Last news in Fakti

12 Април, 2014 19:22 975 1

Станишев: Правителството няма да падне след изборите

  • сергей станишев-
  • евроизбори-
  • правителство-
  • икономика

Лидерът на БСП обеща специална програма за Северозапада

За да може правителството да продължи това, което е започнало, му е нужна сила. Тя трябва да дойде от европейските избори, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, който е на обиколка из страната преди евровота.

На среща с членове и симпатизанти на левицата в Белоградчик Станишев припомни, че Бойко Борисов иска да спечели изборите, за да призове правителството да си подаде оставката.

„Всички преживявате упадъка - икономически, инфраструктурен от последните десетилетия. Бях безкрайно ядосан и вбесен, когато през февруари миналата година, когато ЕС договаряше парите за всяка една страна за периода 2014 – 2020 година България се оказа единствената, която в хода на тези разговори не използва възможността за това да поиска допълнителни средства за своите най-изоставени региони“, заяви лидерът на БСП.

"Колко българи искат Борисов и Цветанов да се върнат на власт?", запита Станишев и обясни, че това е и залогът на предстоящия вот.

Станишев увери, че е наясно, че има проблеми с безработицата и че програмите за временна заетост изтичат. Именно поради тази причина Станишев е поставил задача на правителството новите програми да стартират възможно най-бързо. Лидерът на БСП подчерта, че въпреки това в разговорите, които се водят сега, се работи, за създаването на специална мини оперативна програма, която да е за Северозападна България.

Идеята е да бъдат заделени пари от всички оперативни програми и те да отидат за най-изостаналия региона на Европа.

Той даде примери на държави, които са успели да договорят допълнителни средства за изостаналите си региони: Испания получи 1 милиард и 700 милиона евро, Гърция получи милиард и 200, Италия получи също над 1 милиард и др. По думите на Станишев само тогавашният министър-председател на България Бойко Борисов не е поискал допълнителни средства и ние сме на нула. „Въпреки това, помнейки нашия ангажимент към Северозападна България, в разговорите, които се водят и скоро ще бъдат финализирани с ЕК, работим за това да има специална оперативна програма за Северозападна България, т.е. средства от всяка от оперативните програми да бъдат заделени специално за региона. За това вече има съгласие от ЕК”, обясни лидерът на социалистите. Той поясни, че така няма да се налага регионът да се състезава с всички на равни начала, а ще има заделени пари, за да се реализира по-цялостна политика за стесняване на огромната пропаст в качеството и стандарта на живот, нивото на икономическо развитие между северозапада и по-голямата част от страната.

В Монтана основните теми, които бяха дискутирани бяха работата на правителството и парламента, предстоящите евроизбори, както и проблемите на региона. „Знам, че има изключително много нерешени проблеми. Всички вас ви боли от това, което се случи за последните десетилетия в региона – обедняване, закриване на предприятия, липса на всякаква перспектива”, заяви Станишев.

В тази връзка той каза, че за първи път има нова политика, с която се изпълняват поетите от БСП ангажименти към хората от северозападна България. „За първи път се планира в този оперативен период от 2014 г. да има специална програма за Северозападна България и това е договорено вече с ЕС, защото това е дълбокото разбиране на нас социалистите – балансирано развитие на страната и това ще стане с последователна работа”, подчерта лидерът на БСП.

Станишев посети и новоизграденото съоръжение Дунав мост 2 „Нова Европа” във Видин. Той премина през моста до общия КПП на България и Румъния, след което засади топола в подножието на моста с идеята цялото пространство да бъде засадено с дървета.

„Днес, на Лазаровден човек си пожелава нещо, което иска да се сбъдне и засажда дърво. Поверието е, че на днешния празник всичко посадено расте бързо”, каза Станишев и пожела икономиката на региона да расте по-бързо от тополата.

„Аз правих първата копка през 2007 година на моста, през 2009 си спомням, че правехме инспекция на строителството, защото тогава бяха най-трудните части на изграждането на този толкова важен обект, правеха се основите, а те трябва да бъдат здрави, устойчиви и се радвам да видя този мост толкова дългоочакван”, каза още лидерът на социалистите. Той допълни, че съоръжението е от изключителна важност, защото дава приходи от над 1 млн. лева на месец и съживява икономиката на Видин и региона. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛУД ЛЕР

    1 1 Отговор
    НЕ ДА ПАДНЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ МАЗНИ ПРЕДАТЕЛСКИ МЕКЕРЕТА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове