Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 21:04 4 207 11

Промени ще ограничат още повече паркоместата пред блока

  • паркиране-
  • проблем-
  • паркоместа-
  • инвалиди

Уврежданията обаче могат да бъдат от най-различен тип и човек може да живее в обикновено жилище и пак да ползва автомобил с привилегии за хора с увреждани

Промени ще ограничат още повече паркоместата пред блока - 1
Снимка: БГНЕС

Достъпни места за паркиране към новите жилищни сгради или към сгради със смесено предназначение с жилища в тях ще се осигуряват, когато в тях има жилища със завишени изисквания за достъпност. Броят на достъпните места за паркиране ще се определя в рамките на капацитета на паркинга и ще е равен на броя на предвидените жилища, отговарящи на изискванията, заложени в горепосоченото приложение. Това предвиждат предложените за обществено обсъждане промени в МРРБ, цитирани от "Сега".

Така тези промени ще ограничат още повече паркоместата към новото жилищно строителство. Сега инвеститорът е длъжен да ги предвиди допълнително над капацитета на паркинга, но това според МРРБ обременява непропорционално възложителите и собствениците на нови многофамилни жилищни сгради и сгради със смесено предназначение. Затова занапред тези специални места ще се броят в капацитета на паркинга и ще ги има само в някои случаи, което означава по-малко паркоместа общо за всички, предава сайтът "Сега"

Припомняме, че броят на достъпните места за паркиране на автомобили на хора с увреждания на паркингите към сгради/самостоятелни обекти за обществено обслужване и към нови многофамилни жилищни сгради или сгради със смесено предназначение се определя допълнително към капацитета на паркинга.

При паркинги с до 10 места се определя най-малко едно допълнително място за автомобили на хора с увреждания, за тези с капацитет до 30 – изискуемият допълнителен минимум е две паркоместа, а при капацитет 50 – той е поне 3. За паркинги с над 50 места се предвиждат допълнително поне 4% от общия брой. За паркинги към лечебни, социални, рехабилитационни, спротни и прозводствени дейности, приемни сгради на транспорта се изискват допълнително минимум 10% от капацитета на паркинга, но не по-малко от едно достъпно място за паркиране.

Сега МРРБ предлага тези квоти да останат само при обществените сгради, а при жилищните сгради паркоместа за хора с увреждания да има само ако има и такива достъпни жилища. Освен това обособените паркоместа за жилищните сгради вече ще се броят в рамките на капацитета, а не отделно. Задължение да се осигури поне едно достъпно жилище има само за сгради с над 30 жилища, т.е. само за тях ще важи и изискването да отделят паркоместа за хора с увреждания. Уврежданията обаче могат да бъдат от най-различен тип и човек може да живее в обикновено жилище и пак да ползва автомобил с привилегии за хора с увреждания, като в случая няма да има възможност за достъпно паркиране. Възможен е и обратният случай - да живее в достъпно жилище, но да не ползва автомобил, при което паркомястото му ще стои неизползвано, защото други нямат право да паркират на място за хора с увреждания.

На теория промяната не би следвало да е проблем, защото броят на отделените за хора с увреждания паркоместа трябва да е равен на броя на достъпните за тях жилища, което отговаря на общото правило, че за всяко жилище трябва да има паркомясто. Ако такива жилища няма обособени в една сграда, няма да има и такива паркоместа. Според досегашните разпоредби обаче тези места бяха над осигурените за всяко жилище, което означаваше повече възможности за паркиране на фона на тенденцията все повече семейства да имат повече от един автомобил.

Облекчението ще влезе в сила за инвестиционни проекти, за които производството по одобряване на инвестиционен проект и производството по издаване на разрешение за строеж започва след влизането на промените в сила.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ограничете

    16 3 Отговор
    Ограничете още малко правата на хората с Увреждания и за тях парко места няма да са необходими!
  • 3 Алоу,софиянци,

    26 3 Отговор
    вие си ги избрахте тези некадърници,вие се оправяйте с тях!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван Иванов

    3 2 Отговор
    Е добре - аз искам да отида при майка си - в Белите брези, а колата ми е в Центъра. Би трябвало да ползвам и двете паркоместа а - през това време - статистически няма да съм в Центъра - тоест - не може и така.

    То - гаранция - че ще хвана място е все тая.

    Не знам - би трябвало да има любезност.

    Коментиран от #8

  • 6 Дааа

    17 7 Отговор
    Ще се отучите от порочният комунистически навик да карате коли!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Няма нищо ново

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иван Иванов":

    Навремето на апартамент се падаше по едно паркоместо а сега мислят повече как да те оскубят отколкото да те улеснят. Няма да се учудя ако почнат да вземат данък въздух.
  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 3 Отговор
    От велоалеи и тротоари не останаха паркоместа, колите и без това са премного, те тръгнали да се цинцареят за инвалидните места! Тротоари по 3 метра широки, не дават да се паркира!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само забрани

    3 2 Отговор
    Поредната БГ простотия , защото не желаят да строят паркинги а камо ли безплатни . Това го няма в Европа .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове