Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 16:01 18 228 26

Какви са минималните заплати в ЕС

  • минимална работна заплата-
  • възнаглаждение-
  • ес

Каква е минималната работна заплата в страните от Европейския съюз (ЕС) и къде се нарежда България в класацията? Най-високо е възнаграждението в Люксембург – 1801 EUR. България е на другия край на класацията с минимална месечна заплата само от 138 EUR, сочат данните на Евростат за януари 2012 г. Веднага след нас по бедност се ражда северната ни съседка. В Румъния минималното месечно заплащане е с 15% по-високо от това у нас – 162 EUR. На трета позиция е Литва с 232 EUR.

Гарантираната заплата, която получават работещите в Люксембург е 1801 EUR. Следва Ирландия с 1462 EUR месечно възнаграждение. Почти без разлика е нивото на минималната заплата в Холандия и Белгия, съответно 1447 EUR и 1444 EUR.

България се нарежда и на последно място по отношение на покупателната сила на минималната работна заплата с ниво от 272 EUR, съобщава profit.bg. За Румъния сумата е 283 EUR.

На база на изнесените данни може да се направи извода, че е необходим сериозен потенциал за повишаване на минималната работна заплата, за да може България да се доближи до европейските стандарти.

 

Легенда:

Кралство Белгия 
България  BG 
Чешка република  CZ 
Дания  DK 
Германия  DE 
Естония  EE 
Ирландия  IE 
Гърция  EL 
Испания  ES 
Франция  FR 
Италия  IT 
Кипър  CY 
Латвия  LV 
Литва  LT 
Люксембург  LU 
Унгария  HU 
Малта  MT 
Нидерландия  NL 
Австрия  AT 
Полша  PL 
Португалия  PT 
Румъния  RO 
Словения  SI 
Словакия  SK 
Република Финландия  FIN
Швеция  SE 
Обединено кралство  UK 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ico

    1 0 Отговор
    e 4e nie sme purvi be davaite s komentarite,zapo4nete sega ..........
  • 2 гражданин

    0 1 Отговор
    Ние сме последни, не първи. Също така пиши на кирилица
  • 3 владо

    1 0 Отговор
    А,каде са гьрците
  • 4 мистер

    2 0 Отговор
    Това не е вярно......... питайте Б.Б., ние сме №1!!!
  • 5 гост

    1 0 Отговор
    Абе първи сме, но отзад напред.
  • 6 коко

    1 0 Отговор
    nomer edno sme v sveta ne v evropa,ha ha ,ne6tasnici sme pulni ujas
  • 7 Иво Маслинков

    1 0 Отговор
    За да няма дисбаланс трябва мин:макс по отношение на минималната заплата да е 1:3. Някой правилно ги е разделил на грури, но не се е обосновал - това трябва да е целта. А не бля бля от рода на "ниска производителност" В края на краищета говорим за най - непривлекателния и ниско платен труд. Политици, МИСЛЕТЕ!
  • 8 Александра Паунова

    0 1 Отговор
    Отвратила съм се от всичко , атолкова обичам страната си .. ще хвана да вляза в политиката и то по високите етажи и това .. отдавна мечтая да променя нещо . Знам ,че си е абсурдно ,но не е невъзможно
  • 9 СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИ

    2 0 Отговор
    хе :)


    к
    а
    к
    в
    о


    п
    р
    о
    и
    з
    в
    е
    ж
    д
    а


    България , че да не е на това ниво ???

    икономика НУЛА
  • 10 безсилен

    3 1 Отговор
    ББ ни докара до тази класация.
  • 11 Val

    3 0 Отговор
    А къде са и гърците, и Германия
  • 12 Hari

    1 2 Отговор
    А всички тия смешници дето ожалиха "закъсалата" Гърция ... погледнете тая табличка и си отговорете на въпроса колко зле трябва да бъдат та да са толкоз зле като нас - за по тъпите - около 8 пъти по-зле от сега . И после комунизма бил свършил и медиите ни били свободни . Мият ни очите всеки ден по телевизията а положението е направо абсурдно .
  • 13 богатия BG

    1 0 Отговор
    ВЛАДО А бе ,питах ГЪРЦИТЕ ама нещо не искат да идват при нас. Бати Бойко много ги е уплашил с тая стабилна държава. ТЕ си искат стачките и ПАЧКИТЕ на фалиралата Гърция.
  • 14 Тошко Станчев

    0 1 Отговор
    ТАЯ държавица ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА ИЗГОРИ ОТ КЪМ ВСИЧКИ КРАИЩА............тоя ГЕНОЦИД над СОБСТВЕННИЯ си народ го няма никъде по света......АНАТЕМА на всички политици и ПОПОВЕ в Банания!!!!!!!
  • 15 ГОСТ

    1 0 Отговор
    А КЪДЕ Е АВСТРИЯ ???
  • 16 frion

    1 0 Отговор
    В таблицата несе забелязва Австрия и още 2-3 от изброените по доло държави ?
  • 17 Акам и Беекам

    0 1 Отговор
    Необходим бил голям потенциал....уелле мауее...да бяха класирали и извьн европеиски страни Албания,Македония и те ни задминаха нас гордите БОЙКОВИ европеици:( Ло6о Седларов,ло6о..
  • 18 др

    0 1 Отговор
    Тъпости. Швеция се отбелязва само S
    Табела не е подредена по азбучно а идва кралство белгия и българия
    а че много хора едва получават 120лв пенсия ...
  • 19 Българин

    1 0 Отговор
    Доста съм пътувал из Европа и да ви кажа цените там не са много по-различни от тези тук! Само заплатите са различни! Не случайно българите отиват на гурбет в Европа! Да е дошъл някой да забогатява тук?? Хората на по 2-3 работи ходят, за да издържат семействата си! До кога така??
  • 20 Бобеца

    0 0 Отговор
    Хора разберете, че протести трябват и нова политика в държавата.....другото са празни работи. Комунистите са още на власт и затова бедстваме....Утре и македонците ще са по-добре от нас.
  • 21 Българин

    0 0 Отговор
    Народее,виж че по зле от нас нема,до кога ще ги траем?
  • 22 бивш работник

    0 0 Отговор
    Dobre бе пи4ове обяснете ми как да дам заплата на някой който с работата си ми изкарва на месец със зор 500 лева и аз колко да му дам . Проблема не е в протестите а в това - Колко изработваме. Колко крадем от собственика,колко време от работата губим за приказки и какви ли не мурфети. Като протестираме ще ни дадат по 2000е ли . Нали гърчолята протестират - помнете ми думата до края на годината ше се разписват за по 300 евро заплати. Някой от вас като се прибере след работа мисли ли за фирмата ,как може да помогне да я направи по пе4еливша, да измисли някаква рационализация,да се сети за нов клиент. Колко от Вас го правят след работа.
  • 23 golem terikat

    0 0 Отговор
    koi ti izkarva po 500lv. be?ti si tolkova poguben s izvinenie 4e,zaslujava6 da te sadqt za gavra sre6tu sobstvennata si li4nost!
    za6to v garcq,hlqba naprimer struva 1,20 na6i pari,ami zaplatata na hlebarite tam e 1200 evro?a v bg zaplatata e edva 400lv?koga 6te razberete 4e,balgariq moje da stana 2-ra 6veicaria samo za 24h.edinstvennoto uslovie e,politicite da sprat da kradat.i vinoven e tozi koito dava banicata,a ne tozi deto q qde!do koga glupavite balgari 6te pozvolqvat na elementarnite politici da kradat?i koga 6te razberete,4e naroda e nai golqmata sila,koqto moje lesno da promeni vsi4ko,stiga da iska...
  • 24 minchev

    0 0 Отговор
    А бе каква е тази държава която народа гладува а държавата е Ок КЪДЕ СЕ НА МИРА В СВЕТА ОСВЕН....BG
  • 25 Петров

    0 0 Отговор
    На другаря бивш работник ще му кажа, че наистина не разбира от работна заплата и финанси. А когато , в края на годината както твърди той, заплатите на гърците станат 300 евро, да ми се обади, ще го почерпя. Др. работник, тези неща са сложни и неразбираеми за теб. Липсва ти образование.
  • 26 аз

    0 0 Отговор
    Норвегия липсва :)