добра нагласа и у двете страни – тогава се водят конструктивни разговори. Такива разговори се проведоха, както със земеделците, така и със синдикатите, които организираха протест, свързан с въглищата. Това заяви в предаването „Пресечна точка” министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по повод актуалната тема с протестите на земеделците.

Почина известният български журналист и издател Тошо Тошев

На 81 години днес сутринта е починал известният български журналист и главен редактор Тошо Тошев.

Поискаха ексхумация на трупа на Евгения, съдът не разреши

Поредно заседание се проведе по делото за убийството на Евгения Владимирова. Съдът прие няколко експертизи. От съдебно-психиатричната и психологична стана ясно психичното състояние на двамата подсъдими - съпругът на Евгения Орлин Владимиров и баща му Пламен, който е сочен за съучастник.

Емануил Йорданов: Когато съм гледал документи от разузнаването, съм виждал неща, които са ме потрисали

Не виждам пречка и нищо лошо не би могло да се случи от обединяване на военното разузнаване и ДАР. Така Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи коментира в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" подадената оставка на ген. Атанас Атанасов, който се оттегля като председател на парламентарната комисия за контрол над спец службите заради изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е против сливането на тези две служби.

Задържаха мъжа, който простреля двама и се барикадира в Стара Загора

Задържаха въоръжения мъж, който се беше барикадира в цех в близост до руския пазар в Стара Загора. В района се проведе полицейска операция. Районът беше отцепен.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Меморандум

    0 0 Отговор
    Едно: до изчерпване нац. п-во слънчоглед продукция 22/23 продължава забрана внос слънчоглед. Определят се г-ва за преработване. Водят преговори, ако селск. стоп. култури надвишаваг национални с 10% ще се въведе лицензионен режим за пшеница, царевица, репица. (вносът няма да спре)
    2:ЕК решение помощ да се изплатят до 06 октомври 213 милиона. (внос не спира)
    3:В рамки 2 раб. дни подали заявление за помощи до 26 09 ще получат подпомагане за 100% пропаднали площи.
    4.71 милиона лв на сектори растиеновъдство и животновъдство - до достигане на определен нац. лимит на РБ помощ минимум.
    5. Млекопроизв. не можещи да докажат реализирана продукция, заради сухо мляко внос Укр. ще ролучат подпомагане на база форсмажар от ЕК
    Илия Проданов попита земеделците дали са удовлетворени от меморандума, на което те отговориха „да“ и аплодираха председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителитe=
    На българите рупащи ГМО и пестициди ЧЕСТИТО, рупането продължава. Поне по 2 точки, според мен "я, камилата, я, камиларя". Борисов им похарчи парите на ПП преди изборите, и се подсмихва хитро в ъгъла.
    За народа - знаем, както винаги, супа топчета, айлян без кисело мляко и т.н.
  • 2 АУУУУУ

    0 0 Отговор
    - Какви са тези викове навън, Джеймс?
    - Костадинов отишъл на протеста на фермерите, Sir.
    - Сигурно му се радват, Джеймс?
    - Не, Sir - гонят го!
    - Защо така веднага с лошо, Джеймс?..
    - Страхуват се, че щял да сложи ръка и на техните субсидии, Sir.

    🙄
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол