Last news in Fakti

8 Февруари, 2014 09:39 28 392 5

Хаос с данък “кола”

Преглед на печата

Хаос с данък “кола”, предупреждава в. „Труд”

Собствениците на около 750 000 превозни средства в София ще трябва да доказват в общината с какъв евростандарт са двигателите им, ако искат да ползват по-висока отстъпка от налога.

КАТ имал данни за моторите само на 16% от всички над 900 000 превозни средства в столицата. За останалите ще се прави проверка.

Ако в големия талон на автомобила е стандартът на двигателя, собственикът му ще трябва само да го покаже в общината. Все още обаче не е ясно как останалите шофьори ще удостоверят екологичността на моторите.

Столичната община, а и останалите кметства чакат указания от Министерството на финансите как да преодолеят хаоса.

Търсят 1 млн. лв., дадени от корейци на Борисов, брои в. „Дума”

Къде е милионът в български левове, дарен от корейската фирма "SDN Company Ltd." лично на бившия премиер Бойко Борисов през 2010 г., попита вчера депутатът от "Атака" Магдалена Ташева енергийния министър Драгомир Стойнев. В актуален въпрос към министъра тя припомни, че през декември 2010 г. президентът на корейската компания връчи на тогавашния премиер чек за 1 млн. лв. като част от програмата на фирмата за "корпоративна социална отговорност". Сумата представлява дарение към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а точното й предназначение трябва да се определи от експерти на институцията и корейската компания.

Тогава всички медии запечатват момента, в който представители на фирмата и на Корейската банка за развитие връчват на Борисов чек, посочи Ташева и попита министър Стойнев как точно е изразходван въпросният милион.

 

За часове грипът става пневмония, отбелязва в. „Преса”

Грипът, който върлува в момента в страната, е особено опасен, защото за часове може да се превърне в пневмония, заяви за „Преса“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Всичко, което зависи от нас, сме го направили. Предупредили сме джипитата и болниците и сме доставили нужните количества антивирусни препарати“, обясни той. Д-р Кунчев съветва още при първите симптоми да потърсим лекарска помощ и да си набавим „Тамифлу“.

„Всяка година грипът взема жертви, но тази починаха много млади хора, бременни и бебета. В повечето от фаталните случаи става дума за свински грип, преминал в хеморагична пневмония за по-малко от денонощие“, посочи експертът. Вътрешните отделения на болниците в големите градове са препълнени. Вчера грипът взе жертва в Перник. Жена на 53 години почина в болница, след като две седмици карала болестта на крак. Ден по-рано мъж от Стара Загора на 48 години издъхна от хеморагична пневмония, а 32-годишна родилка почина в Силистра. Още една смърт на родилка и две бебета също се свързват с прекаран свински грип. „Нямаме точна статистика на починалите след усложнения от грип, но се смята, че жертвите са около 2000“, каза за „Преса“ д-р Кунчев.

 

Как България да печели от миграцията, разкрива в. „Капитал”

"Вие луди ли сте, бе." Това чуват вместо "добре дошли, откога ви чакаме". Те са между 20 и 40. Дипломите им са от по-добрите университети на Западна Европа и САЩ. В CV-то им впечатляват имената на предишните работодатели - Google, Amazon, Unilever, Procter & Gamble, Goldman Sachs, McKinsey & Co.

Нямат нито една рационална причина да са тук. И никак не се вписват в пейзажа, скапан от корупция, цинизъм и цигарен дим. Не мрънкат и не се оплакват. "Не става" и "не може" за тях не са опции. Фокусът е върху какво умеят да правят и какво имат желание да свършат. Важни са им малките неща, които правят живота тук приятен - непринуденото общуване, подкрепата на семейството. Виждат възможности там, където сме свикнали да виждаме пречки - че е хаос, в който трябва да подредиш всичко сам, че има толкова неразработени области и толкова много да се върши, че няма как да ти стане скучно. Че имаш място да рискуваш, да експериментираш, да се проваляш. Тук са с нагласата да правят нещо смислено и полезно на мястото, което са наричали свой дом.

 

Кръчми и на 100 м от морето, намаляват безплатната сянка, пише в. „24 часа”

Заведения и обекти за увеселителни дейности да могат да се поставят на 100 от морския бряг. Това решиха депутатите, като гласуваха на първо четене промени в закона за Черноморското крайбрежие, предложени от депутати от БСП.

Преместваемите обекти трябва да са извън плажа да не надвишават показателите за застрояване според подробния устройствен план. Най-високата им част трябва да е до 3,6 м.

С приетите промени безплатната зона на плажа се намалява - става между 30 и 50% площта при поне 50 на сто в момента. Конкретният размер ще се определя в зависимост от особеностите на отделните плажове.

 

Кметовете на ГЕРБ с най-много пари, брои в. „Стандарт”

Кметовете на ГЕРБ са получили най-много пари за своите проекти. Това стана ясно от пълния списък на общините, взимащи средства по програмата на кабинета. Документът бе показан от червени депутати вчера в парламента. Според експерти териториалното разпределение на средствата показва, че общини с кметове на ГЕРБ получават 125 млн.

Общо 350 млн. лева е бюджетът, който се полага на градоначалниците.

 

Цветанов прогонил 1/3 от тайните агенти в МВР, разкрива в. „Монитор”

Вътрешният министър разказа, че бил потресен от модела на работа, който заварил в системата на МВР, най-вече по отношение на секретните сътрудници, и единственото положително било, че той не бил внедрен докрай.

„По времето на ГЕРБ зам.-председателят на управляващата партия е имал пълен контрол върху подслушването и пълен контрол върху репресивните функции. Тоест нито едно подслушване, проследяване или използване на специални разузнавателни средства не е можело да се осъществи без неговото знание и разрешение. Никой не е можело да бъде задържан без неговото одобрение”, визира Йовчев дългата ръка на Цветанов. Той посочи, че още в самото начало на управлението на ГЕРБ са били правени сериозни опити създадената при кабинета „Станишев“ Държавна агенция „Национална сигурност” да бъде закрита, а функциите й - прехвърлени към МВР.

 

Просветното министерство предложи единен изпит за университетите, пише в. „Сега”

Вместо всеки университет да има собствен прием, да се въведе единен изпит за всяка специалност и той да е валиден за всички висши училища, които обучават студенти в това професионално направление. Тази идея лансира вчера просветният министър Анелия Клисарова.

"Решаваме, че държавата има нужда например от 10 000 икономисти, и след национален консенсус между всичките 25 факултета, в които се преподава икономика, се решава, че всички кандидат-студенти ще положат само изпит по математика или матурата по математика ще им се признае за кандидатстудентски изпит", обясни Клисарова. Тя даде пример и с кандидатстването за медицина. "Почти еднакви са критериите за кандидатстване и приемаме, че изпитите са по биология и химия. Това ще улесни кандидат-студентите и те няма да обикалят Плевен, Варна, Стара Загора. Когато е единен изпитът, ще им е по-лесно", мотивира се просветният министър. Тя все пак се застрахова, че това е само идея и "то в много суров вид" и не бива да се приема като крайност и решение, че още от тази година така ще кандидатстват децата. Към момента няма яснота къде ще се полага този изпит, кой ще плаща за организацията, кой ще го оценява и пр.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РОСЕН ВЕЛИНОВ

    11 1 Отговор
    Какви талони да им показвам бе глупаци!? Нали като си регистрираш колата в местни данъци и такси към общината им даваш копие от големия талон! Да си размърдат големите бюрократични задници и да си намерят каквото им трябва!
  • 2 PROFESIONALISTA

    6 1 Отговор
    Този проблем касае само колите под 100к.с., които така или иначе са с малки данъци. Сега проблемът е дали данъка да падне примерно от 100 на 50 лв- ако колата има "евро 4" и нагоре, или да падне само на 75 лв ако няма. И сега ще кажат- като го няма в талона, се счита че няма и ставката е максимална. И ще трябва екологичният клас на колата да се доказва със сертификат от производителя, който е ходене, чакане, молене и пари....
  • 3 PROFESIONALISTA

    7 1 Отговор
    Затова карайте само мощни коли за да нямате такива проблеми.

    Коментиран от #4

  • 4 скар фейс

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "PROFESIONALISTA":

    Това с малкия данъл за коли под 100 коня е някакво безумие. И как да не е, след като почти няма нови автомобили под тази мощност. Ама то е ясно, защото това все пак е ЗА-КОН, а не ЗА-ЛЪВ. Как да караме мощни автомобили, след, като данъка е м*мата си д*аска...
  • 5 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Ха ха ха , всички пак на опашки и в КАТ за сверка и нов талон и оттам в данъчното!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове