Last news in Fakti

1 Февруари, 2015 23:32 4 603 9

Остъклението на балконите няма да се маха

  • саниране-
  • балкони-
  • остъкление-
  • ведомствени жилища
Остъклението на балконите няма да се маха - 1
Снимка: М. Богданова ©

Националната програма за санирането предизвика безброй въпроси. Много хора от години са преустроили балконите си и са ги направили част от жилището си. Те няма да бъдат премахнати при евентуално саниране по програмата, нито ще са пречка даден блок да кандидатства за саниране. „В такива случаи проектантите ще трябва да съобразят визията на блока с индивидуалните решения на гражданите. Те трябва да предложат такива решения, които няма да налагат премахването им. Ако обаче досегашната дограма не отговаря на изискванията, предписани от енергийните одитори, то тя ще бъде подменена за сметка на проекта”, уточни Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройство, която през почивните дни се срещна с граждани на Сливен с цел разясняване на детайли по програмата.

Ако не може да бъде открит собственик на даден апартамент, за да се поиска неговото съгласие, етажната собственост може да се обърне за помощ към кметовете. Местните власти имат информация за собствеността на апартаментите. Вече голяма част от кметовете са съгласни да я предоставят.

Друг въпрос, който възникна в Хасково беше свързан с ведомствените апартаменти на различните министерства и банки. Те също ще трябва да дават съгласие за включване в проекта. „В тези случаи съгласието трябва да се търси чрез областните управители по места”, уточни министър Павлова. В града част от панелните сгради, които попадат в обхвата на безплатната програма за саниране, са ведомствени. Ако търговски дружества също притежават апартаменти, е необходимо да подадат декларации за обема на други вид държавна помощ, които надвишава 396 000 лв., ще трябва да си покрият мерките за енергийна ефективност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 некойси

    1 0 Отговор
    Ами да, лощо за тях че няма лапачка за разрешителни за остъкляване.
    Почекнаха се какво да измилят.
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    В такива случаи проектантите ще трябва да съобразят визията на блока с индивидуалните решения на гражданите.

    Подгответе са истински чудеса в архитектурата. Аз залагам, че ще има "българска работа" за пример на поколения напред. Да се любуват на красотите на напредничавите българи, на които всеки им е виновен и те са най-умните и всички други германци, американци са най-тъпите.
  • 4 неутрален

    1 0 Отговор
    Недообмислено е според мен, че трябва да има общо сдружение на цял блок, ами така наречените блокове"китайски стени", как ще се избере на такъв блок общ управителен съвет и т. н. според указанията и инструкцията на Министерство на строежите, та нашия блок е с 200 апартаменти, как да се случи, но този, който е измислил начина за съставяне на сдруженията, явно живее в къща.
  • 5 бай Иван

    0 0 Отговор
    Като видя остъклена тераса и се сещам за прост !Остава и една кочина да си сложат на терасата и да гледат там шопар.Хората им направили място където да поемат глътка въздух а те и него остъкляват.
  • 6 abv

    0 0 Отговор
    Сутринта Бяха поканили в "Тази сутрен" по BTV Лиляна Павлова.На въпрос зададен и от Хикимян защо всички трябва да плащат заради това някой да получат финансиране за саниране на сгради и не е ли това несправедливо и дискриминиращо тя отговори:ТОВА Е ЕДИН ВИД СОЦИАЛНА СОЛИДАРНОСТ.Тази жена явно не е наясно с това понятие.
    Защо ние ,които живеем в къщи да не получим някаква сума на база на броя на лицата които живеят в къщата,примерно .Ето една проста сметка:Сумата за саниране на апартаменти е 1000000000 лева. Тези пари могат да се разпределят между 200000 къщи по 5000 лева на къща и сумата пак е 1000000000 лева. Да някой ще каже ,че 5000 лева няма да стигнат ,останалото ще си го дофинансират тези които кандидатстват.Моята къща например по изчисление от фирма извършваща изолация излиза към 10000 лева.Аз съм готов да тегля кредит 5000 лева и да направя изолация.
  • 7 abv

    0 0 Отговор
    Тази от ГЕРБ действат много тарикатски.Всички знаят ,че в апартаментите са болшинството избиратели в големите градове и на това разчитат за изборите в бъдеше.А пък колко техни фирми ще лапнат народни пари не е истина.

    Коментиран от #8

  • 8 Факира

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "abv":

    Па да беха направили и БСП-то нещо хубаво, за да ги гласуват хората !
  • 9 договора

    0 0 Отговор
    VII.Прекратяване на договора и специфични условия
    Член 8. Настоящият договор се прекратява:
    (3) Едностранно от довереника(кмета) с едномесечно предизвестие, в случаите на виновно неизпълнение на задълженията на доверителя(СС) по чл. 5(кой, как и с какъв документ ще установи виновното неизпълнение на задълженията по чл. 5 – ал.5 достъп(до всяко жилище) в 2(дву)!? дневен срок) и
    ал.7 не осигури склад(колко и какъв никъде не пише!?)
    Доверителят(СС) дължи възстановяване на разходите (платени или дължими) по действително извършените дейности по чл. 2(всички), както и дължимите неустойки по вече сключени договори(могат да напишат всичко) от страна на довереника(кмета)…