Last news in Fakti

5 Януари, 2024 09:31 2 718 13

Кирил Вътев: Фирмата, от която идвам, е под строг контрол - не мога да си залича биографията

  • кирил вътев-
  • министър-
  • суровини-
  • храни

Най-големите измами стават със суровините, заяви земеделският министър

Кирил Вътев: Фирмата, от която идвам, е под строг контрол - не мога да си залича биографията - 1
Снимка: БГНЕС

Всички преработени продукти са извадени от стоките с висок фискален риск, защото най-големите измами стават със суровините.

Това заяви пред БНР земеделският министър Кирил Вътев.

Голяма част от хранителните продукти, включително плодовете и зеленчуците, се оказаха стоки с висок фискален риск. Те ще бъдат обект на специален контрол от данъчните. Много хора в земеделието обаче се питат как така колбасите не са сред тези стоки. В тази връзка министърът уточни, че наредбата се издава от Министерството на финансите и ще се изпълнява от НАП:

"Какво да направя - да си залича биографията? Аз нямам отношение към тази наредба. Фирмата, от която идвам аз, е под такъв фискален контрол от 2014 г. и той продължава и до ден днешен. Фирмата, от която идвам аз, е подложена на 14 одита ежегодно и в момента. Всеки, който има претенции, да си постави бизнеса под такъв контрол и тогава да ми говори как аз съм повлиян".

Защо едни стоки са в списъка, а други – не, е предмет на анализи на НАП, до които ние нямаме достъп и въздействие, категоричен бе Вътев в интервю за предаването "Преди всички". И заяви, че нямат абсолютно нищо общо с анализите на НАП.

По думите му финансовият министър си взема решенията със своя екип. "Никой не може да му повлияе", подчерта той.

"Всички искаме да живеем в нормална държава. Най-нормалното е да си плащаме данъците", констатира земеделският министър.

Той напомни, че се подготвя законопроект за правила по веригата на доставки на храните. В момента е на обсъждане при браншовите организации и още нямаме отговор, отбеляза Вътев и ги призова от ефира на БНР час по-скоро да го прочетат и дадат своите предложения:

"В рамките на следващите 10 дни мисля, че трябва да се приключи това чакане. Ние не може да чакаме до безкрайност. До момента нямаме нито едно обратно предложение. Всички ведомства вече си върнаха предложенията, от браншовите организации - 0".

България има 2 много стабилни сектора – свиневъдство и птицевъдство, декларира земеделският министър. Той обаче прогнозира, че скоро и птицевъдите ще поискат пари за Украйна.

Процесите в земеделието са такива, че са 6 месеца, дори и за един мандат, много малко неща могат да се свършат, каза той. Според него най-важното е поставянето на напояването като водещ приоритет. "Предприехме реални действия. 24 проекта стартират", подчерта той и обясни, че тези проекти имат за цел не да направят напояване, а да намалят загубите. Тези проекти ще приключат до 2025 г.

"Аз искам още от тази пролет, от това лято водата да е безплатна и предоставянето на вода за напояване да бъде задължение на държавата. Ние към това се стремим, да преобърнем нормативната уредба", каза той. Но подчерта, че разрешителният режим за достъп до вода се управлява от МОСВ.

"Прекрасно се разбираме с МОСВ и аз искрено вярвам, че там няколко експерти, които са вътре от много години, ще си променят мисленето".

Когато влизахме в ЕС, трябваше да предоставим информация за добивите на различните суровини и на тази база ни се отпуснаха квоти, напомни земеделският министър и добави:

"Ние тогава криехме и после се оплаквахме, че са ни ниски квотите. Голяма част от причините да сме на този хал се коренят в нашия андрешковски манталитет".

Все пак не можем да гледаме на нещата само в бяло и черно, смята Вътев, като отбеляза, че в момента имаме изключително модерни стопанства и страхотни производители.

"За съжаление обаче, огромният потенциал на България все още не може да се разгърне. България има потенциал да изхранва над 30 милиона души население. А ние сме 6,5 млн. и си внасяме почти всичко".

Кирил Вътев декларира, че ще си върши работата, както досега, докато е на тази позиция. "На кой му харесва и на кой не му харесва – въобще не ме вълнува. Това темпо ще продължи, докато съм там. Като решат да си ходя, отивам си – нямам никаква драма", категоричен бе той в заключение.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ППкавите кадри

    17 5 Отговор
    Когато човек от една работа отива на друга, не го прави за да си запази биографията, а за да свърши нещо. Ако се криеш по такъв детински начин от проблемите, не си за министър.
  • 2 напълно вярно

    16 4 Отговор
    ПОД СТРОГ КОНТРОЛ НИКОЙ НЕ Я ЗАКАЧА
  • 3 Жоро

    20 1 Отговор
    Има хора вземат пари за виртуални овце и косене на трева!

    Коментиран от #11

  • 4 Фирмата

    12 6 Отговор
    Завалията, че КОЙ ти е купил министерския пост, ти от заплати ли? Или са ти го дали заради "честните ти сини очи"?
  • 5 Хайде,

    7 4 Отговор
    и този за балъци ни взема. Не познава нито министър председател, нито финансов министър, нито шеф на НАП, абе не познава никой и него не го познават, как да има нещо общо със закони и наредби.
  • 6 Един от

    3 4 Отговор
    добрите управници. Но престъпниците в селското стопанство не са от днешно време. Като бях студент съм ходила на много бригади в селското стопанство. Имах една хазайка, която ни караше, бяхме 5 човека на квартира, наемът и храната се плащаше от ТКЗС, да й носим по пет чушки, ако беряхме това, а тя си правеше зимнина. България е пълна с мошеници и крадци от оно време.
  • 7 Министър Вътев?? Каква е тая специална

    5 4 Отговор
    Фирма" в България?? Бабите в кватала те знаят като Вътьо Тайния?? То и Сержант Трактора" работеше "в една такава много Специална и Тайна фирма??? Вътьо ама никой не ти вярва и дума!! Лъжец си като останалите от Сглобката!! Всичко което говориш е Ала - Бала, измряха отдавна Баламите,!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Вътев корумпето

    4 1 Отговор
    Взел да се обяснява. Я оставка бре същество нелепо.
  • 10 не мога да си залича биографията...

    4 1 Отговор
    "Леко" вика съм в конфликт на интереси ама "Ко толкуз" .....хахахаха....
  • 11 Оракула от Делфи

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Познавам и облажели се прокурори, "косачи на трева ,
    кравари и коняри, житари и доставчици на петролни продукти и кредити за бизнеса"!!
    Затова и тези сектори, никой не иска , да разследва за измами с Евро- средства!
    Вътев е в бизнеса , ,от 30 години и е един от читавите и оцелели БИЗНЕСМЕНИ,
    като по чудо ,
    успя да опази бизнеса си от измамниции адвокати и ЧСИ и алчни милиционери - съдии!!
    Малко са такива , като Вътев, в България ,при него , само може да търсят, "под вола теле"!
    Но в България , все още , важи закона , на "дъртата мома" !
    ------ "Ти , за ква , съ мислиш ма...??
    Пожелавам му да изкара мандата си и после да освободи местото , както е редно!
    Така ще съхрани честта и името си!
    А коя партия , му е дала възможност , важно , но не всичко и на всяка цена!

    Коментиран от #12

  • 12 ПИЧА-ГА

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Оракула от Делфи":

    Странно, щото като му слушам глупотевините - нищо не разбира от икономика!
    Чист бизнеш викаш...такова животно НЕМА!
  • 13 гражданин

    0 0 Отговор
    говори на едро, нито проблеми дефинира, нито решения предлага, не се справя със задълженията си, ако го подминат в смените на министри, това ще покаже за пореден път, че ни управляват през пръсти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове