Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 14:22 2 300 36

ЕК проверява България за поръчката за нови влакове

  • влак-
  • българия-
  • обществена поръчка-
  • европейска комисия-
  • проверки

20 броя едноетажни нулевоемисионни електрически влака тип push-pull за 200 км/ч, с капацитет от минимум 300 седящи места

ЕК проверява България за поръчката за нови влакове - 1
Снимка: БГНЕС

Обявената от Европейската комисия задълбочена проверка на участниците в обществената поръчка за доставка на подвижен жп състав се извършва въз основа на документи, изпратени от Министерството на транспорта и съобщенията, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Тези действия са в изпълнение на Регламент (ЕС) 2022/2560 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2022 година относно чуждестранните субсидии, които нарушават вътрешния пазар.

Вчера Европейската комисия съобщи, че започва първото си задълбочено разследване по съмнения за нарушаване на правилата за чуждестранните субсидии в ЕС. Проверката касае обществена поръчка на Министерството на транспорта и съобщенията в България за доставка на влакове. Уточнява се, че комисията е получила данни от китайско държавно дружество (CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd., дъщерно на CRRC Corporation), което е изпълнило задълженията си да докладва сделки на висока стойност.

Обществената поръчка предвижда доставка и поддръжка на влаковете, както и обучение за българските служители. Според европейските правила за чуждестранните субсидии дружествата са длъжни да съобщават за участие в търгове за обществени поръчки в ЕС, когато прогнозната стойност на договора надвишава 250 милиона евро и когато дружеството е получило поне 4 милиона евро чуждестранно финансиране от поне една държава извън ЕС в последните три години, пояснява ЕК.

Обществената поръчка е с предмет „Доставка на 20 броя едноетажни нулевоемисионни електрически влака тип push-pull за 200 км/ч, с капацитет от минимум 300 седящи места, поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал“. Тя е с прогнозна стойност 1 200 483 000 лв. без ДДС и с оглед на това попада в обхвата на регламента, който предвижда проверка при обществени поръчки с прогнозна стойност над 250 млн. евро.

Участниците са били уведомени от страна на транспортното министерство, че към офертата си за участие в процедурата трябва да представят уведомление за чуждестранна финансова помощ или декларация за отсъствие на чуждестранна финансова помощ (в зависимост от това кое е приложимо). И двамата участници в хода на процедурата са подали посочените документи, които Министерството е предоставило на Европейската комисия за разглеждане и становище.

Министерството на транспорта и съобщенията до момента е изпълнило всички законови процедури за този тип обществена поръчка (договаряне без предварително обявление) и всички последващи действия ще бъдат съобразени с резултатите от задълбочената проверка и решението на Европейската комисия, се посочва в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ветеринарен психолог

    19 2 Отговор
    20 вагона с минимум 300 седящи места. Как да го разбирам- 20 вагона с по 15 места или на вагон по 300? Пак не сте внимавали. Преди да копипействате.четете. И да разбирам ли ,че под обучение на персонал,кондукторите ще бъдат научени най-после да таксуват една привилегирована тумба,която всяка вечер около 17 часа атакува пътническите влакове на гарите Искър и Подуене и при произнасянето на - Карти и билети моля!-освирепява. И се вози до маалата в Ихтиман безплатно?

    Коментиран от #6, #15, #29

  • 3 Само питам

    7 1 Отговор
    Влака на гара Подуене ли е? Този на снимката.
  • 4 Нормално

    14 5 Отговор
    Поредната демократична практика на Ес, за която не знаехме...
  • 5 Яяяяяя

    19 5 Отговор
    Вече и влак не можем да си купим , без комисионна за ЕС

    Коментиран от #12, #28

  • 6 Мхм

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ветеринарен психолог":

    Пише минимум тоест може да са повече ти чети
  • 7 Кирил петков

    8 0 Отговор
    Дадох ги на нашите фирми дето не стават
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Търновец

    6 2 Отговор
    Тази китайска фирма купува Немска компания за локомотиви и след това получава държавна субсидия от китайското правителство за да подбие вътрешния пазар в ЕС, а със затварянето на Кремиковци ние чиновниците в София ни лишиха от вътрешно производство на стомани да си направим сами вагоните, че сега изнасяме скрап и внасяме стомани а дали релсата ще издържи 200 километра скорост?

  • 10 Ко каза?Ко?

    9 3 Отговор
    Нулевоемисионни електрически влака? Щеше да е вярно, ако не използват ток от въглища или газ. В случая са силно замърсяващи.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Знаещ

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Яяяяяя":

    Комисионната не е за ЕС, а за Бб, Шиши и сокола! Образовайте се бе хора!
  • 13 отново

    8 3 Отговор
    Китайски бок-ци като ел автобусите

    Коментиран от #20

  • 14 хххх

    7 1 Отговор
    Гвоздейков пак е забил гвоздей някъде където не трябва..
  • 15 Всеревящите

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ветеринарен психолог":

    Като кондуктора не таксува привилегированата тумба, недей да плащаш и ти бре? Ти малоумнотъп ли си???

    Коментиран от #18

  • 16 Марков

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Питащ":

    Първо се научи на правилен български език и тогава участвай във форумите. Още повече с глупави съвети. Ти къде живееш - в ЕС или на остров Тамбукту?

    Коментиран от #17

  • 17 Европейски съюз

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Марков":

    Ти къде видя, че не пише на правилен български език бре малоум???
  • 18 Ветеринарен психолог

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Всеревящите":

    Мен ще ме арестуват на мига. Бил съм свидетел,как влака спира. Нахълтват 10 полицая и при вида на 150 команчи ,които крещат бойни викове,люти клетви и псувни на чужд език, на мига придобиват чувство за непълноценност. Изтръпват и си слизат кротко. А ти,, Всевярващите,, преди да наречеш непознат-малоумник- се почеши по темето и си помисли-Тая глава дето я носиш и ти тежи празна,само за красота ли е?

    Коментиран от #25

  • 19 БЕЗ ЕС НИЕ И ХЛЯБ НЯМА КАК ДАСИ КУПУВАМЕ

    5 2 Отговор
    ДАНО ЦАР БОМБА ДА ГИ ПОРАЗИ ТИЯ ГАДОВЕ !

    Коментиран от #26

  • 20 М3 голд

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "отново":

    Китай няма стигане. Влез в ю туб и виж за какво става дума. Но в случая става дума за много пари, от които еврочиновниците искат и за тях. Персонално. Още преди 35 години стана ясно, че който слага подпис за сделка, получава шоколадче. Така и у нас, включително министри, началници от БНБ и по ниски нива. И се чудите защо Тагаренко сам харчи с американски фирми военния ни бюджет, вече над 4% от БВП, когато за НАТО изискването беше 2%. Ами така не дели с никого.

    Коментиран от #24

  • 21 НОВИТЕ ВЛАКОВЕ ФАНДЪКОВА И НОВИЯ ФАНДЪК

    6 0 Отговор
    ВЕДНАГА ЩЕ ГИ ПРЕДОСТАВЯТ НА ГЕРБАВИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ ДА ГИ НАШАРЯТ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ !
  • 22 МНОГО КРАДЦИ ИМА ТЪДЯВА

    5 0 Отговор
    НЯМА ДА МУ СТИГНЕ ВЪЖЕ НА ПУТИН АКО ДОЙДЕ ! МНОГО НАВАЛНЯЦИ СЕ НАВЪДИХАААААА .............
  • 23 Първо във ФАКТИ: Влак уби жена край

    4 0 Отговор
    Стара Загора
    В 11.45 ч. пътнически влак блъсна и уби жена между гарите Стара Загора и Калитиново, научи ФАКТИ. Самоличността на жертвата все още е неустановена. ...
  • 24 Търновец

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "М3 голд":

    Един от модулите на Stryker със 105 ММ оръдие беше тестван в Израел и наречен "боклук", машините да окачествени като ковчези и смъртоносни капани от Американци ветерани от Ирак и Афганистан а някои от възлите на F 16 са от обикновена стомана, дори ВВС на САЩ вече не купуват F16. Има и друго ЕЦБ занижи с цели 2% прогнозата на Асен Василев за растежа на БВП - и чиновниците пак ще правят нов дълг
  • 25 Всеревящите

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ветеринарен психолог":

    Писал съм всеревящите, а не всевярващите. Чети хубаво преди пишеш! Да, пълно е с малоуми като теб в тая държава, които не смеят гък да кажат на корупционната система и се примиряват винаги. Е затова сте на този хал. И тумбата не ти е виновна, че не плаща! Виновни са тези, които те управляват вече над 30 години и са крали толкова пари, че цялата тумба не може ги достигне!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 факуса

    4 0 Отговор
    щи натрпят кат със сименсите испанските по скъпо и малка или никаква подръжка и ще платим обучението на служителите
  • 28 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Яяяяяя":

    ами щот сме независими и нищо не зависи от нас,ура за демократичната колония
  • 29 пътник

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ветеринарен психолог":

    Не е само това. В пътническия влак Сливен-Бургас сутрин на път за работа като се качат на тумби турците от айтоските села до Бургас пътуват гратис. Кондуктора ги подминава и не се занимава с тях а всички ние останалите бели хора трябва да си плащаме за да пътуваме.Става така че за едни може за други не. Но и кондуктора е човек и ако му се нахвърлят не ми се мисли какво ще стане а и няма кой да го защити. Махнаха полицията от влаковете и това е добре дошло за такива тумби от турци и циигани.
  • 30 Пак глупости

    4 1 Отговор
    20 броя нискоемисионни ,по качествени и по евтини ,обаче не са европейски и БГ като крайна нуждаеща се била длъжна да плати по скъпо,Е що?Завода е Китай е еталон за качество.Шо не престанете ,дали субсидия на Китай ,а нали най изгодната оферта беше изискването ,в случая и екологична,къде се цитира държавата?Китай има инвестиции в ЕС по принцип ,сега ЕК се хвана за нас .
  • 31 Сашо

    1 1 Отговор
    А място за каруците с конете на мургавите номади ша има ли! Щот на връщане в каруците ша има жи ци и джилеза!
  • 32 Сашо

    0 0 Отговор
    И вав всеки ишалон да са туря поч етен трон на шамана Кънев от Хелзинкито, щот много ги айбича бе!
  • 33 Сашо

    1 0 Отговор
    И преди да ги сберът пак същите; САВАТА, ПРАСЕТО, МЕНТАТА да има Кебапчийница вътре! И кебапч еата дан съ купуват!
  • 34 влаковете са за бежанците , не за нас !

    0 0 Отговор
    "Много самолети, с които Австрия ни връща бежанци, кацат в София. Правят го тайно през нощта". Това каза общинският съветник от "Възраждане" в София Деян Николов в предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов".
  • 35 Хилда

    1 0 Отговор
    Освен едноетажни влакове щяха да закупят и двуетажни.Когато закупят над сто скоростни влака ще заприличаме на съвременна държава.
  • 36 сулю

    1 0 Отговор
    какво ще проверяват, направо санкции (за поддържане на тонуса)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове