Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 20:49 19 418 48

Заради обявеното от мобилните оператори вдигане на цените: КЗП се събира на заседание в понеделник

  • мобилни оператори-
  • вдигане на цените-
  • кзп-
  • заседание

Целта е да има повече експертни мнения как да бъдат защитени правата на потребителите, каза председателят на Комисията Стоил Алипиев

Заради обявеното от мобилните оператори вдигане на цените: КЗП се събира на заседание в понеделник   - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите ще проведе идния понеделник открито разширено заседание заради намерението на мобилните оператори да индексират цените за трети път за последните три години, съобщават от БНР.

Vivacom вече уведоми чрез SMS абонатите си, че увеличава с 4,7% цената на месечния абонамент за част от основните и допълнителните услуги със сметките от февруари. Причината е инфлацията и повишените разходи за заплати и наеми.

От Yettel посочват, че индексират цените на мобилните услуги с размера на средногодишния индекс на потребителските цени за миналата година - 9,5% с цел ефективно справяне с текущите икономически предизвикателства.

От A1 също посочват, че индексът на потребителските цени за миналата година е 9,5%, но уточняват, че след като направят анализ, ще уведомят клиентите си за размера на увеличението.

Потребителите на услугата не са доволни от новите цени.
Още през миналата седмица Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите" е изпратила писмо до институциите и до премиера Николай Денков. С него тя настоява да се преразгледа клаузата в общите условия на договорите, която позволява индексиране на цените с официално обявения индекс на инфлацията за трета година. Клиентите нямат право да се откажат от услугата, без да дължат неустойка до три стандартни месечни такси, отбеляза Габриела Руменова.

В понеделник Комисията за защита на потребителите ще има открито разширено заседание. Целта е да има повече експертни мнения как да бъдат защитени правата на потребителите, каза нейният председател Стоил Алипиев. Той уточни, че вече има сигнали от потребители в комисията:

"Решението, което ще вземе комисията в този случай, съвсем очаквано, от мен поне, ще претърпи съдебен контрол, така че това по никакъв начин не изключва правото на потребителите да си търсят правата и сами в съда по исков ред".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ тв Зрител

    114 2 Отговор
    Съобщенията почнаха да валят и да ни подготвят за увеличението, а всеки спи и никой не излиза на протест!

    Коментиран от #31

  • 2 Потребител на А1

    152 1 Отговор
    Абе как при действащ договор ще променят едностранно условията, кой и,ди.от го позволи това? Маргаритов май беше. За потрбителя една камара задължения, за оперратора - нищо... Качеството на услугите им все по-скапано, насилват те с някакви услуги, дето не ги искаш, печалбите им растат и все реват за още. Крадливи оператори!

    Коментиран от #39

  • 3 Племето се дзвери по цял ден

    76 4 Отговор
    в телефоните.
  • 4 Сатана Z

    60 8 Отговор
    На печелившите,честито.4% са нищо,бълха ги охапала българите.Чакам ДС Васко да увеличи цената на билетите в СГС за да чуя квичене от жълтопаветната измет.
  • 5 Шерлок Холмс

    52 8 Отговор
    КЗП с помощта на Киро Петков обслужи Спас Русев. А един от двамата изпрати журналистката за сензация.

    Коментиран от #6

  • 6 Един от народа

    70 2 Отговор

    До коментар #5 от "Шерлок Холмс":

    Спас Русев се подиграва с нас. Но нико не си е отишъл с ремарке на оня свят.
  • 7 Промяна Настана

    95 17 Отговор
    Е па нали искахте промяна бе............ Ето ви я.............. радвайте се! Събаряне на паметници и вдигане на цените, друго нема.
  • 8 Ха ха ха

    97 1 Отговор
    КЗП няма да направи нищо, както винаги.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДюДю

    73 2 Отговор
    Абе пускайте нов лиценз за оператор:
    -Алчните йетелци ще го д....
    -Милиарди постъпления в бюджета от въздуха
    Същото и за ефирните тв - реклама 10 мин. на 30 минути е престъпление.
  • 11 Емо

    81 1 Отговор
    Имитиране на дейност. Тия са на хранилка при монополите.
  • 12 Бай Дън

    85 2 Отговор
    При сключен договор за дадена сума за целия период на договора вдигането на цената от едната страна на договора е нарушение. При по ниска цена на промишления ток те нямат абсолютно никакво основание за повишения.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГУМЕН КРАДЕВ

    70 6 Отговор
    Алоууууу , А1 ли е ? Не бе Йетел сме ! Нищо , нищо , и на Вас майките !
  • 16 Лумпен

    51 0 Отговор
    Да се почиства трябва!
    Надявам се българите да го разберем най накрая!
  • 17 И изведнъж

    62 3 Отговор
    почваме да плащаме повече от еврозоната

    Някой да не е разбрал
  • 18 вдигай гооо

    41 6 Отговор
    Вдигай цените!!! Няма суюля-пуля а одат с талафон и а си говорят сами. Едно време при увавеца тато се чакаше по десет годин а ти дадат шайба.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ВсяКа

    54 5 Отговор
    Всяка война изисква средства, просто чуждите компании набавят средствата като събират от нас ... бедните. декември месец ми "подновиха" договора с нови условия и няма и месец по-късно индексират вече това, което сме се разбрали преди 2 седмици .... познайте после къде отиват парите, една Галя само може да знае.
  • 21 Никога повече те.лено,р

    59 0 Отговор
    Това абсолютни измамници,от два месеца ме тормозят да си подновя договора.То не бяха смс-и,то не беше звънене през ден,в крайна сметка на 30.1.2024г го поднових,и още на следващия ден получавам съобщение,че ми индексират с 9.5% месечната такса,тъй като имало инфлация...Още на следващия ден прекратих договора си с тези мошеници....

    Коментиран от #40

  • 22 Диего Макарона

    25 8 Отговор
    Операторите трябва да предвидят инфлацията и така да си подготвят договорите/абонаментите. А клиентите да имат право да прекратят договорите без неустойки щом операторът променя таксата едностранно. Иначе ние си обичаме нашите мобилни оператори. Те са нашия прозорец към света - Интернет. Аз живея на село и през декември нямахме ток когато имаше силен вятър и мокър сняг. Нямахме ток но по важното е че нямахме обхват. Два дни без ток останахме. Йетел бяха стабилни 4 часа и след това дори нямахме 2G. То не става за Интернет а само за разговори. А1 не ползваме не знам. Виваком след 15 минути след спиране на тока паднаха на 3G с една чертичка сигнал от някаква далечна станция и ставаше за фейсбук но дори снимките едвам се зареждаха за видео да не става дума. На телефона имаш само една чертичка и пише Vivacom 3G. Навън силен вятър и сняг. Добре че съм на Виваком. Жена ми е на Йетел и остана без обхват. Нула обхват. Пуснах хотспот от моя телефон на Вива да не скучае да цъка във фейса. Дъщерята пък иска да сваля някаква игра. И тя на Йетел няма обхват и ползва моя нет на Виваком - викам и "мило тази игра с този интернет не можеш да изтеглиш и за една седмица" .
  • 23 От кАдя на кАдя?

    48 5 Отговор
    Преди повече от четвърт век СДС Шайката изкорми държавата и разруши държавните институции.За да краде и безчинства безнаказано,Шайката създаде множество паразитни образувания, наричани комисии, институти, агенции, комитети и пр., в които удобно настаниха полуграмотни и корумпирани хорица, и калинки без дипломи или с виШУ, което някои са получили през отворения прозорец на Арвард.
  • 24 Диего Макарона

    10 2 Отговор
    Купих си една китайска джаджа. Струва 40 лева. Когато нямаме ток свалям акумулатора от автомобила. Джаджата има едни клеми - щипки и я връзвам към акумулатора. Има контакт 220 волта. Превръща 12 волтовия ток от акумулатора в променлив 220 волта. Мощност няма. 600 вата е мощността. Добре зарежда телефоните и лед осветлението. Та когато има виелици и няма ток у дома си имам захранване за устройствата. Йетел имат резервно захранване и държат 5G около 4-5 часа след спиране на тока. След това Йетел ги няма. Няма ги изобщо. Пише "само спешно обаждания" на екрана. Виваком само след десетина минути след спиране на тока губят 5G или 4G и се появява 3G отнякъде. Много стабилно 3G. Слабо като сигнал но стабилно. Много бавен интернет .може да гледате клипове в YouTube с резолюция 144 пиксела - доста размазано видео и да проведете разговор. Така е по селата. В градовете нне знам.
  • 25 Все такива бе

    12 0 Отговор
    Този ми прилича на управител на дискотека, със страничен бизнес сво@к.

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 за 5 раз.говора не мога да пл.ащам 10 ле

    17 1 Отговор

    До коментар #25 от "Все такива бе":

    за 5 раз.говора не мога да пл.ащам 10 лева!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Шопо

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "БГ тв Зрител":

    Ще ни оправят когато влезем в еврозоната.
  • 32 Анонимен

    18 1 Отговор
    "Виваком" ни лъжат нагло, пак пишат сметки 66 лева, бързо свършва мобилния интернет, въпреки че имам неограничен. Егати мошениците.
  • 33 Киро КокорБойков

    13 3 Отговор
    Вземете си Английска СИМ на LEBARA. За 5 паунда получавате 6 гига байта, 100 миннути към България, САЩ, Китай, ЕС и прочее, и хиляди UK минути. Предплатена е, демек ако нещо не ви хареса хвърляте картата в кошчето. Няма неустойки и прочее щуротии. Картата си работи и в България на същите цени. Има и други подобни планове пак на LEBARA с повече нет и минути.Аз плащам 5 паунда и си я ползвам в България.
  • 34 Николов

    10 0 Отговор
    Не се правете,знаете ,че народа спи!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Анонимен

    7 1 Отговор
    Във Франция на LEBARA(предплатена услуга) за 40GB и неограничени минути и sms плащах 11евро с валидност 30 дни.Минимална заплата -1700 евро.
  • 37 Тома

    12 2 Отговор
    А българина обича и му е кеф когато му вдигнат цената на тока водата телефоните
  • 38 дфгъхуи

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "СамоДърт":

    Чувам, че днес си имал "учтиви" гости и си им обяснявал със сълзи на очи и със "сметанка" по устенцата как друго си искал да напишеш ама пустият му автокоректор тотално е променил нещата...
  • 39 Иванов

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Потребител на А1":

    Прочети си договора и ще видиш , на какво си се подписал. Щото аз погледнах моя. И там си е записано, че се съгласяваш , цените да се актуализират , в съответствие с инфлацията. Аз съм на Виваком, предполагам и другите са така.

    Коментиран от #44

  • 40 Иванов

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Никога повече те.лено,р":

    Няма как да е така. Операторите обявиха , че договорите сключени 2024 година , няма да им бъде пипана цената. И още нещо, как си развали договора , без неустойки? Интересно ми е.

    Коментиран от #42

  • 41 бат иван

    3 1 Отговор
    инфлацията не е ли на годишна база а не да се събира всяка година ? Миналата година един път вдигнаха цените сега пак, догодина пак ще ги вдигнат и то като ги събереш инфлацията ще стане 20% ?!?
  • 42 бат иван

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Иванов":

    ако е подписан през куриер можеш в 14 дневен срок да го прекратиш, ако е подписан в офис си преебан
  • 43 Запознат

    8 4 Отговор
    Всички НАДЦЕНКИ в потребителската кошница отиват за помощ на Украйна, решено е тези пари да се събират от гражданите за да тежи на бюджета. Така е в целия западен свят ,средствата се събират през сметки за ток,вода,данъци,храна, такси за телефон,интернет, горива и каквото се сетите. Това са политики които минават през цените . Украйна е една огромна дупка за пари които ще наливаме в следващите 20годино. Немска телевизия направи репортаж как руснаците възстановяват Мариупол и ЗЕЛЕНСКИ ги обвини в пропаганда и престъпление защото не са искали разрешение от украйнските власти. Ето това е Фашизъм , утре ще иска пари за нещо което Руснаците са възстановили.
  • 44 Потребител на А1

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Иванов":

    Да, знам какво пише в договора ми. Въпросът е, че това е неравноправна клауза, включена от кожодерите-юристи на същите тези оператари, на която няма как да се противопоставиш. Ама ти сигурно работиш в мобилен оператор и затова изприпка на амбразурата. Това е казуса - да не се включват неравноправни клаузи в договорите, тъ..панар!
  • 45 Само минавам

    2 0 Отговор
    Сега заслужават никой да не си плаща сметките и лизингите в знак на протест да видят кон боб яде ли!!!
  • 46 Оня

    1 0 Отговор
    Обхват няма като хората, цената вдигат. Увеличете мощността на клетките стига с тази икономия боключаци!
  • 47 До кога тази Държава

    0 0 Отговор
    До кога тази Държава Ще върви със Задника си напред?
  • 48 А1..

    1 0 Отговор
    Инернета се влачи като през времето на Модема! Кога го има ! Кога го няма! Цената расте! Кабелен бил!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол