Last news in Fakti

27 Май, 2015 15:38 1 906 0

По-малки стаи, въпреки многото звезди

  • хотел-
  • наредба-
  • звезди-
  • стая-
  • площ
По-малки стаи, въпреки многото звезди - 1
Снимка: М. Богданова ©

Не е тайна, че хотелската база в България не е сред най-новите и модерните. Уеднаквяването й с европейските норми ще е трудно. Затова се предвижда облекчаване в изискванията към този тип обществени заведения, които трябва да залегнат в Наредбата за категоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене. В нея се предвижда до 15% от стаите да са с по-малък размер от предвидените за категорията на дадения обект, ако това е съобщено предварително на потребителите на туристическата услуга. „Облекчението е насочено към по-старите хотели или тези в градската част, които трудно могат да направят технически преустройства, но предлагат допълнителни услуги на своите клиенти”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова на провела се днес дискусия с бранша.

Промените са така обмислени, че да има балансиран подход към бизнеса и в същото време да той да бъде стимулиран да предлага по-качествени услуги и да се гарантират правата на потребителите. „За 4 и 5 звездните хотели сме завишили максимално изискванията за качество на обслужването, но паралелно с това сме облекчили режима за по-ниския клас хотели“, допълни Николина Ангелкова. Тя заяви, че при разработването на поднормативния акт към Закона за туризма са взети под внимание, както опитът на 15-те държави членки на „Хотел старс“, така и обобщените данни от доклада на Световната организация по туризъм за оценката на системите за категоризация на висококатегорийните хотели в Европа и света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА