Last news in Fakti

18 Септември, 2014 08:40, обновена 18 Септември, 2014 14:09 1 423 2

Миньорите от „Черно море – Бургас” прекараха нощта под земята (Обновена)

  • миньори-
  • черно море-
  • заплати

Протестът им е насочен към държавния орган НЕК, защото той не се разплаща с ТЕЦ-а

Миньорите от „Черно море – Бургас” прекараха нощта под земята и заявиха, че тази сутрин остават на студено и тъмно.

Причината за тази форма на протест е фактът, че към момента няма преведени пари за заплата на работниците, а те ги чакат от два месеца.

Миньори споделиха, че са потънали в заеми и всеки месец им се налага да обясняват на банковите служители защо не си погасяват вноските по кредитите.

Васил Щонов: Отговорността за неизплатените заплати на миньорите е на ръководството на компанията

Неефективното управление и липсата на прогнозируемост са поставили миньорите в тежка ситуация

 

„Мини „Черно море“ и „Топлофикация-Сливен“ са две частни компании, които трябва да организират работния си процес по най-оптималния начин. Отговорността за неизплатените заплати на миньорите е на ръководството на въгледобивното предприятие. Неефективното управление и липсата на прогнозируемост са поставили миньорите в неизгодна ситуация“. Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по Българското национално радио.

Министър Щонов припомни, че Националната електрическа компания изпитва сериозни финансови затруднения заради натрупаните през последните години дисбаланси в енергийната система. „Основна причина е разликата между цените, по които общественият доставчик изкупува електроенергия по задължителните договори и цените, на които я продава. Поради това НЕК не разполага с достатъчно средства и изплаща средно около 53% от дължимите суми към контрагентите си“, обясни той. Щонов подчерта, че според данните, които са публикувани на сайта на МИЕ, през първите седем месеца на годината НЕК е изплащала 71% от дължимите суми към „Топлофикация-Сливен“, което е повече от средното.

На 10 септември в МИЕ е получено искане за изплащане на 270 хил. лв. и по схемата за пропорционално плащане на 12 септември НЕК превежда 705 хил. лв. на „Топлофикация-Сливен“. „Ако тези средства не са използвани за изплащане на забавените заплати на миньорите, отговорността трябва да се поеме изцяло от ръководствата и на топлофикационното дружество, и на мината“, категоричен бе Щонов. Той подчерта, че НЕК не може да третира контрагентите си различно и да изплаща задължения на определени компании приоритетно.

Във връзка със заплахата от евентуална газова криза министър Щонов подчерта, че служебният кабинет е предприел мерки за гарантиране необходимите количества природен газ. По думите му нагнетените 430 млн. куб. м. газ в хранилището в Чирен са достатъчни за период от около 120 дни. Поради технически ограничения от газовото хранилище могат да се черпят по около 4 млн. куб. м. на ден, а в зимните дни потреблението в страната достига до 10-11 млн. куб м. Водим разговори с гръцката страна и за получаване на природен газ от терминала Ревитуса до Атина, както и осигуряване на реверсивен поток през съществуващата газова връзка с Гърция. Работим и с всички големи топлофикационни централи по тестова методика за преминаване безпроблемно към мазут при евентуална криза. Свикан бе кризисният  щаб преди два дни и бяха обсъдени мерки, набелязан бе план и всяка топлофикация ще рапортува за готовността си за премине на мазут, допълни още Щонов.

„Те не се интересуват, че НЕК има дългове на ТЕЦ и затова ние не получаваме пари. Звънят ми и едва се оправям“, споделя Румен.

Протестът им е насочен към държавния орган НЕК, защото той не се разплаща с ТЕЦ-а и последният няма как по обратния път да преведе пари на мината.

Рано сутринта двама миньори бяха изведени от мината заради високо кръвно налягане. Те отказаха всякакви коментари, тъй като не се чувстват добре.

Спасителният екип продължава да следи здравословното състояние на стачкуващите в рудника, които са на повече от 300 метра под земята.

И двете предприятия ТЕЦ Сливен и мина „Черно море“ са собственост на дружествата на Христо Ковачки, припомня gramofona.com.

Така снощи в 12 часа 45 човека слязоха на 300 м. под земята и заявиха, че няма да излязат сутринта, докато заработените пари не постъпят по картите им.

“Търпи, търпи, търпи-вече докъде? Толкоз. И ние си имаме семейства, гладни сме.”, заяви пред БНТ Ахмед.

Георги: “Надяваме се поне. Човек живее с някаква надежда, все пак. Ако има управляващи, ако има кой да реши някакви проблеми – то не сме ние. От нас се иска работа. Друго какво да очакваме.”

Ейваз Идриз: “Колкото можем. Нали ви казах – докато се преведат парите.”

Ростислав Радуков-председател на КТ “Подкрепа”: “Казаха, че няма да излязат, докато не си получат заплатите в картите. Ще работят нощна смяна и няма да излязат след това.”

Не само миньорите, но и кранисти и обслужващите асансьорите също не са получавали пари от близо два месеца.

Иванка Митова: “Чакаме тука заплатата-няма ги. За два-три месеца нито тока ми е платен, може и да го спрат.”

Филка Тодорова: “От юли само 130 лева сме вземали досега. Става вече септември. Ето днеска 16-и, 17-и-нямаме една стотинка”

Нина: “Аз съм от 35 години в мината – такова нещо не е било. Стажът ми целият е минал тука…”

Все още няма решение дали миньорите от сутрешната и дневната смяна също ще слязат в рудника или ще стачкуват на повърхността. От миньорския синдикат уверяват, че са взети всички мерки за безопасност, но апелират институциите, от които зависи решаването на проблема, да не се бавят.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Ковачки е моше...к , той няма навика да се разплаща с фирмите .Същата участ споделят и дружествата които водят топлинното счетоводство на неговите топлофикации. Иначе пари да спонсорира оня преди изборите Бар..об намира,нищо ,че неговите служители имат семейства,сметки,заеми ,ипотеки.
  • 2 Димитър

    0 0 Отговор
    Интересно как вносните ман*** (популярни като - бежанци) получават повече внимание от медиите отколкото нашите съграждани.