Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 22:26 1 355 12

Борислав Цеков за Шенген: Страната ни някак си е в ролята на послушния ученик, който се опитва да се хареса на всички

  • борислав цеков-
  • шенген-
  • българия-
  • добър ученик-
  • харесване-
  • всички

Не мога да приема, че българската държава, след всичко, което се направи през последните години е толкова изостанала в осигуряването на границите и т.н., при това ние сме много сложна територия, граница и т.н. Не мога да приема, че е така, при положение, че виждаме какво се случва в Западна Европа, коментира основателят на Института за модерна политика

Борислав Цеков за Шенген: Страната ни някак си е в ролята на послушния ученик, който се опитва да се хареса на всички - 1
Снимка: NovaNews

Сложна плетеница от политически, но зад тях, стоят много сериозни икономически интереси, които мотивират част от позицията и на Австрия, и на Нидерландия относно "България в Шенген". Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика.

"Като човек, който се занимава с експортно ориентиран бизнес, в който логистиката жп, кораби, камиони е решаваща, мога да ви кажа, че идеята, че когато пристигат доставки на пристанище Солун и от там те могат да влязат в една шенгенска зона, в която участва и България. Тоест няма ги всички тези бюрокрации, такси и т.н. и може да стигне чак до пристанището в Амстердам е икономически доста изгодна за редица бизнеси. В момента обаче, поради това, че България и Румъния не са в Шенген, това сериозно затруднява, забавя във времето с дни, понякога дори и седмици доставките. И за редица бизнеси е по-изгодно да използват морския път, да отидат директно в Амстердам. Така че има и икономически причини, но политическите, разбира се, които се изтъкват най-често са с вътрешен характер и за Австрия и за Нидерландия, тъй като независимо, че имам критичен поглед обикновено към управлението, нашето, което и да е то. Не мога да приема, че българската държава, след всичко, което се направи през последните години е толкова изостанала в осигуряването на границите и т.н., при това ние сме много сложна територия, граница и т.н. Не мога да приема, че е така, при положение, че виждаме какво се случва в Западна Европа. Нидерландия да ни поучава на пазене на граници, която е основният хъб за контрабанда на наркотици и на амфетамини от третия свят за Европа ми е трудно да го приема като българин, а и като човек, който се опитва да види какво се случва под повърхността. Така че най-малко в България е проблемът, но разбира се, този сериозен минус ще се пише от чисто политическа гледна точка на правителството на г-н Денков", каза още той.

"По традиция българската държава и власти са много плахи в създаването на коалиции по интереси в рамките на Европейския съюз, с поставянето ребром на въпроси, понякога с опит за притискане или пък за дипломатическа търговия, да го кажем така, по различни теми. Неща, които далеч по-опитните, се оказва от България държави, като Полша. Опит от гледище на членството и на механизмите на правене на политиката и на решенията на Европейския съюз като Полша, Унгария, Чехия, т.е. Вишеградската четворка като цяло, правят от години, особено в сферите в които са най-пряко заинтересовани - селското стопанство е типичен пример, и за Полша особено. България, някак си е в ролята на послушния ученик, който се опитва да се хареса на всички, но не може да скръцне със зъби, когато се налага, няма кураж за това. И заедно с това няма далновидността да търси такъв тип баланс на интереси. Ето, дори една Румъния, която разбира се, че гневно, като крайна мярка, но Румъния сериозна държава, голяма държава, голяма икономика в сравнение с България. Тропна по масата на Австрия и каза “добре, продължавайте в същия дух и ние започваме в същия дух, ще спрем това, това, това". Някому може да звучи, особено на българските чиновници в Брюксел, това като “ама как така, това е много грубо". Не, съвсем не е грубо, това е политика и то на най-висше държавно ниво. Тук няма място за дипломация прекомерна, когато срещу теб има една позиция, за която ти имаш разбирането, че тя е неоснователна, че тя е политически мотивирана, а както споменах има и икономическа мотивация за тези решения, която е в ущърб на твоята държава, и ти да се усмихваш. Коя западноевропейска държава би се спихвала и би стояла пасивно, ако така грубо се нарушава нейния интерес? Никоя. Трябва да сме вече от 2007 г. сме пълноправни членове, 2005 г. подписахме договорите за присъединяване. Минаха толкова години вече, трябва да имаме самочувствие вече на стари членове на Европейския съюз. Ще дойдат нови един ден, Македония, здраве и живот, Албания и т.н., нека те да бъдат в предучилищната възраст. Ние вече трябва да имаме друго самочувствие и малко това западноевропейско високомерие, което е типично в отношението към Източна Европа, и си има своите исторически корени, трябва да бъде преодолявано и с дипломация, но и с твърдост", допълни Борислав Цеков.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 киру тъпуту

    8 2 Отговор
    тея европейци пак ми го сложиха, европейските компании, въпреки приетите по-рано 11 пакета антируски санкции, продължават да купуват стратегически важни стоки от руски фирми, включително титан, никел и други метали.
  • 2 Пич

    13 3 Отговор
    Абе , само разни " заинтересовани " давате зор за Шенген !!! Знаете ли , на нас , колко ни дреме .....!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Азазел

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Ела при мен , грешнико !
  • 6 Иван

    6 3 Отговор
    Кой си ти че трябва да слушаме мнението ти,мигранти под път и над път границата разграден двор вместо да плащате заплати на граничари по-добре ги махнете че хората да могат да преминават спокойно те така и така минават за какво да плащаме и на граничари нали
  • 7 Пръцко

    9 1 Отговор
    Какво тук значи някакъв си Шенген? Така ще е, докато ни управляват мутри, корумпета, калинки и подлоги :((
  • 8 Това не е

    7 0 Отговор
    Ролята на послушния ученик, а на комплексара смотаняк, когото всички презират, юркат и унижават!
  • 9 Име

    6 0 Отговор
    Но положението е доста назад в България - на всяко ниво. Създадени са няколко хранилки - за богоизбрани, другите - нямат думата. На какво да се радваш, като няма равенство и има абсолютни мафии в бизнесите.

    Както и да е - но европейците не искат да сме им партньори с тези проблеми.
  • 10 !!!?

    7 2 Отговор
    Страната ни не е послушен ученик, а редовен оставач който все се опитва да изкръшка от задълженията си !!!?
  • 11 Щирлиц

    5 1 Отговор
    Внос от Холандия за Полша,минава през България,и тогава достига до Полша.Сигурно това се дължи на шенген,или е по-изгодно,а може би е по-екологично и зелено,докато ТИР-а обикаля залудо Европа.Кого баламосвате,господа колонизатори,и ненаситни лллапачи?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол