Last news in Fakti

18 Февруари, 2014 19:13 3 168 3

Защо са опасни за гражданите промените в Закона за адвокатурата

  • нотариуси-
  • адвокати-
  • закон-
  • промени
Защо са опасни за гражданите промените в Закона за адвокатурата - 1
Снимка: М. Богданова ©

През есента на миналата година бяха обявени публично предложения за промени в Закона за адвокатурата. Страстите бяха разбунени най-вече от предложения, които изземват част от функциите на нотариусите и ги приписват на адвокатите. Предложенията за промяна са да бъдат дадени права на адвокатите да изготвят нотариални покани, молби за приемане и отказ от наследство, книжа за вписвания в имотния регистър; изготвяне на договори, нотариални актове и завещания; изпълнение на завещания; управление на имущество, пазене на описано или дадено в обезпечение имущество; изготвяне и подаване на документи за вписване, както и на промени в обстоятелствата на търговци, клонове на чуждестранни търговци, кооперации, юридически лица с нестопанска цел и техните клонове, изготвяне на документи за обявяване на актове; изготвяне на книжа - заявления, искови молби, тъжби, жалби, молби, спогодби и други.

Защо е опасно да се дават подобни права на адвокатите? Отговор на този въпрос дадоха днес на пресконференция от Нотариалната камара. Нотариусите обясниха, че има редица причини, поради които не бива да се приемат подобни промени и очертаха три като най-важни.

1. Конституцията на България. В нея е определена много ясна роля на адвокатурата. В чл. 134 е посочено, че адвокатурата защитава правата на гражданските субекти – юридически и физически.

„По дефиниция, адвокатът е представител на гражданина. Той получава мандат от него и действа от имено и за сметка на въпросния гражданин. Адвокатът е другото „аз” на своя доверител. Затова една такава двойственост на функциите (до 12.00 часа той да е защитник на гражданина, а от 12.01 часа да започне нотариално удостоверяване, при които вече да се абстрахира от пристрастност и обвързаност към защитата) е невъзможно”, обяснява Светлин Микушински – заместник-председател на Нотариалната камара.

2. Предложенията за промени противоречат на цялата българска и европейска практика по въпроса. България е страна от континенталната правна система, в която нотариусът има качеството не на обикновен регистратор. Той извършва други дела преди удостоверяването, за които е необходимо той да бъде независим и безпристрастен. „Как може да си безпристрастен след като по дефиниция, самата Конституция ти възлага да защитаваш интересите на определена страна, на определено лице, а не на двете страни, както е при нотариалните производства”, питат от Нотариалната Камара.

3. Третият абсурд е на чисто правна основа. Законът за нормативните актове казва, че една материя се урежда от Закон или нормативен акт. „В случая това е Законът за нотариусите и нотариалната дейност. Ако следва да се правят някакви корекции, изменения и допълнения, свързани със статута на нотариуса, то следва да бъдат в този закон, но пак с голяма удивителна, че за това трябва да има обществена необходимост и това е третата абсурдност на ситуацията, защото каквото и промяна да се направи, тя се прави когато са назрели обществените потребности за нея”, пояснява нотариус Микушински и припомня, че такива е имало през 1996 -1997 г., когато новата икономическа система предизвика бум в гражданските сделки и досегашната система на държавен нотариат не беше пригодена за тези нови условия, но този проблем беше решен още през 1998 г.

„Мисля, че колегите адвокати са под въздействието на някаква масова психоза, другояче не мога да си обясня направените от тях предложения за промени в Закона за адвокатурата, с които да се предостави нотариална компетентност на адвокатите и те да извършват нотариални удостоверявания. Подобни промени са обществено опасни и юридически несъстоятелни”, заключи Микушински.

Друга съществена причина, поради която не е добре част от правомощията на нотариусите да се прехвърлят на адвокатите, е липсата на фиксирано работно време на адвокатите, както и на точно установен адрес. „Ние сме на разположение всеки ден с определено работно време, което означава, че всеки един нуждаещ се от справка може да се обади по телефона и ние сме длъжни да дадем информация за дадено удостоверяване, което е невъзможно да се случи в адвокатската среда. Първо защото адвокатите са хора, чиято работа е обикновено извън кантората. Второ, защото повечето от тях са регистрирани на адреси, които не обитават. Много от колегите работят в домовете си или в коридорите на съдебните зали, поради което е почти невъзможно да направят такъв сложен и поддържан служебен архив, какъвто нотариусите по закон са задължени да имат и имат, както и да бъдат на разположение на гражданите в рамките на работния ден. Тази информационна система, която направихме за пълномощните с недвижими имоти, мога да кажа че прекрати имотните измами, защото ние във всеки един момент знаем дали има такова пълномощно, дали съществува”, каза Валентина Механджийска, член на Съвета на нотариусите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Късно е либе за китка,голямата жътва премина!
  • 2 Сульо

    0 0 Отговор
    Нотариусите са общо взето излишни. Работата им може спокойно да се върши от адвокати, кметове и др. В развитите страни дори в местната аптека заверяват документи.
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    да се върне държавния нотариат и да се наблегне на държавното съдебно изпълнение за да влизат парите от такси в държавата , а не в джобчетата на неколцина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове