Last news in Fakti

27 Септември, 2023 17:06 1 257 30

Прокуратурата разследва собствеността на Руската църква

  • прокуратура-
  • собственост-
  • руска църква в софия

Предстои прокуратурата да се запознае с документите, които са дали право на собственост и издаден акт от нотариус. Ще се поискат и документи за каноните на БПЦ по отношение на служенето в тази църква и спирането на достъпа на вярващи

Прокуратурата разследва собствеността на Руската църква  - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Прокуратурата разследва законно ли е прехвърлена собствеността на Руската църква. Това стана ясно по време на брифинг на Софийската градска прокуратура, съобщават от БНТ.
В прокуратурата е постъпил сигнал от народни представители и от движение "БОЕЦ" за собствеността на православния храм. Според обвинението този въпрос има два аспекта - единият е правото на собственост като гражданско право, а другият е свързан с каноните на църквата или каноническото право.
Предстои прокуратурата да се запознае с документите, които са дали право на собственост и издаден акт от нотариус. Ще се поискат и документи за каноните на БПЦ по отношение на служенето в тази църква и спирането на достъпа на вярващи.

"Преписката е разпределена на случаен принцип на прокурор в СГП, който е възложил проверка на ДАНС. В хода на проверката следва да бъдат установени факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване както на земята като терен, така и на сградата на православния храм. В тази връзка ще бъдат изискани документи от агенция по вписванията, Държавния архив, Столична община, както и от БПЦ", обясни зам.-градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.
От прокуратурата съобщиха, че не могат да се произнесат кой има право да извършва религиозни обреди в храма и кога трябва да отвори той.
Ако се установи престъпление, извършено от лице с дипломатически статут, не може да се предприеме наказателно преследване, съобщиха от прокуратурата. И добавиха, че ще поискат доклада на ДАНС, довел до експулсирането на руските свещеници.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По време на Бибитко

    10 1 Отговор
    Църквата е била подарена , а не продадена
  • 2 Галя от посолствоТО

    8 8 Отговор
    Още днес нотариалният акт да бъде обявен за нищожен и църквата да бъде подарена на Украинското посолство!

    Коментиран от #4, #11

  • 3 Даже и да имат нотариален акт

    3 17 Отговор
    е фалшив.
    Конфискация плюс цялото имущество, заради престъпление срещу държавата ни.

    Коментиран от #22

  • 4 Той ще бъде обявен не за нищожен

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "Галя от посолствоТО":

    а за фалшив, какъвто е. Нотариуса е бил подкупен. Всички знаем как "работеха" през тези години нотариусите.

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реалист

    9 1 Отговор
    Слулинската менте прокуратура
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Професора

    10 1 Отговор
    И прокуратурата в тази колония България е 🚾 като всичко останало!
  • 9 Миризлив пор

    6 0 Отговор
    То ако се заинтересовани ще влязат и в Костинброд къде има хора с по над 100 апартамента. Ще трябва и земите по Младост и Дружба да разгледат, както и тези по Горубляне.
  • 10 Някой

    13 0 Отговор
    И какво има да се разследва? Имат руснаците нотариален акт. Хайде, бутнете го и него, че да идват руснаците и да ви изринат с лопатите. Че явно ние сме неспособни, та се налага за трети път да идват руснаците да ни освобождават.
  • 11 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Галя от посолствоТО":

    ДАНС РАСЛЕДВА СЪЩО И ПАЧКИТЕ НА МУТРАТА ...НО СЕ ОКАЗАХА ФАЛШИВИ ...СЕГА ЩЕ Е ФАЛШИВ И АКТА ..САМО СМЪТРТА МОЖЕ ДА РЕШИ ПРАВАТА В ТАЗИ КОЧИНА
  • 12 Някой

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Той ще бъде обявен не за нищожен":

    Понеже всички знаем как работеха нотариусите през тези години, нека и нотариалният акт за панелката ти да бъде обявен за нищожен. Всички знаем какво престъпления си вършил, нали така?

    Коментиран от #28

  • 13 БОЮ БАНКЯТА

    7 1 Отговор
    НЕ СЕ ЗАКАЧАЙТЕ С РУСНАЦИТЕ ЩЕ П О С Т Р А Д А Т Е.
  • 14 око

    8 0 Отговор
    Да вземе да разследва простокиро,парапетко,асенка ,боко,гнома...
  • 15 Стършел

    2 4 Отговор
    Ами браво, добре е направила прокуратурата, интересното е как 26 години, никой не е обърнал внимание и не е правена проверка.🤔🤔🤔

    Коментиран от #30

  • 16 АСЕР

    5 0 Отговор
    фАШИСТКОТО движение ГЪ зец мое да се хване за палците ! И крепостния акт го намериха И благодарноста на Българския народ с дарение за освобождението е записано и ОНИ мое да го Веят под вода
  • 17 Цирка възкръсна

    2 1 Отговор
    Е те съйя че става интересно
    прокуратурата подхвана руската църква.
  • 18 ПРО КИРО

    1 0 Отговор
    МАЙ ЩЕ СЕ ОЖЕНЯ ЗА МЪЖКО
  • 19 плюс минус

    5 0 Отговор
    В доста европейски държави има руски православни храмове, които сякаш имат нещо общо в архитектурата си.
    В Швейцария, в красивото градче Веве край женевското езеро видях една от тези красиви неголеми църкви - "Света Варвара".
    В тази църква са сключили църковен брак Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита.
  • 20 Прокуратуратане НЕ може да разследва

    4 0 Отговор
    Нищо, по простата причина че има давности и прекрасно на всички е, че това е цирк за наивници
  • 21 Велев

    8 0 Отговор
    Мама.. това ли е най важното във България в момента?! Направиха така че да се вдигнат цените на горивата, направиха така, че да се вдигне цената на тока, направиха така, че да плащаме купища пати за стари военни машини, а нашите подарихме, направиха така, че Македония си вее онази работа на наш гръб, направиха така че да затворим Тец-овете рано рано, направиха така, че подаряват оборудването, което е на народа, а те го дават все едно е тяхно.. Това ли е най-важното в момента в България? Нямам търпение да гледам как висят..

    Коментиран от #25

  • 22 факти

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Даже и да имат нотариален акт":

    РУСКАТА ЦЪРКВА Е руска!!!!!!

    Коментиран от #27

  • 23 факти

    3 0 Отговор
    Мама.. това ли е най важното във България в момента?! Направиха така че да се вдигнат цените на горивата, направиха така, че да се вдигне цената на тока, направиха така, че да плащаме купища пати за стари военни машини, а нашите подарихме, направиха така, че Македония си вее онази работа на наш гръб, направиха така че да затворим Тец-овете рано рано, направиха така, че подаряват оборудването, което е на народа, а те го дават все едно е тяхно.. Това ли е най-важното в момента в България? Нямам търпение да гледам как висят..
  • 24 Ъхъъъъ

    5 0 Отговор
    Кого ще разследва Прокуратурата, че не разбрах. Неизвестен извършител на неизвестно престъпление ли ?
  • 25 браво

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Велев":

    браво
  • 26 БАНКЯТА

    1 0 Отговор
    ДИДО БЪДИ ПАС ЗА ЦЪРКВАТА ПОЛУЧИХ ВЕСТ ОТ РУСНАЦИТЕ ПРЕХВЪРЛИЛИ СА НИ 2НА ЕДИН ПАСУВАЙ.
  • 27 Е хубуу

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "факти":

    А да видим кво ще стане.
    Пак ще плачете.
  • 28 Аз живея във Валенсия, копейкаджийче

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    Имам апартамент тук. В панелката на вашите живееш ти и то в детската. Не те ли е срам на тея години......

    Коментиран от #29

  • 29 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Аз живея във Валенсия, копейкаджийче":

    Хехе, във Валенсия живеел. Истински българин!
    Нищо де, понеже си купил тамошната панелка в онези времена, дето всички знаем как се изкарваха парите. Та, понеже парите ти са придобити с престъпна дейност, да ти се отнеме жилището. Ако е твое, де. Щото доста българи по Испания, Англия и т.н. живеят по 13 човека натъпкани в апартамент под наем...
    Аре, бегай сега да хрупаш полуфабрикати след 13 часа на нивата!
  • 30 Справедлив

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стършел":

    Чудно е толкова години къде бяха ДАНС ,че не разбраха какво става и как чужда държава става собственик на българска земя.По добре да ги няма. Едни хрантутници по-малко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол