Last news in Fakti

8 Декември, 2014 21:03 8 844 4

1.4 милиона пустеещи апартаменти

  • жилища-
  • пустеещи-
  • испания

Проблемът с пустеещите жилища е особено сериозен в страните с висока емиграция. Много от собствениците отиват на гурбет или за постоянно в чужбина, но поради едни или други причини решават, че няма да продадат или отдадат под наем апартамента си.

В България този процент също е висок, но никой не се наема да посочи точна цифра. Не само жилища в градовете остават без обитатели. Има цели обезлюдени села. По последни данни 564 е броят им, в които броят на жителите е едноцифрен. В 60 села има само по един жител, а в 169 никой не живее постоянно.

Наличието на работещ наемен пазара обаче не е гаранция, че количеството необитаеми жилища ще намалее. Пример за това е Испания. Властите са изчислили, че в 12 от най-големите провинции има 1.4 необитаеми жилища. Най-голям е броят им в Барселона – 283 000 апартамента. В столицата Мадрид те са 263 279, а във Валенсия – 214 002 броя.

Според местни анализатори, не само заминаването на собствениците зад граница е причина за много обезлюдени апартаменти. До голяма степен причината се крие и във високите наеми и невъзможността на испанците да отделят високи суми от месечния си бюджет, за да живеят под наем. С бързи темпове расте броят на недобросъвестните наематели. За последните 12 месеца в Барселона той се е увеличил с 22.76%, в Малага – с 21.45% и във Валенсия – 18.54%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bg stradivarius

    1 0 Отговор
    Скоро ще започнат и цели квартали в градовете да обезлюдяват,както стана в селата!След 20 години ще има по 5 апартамента на човек,нулева безработица щото фабрики ще има ама няма да има кой да работи в тях,ще има и убийствени данъци за всеки работещ,за да спасим нашите родители пенсионери от гладна смърт.А децата и внуците на другарите ще гледат и чатат за нас някъде от чужбина излежавайки се на изумрудените плажове с чаша маргарита в ръка и без грам патриотизъм!
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Особено съм доволен от положението,щото в 4 етажното ми блокче с 8 апартамента половината са необитаеми от години и няма кой да ми надува главата с неподходяща муэика и пиянски иэцепки

    Коментиран от #3

  • 3 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    И обратното. Живея в малко гадно блокче със 7 апартамента, от които обитаеми 3 с моя. Когато си искам издувам музика и системата за домашно кино до дупка, защото няма кого да смутя.
  • 4 Псевдопрогрес

    0 0 Отговор
    Във всеки голям български град и курот има десетки нови сгради, които вечер тънат в мрак - тук там някое жилище свети. С години се продават жилищата в затворени комплекси и пак има свободни. Е, питам аз, какъв е тоя предприемач, който ще си позволи да строи на загуба ? Ами явно нещата стоят по друг начин - но точно как никой не ти казва.
    mediator37 Кое му е гадното на кооперацията със 7 жилища ? Иди във 8 етажен вход с 23 жилища да видиш какво е гадно.