Last news in Fakti

7 Август, 2015 13:55 4 228 5

Испанците работят 5.5 години за жилище

  • жилище-
  • доход-
  • цена-
  • испания

Средното време, което трябва да работят испанците, за да могат да си купят жилище, е пет години и половина, сочат данните от изследване проведено от два специализирани сайта за недвижими имоти и търсене на работа – Fotocasa и Infojobs.

В изследването е направена съпоставка между средният месечен доход и средната цена на предлаганите жилища в Испания. Оказва се, че през юни средната стойност на квадратен метър на апартамент от 80 кв.м е 1630 EUR, а средната заплата без данъчни отчисления – 1960 EUR. Най-лоша е ситуацията в Страната на Баските. Там за покупката на дом ще трябва да се работи 9.7 години. На второ място са Балеарските острови – със 7.2 години, а след тях е Мадрид – 7.1 години. Най-бързо се изплаща апартамент в Мурсия. За придобиването му ще са необходими месечните възнаграждения за 4.3 години.

Друг аспект от изследването показва кои професии са „неблагоприятни” за покупка на жилище. Така например, най-много трябва да работят заетите в продажбите и обслужването – 8.1 години. След тях са тези, които работят в областта на изкуството и туризма – 7.2 години. С най-малък брой заплати апартамент могат да си купят инженерите (4.5 години) и тези, които се занимават с финанси, банково дело, търговия с недвижими имоти и образование (4.7 години).

Младите испанци трябва да дават 59.3% от заплатата ти, ако искат да си купят собствено жилище. С доходите си могат да си позволят жилище не по-голямо от 50.5 кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никич

    0 0 Отговор
    Какво се оплакват тогава, тук един живот не стига
  • 2 onq s konq

    0 1 Отговор
    Тия "усреднени данни" са пълна глупост.В БГ предлаганите жилища започват примерно от 1-2 хил лв/тип барака/ и стигат до милиони евро,на не говорим че има обезлюдени села с абс "беэплатен покрив",дето няма дори и кучета.И неко не забравяме че БГ е вероятно на първо място в Европа по собствени жилища на глава от населението и това за което тепърва ще работят испанците,ние отдавна си го имаме...Не всички естествено:)
  • 3 1234

    1 0 Отговор
    А ние цял живот да работим не можем да си купим жилище с тия доходи,добре,че при соца си построихме по едно какво да е....

    Коментиран от #5

  • 4 Миро У😁я

    0 0 Отговор
    Не е точно така! Първо място заемаме с Румъния, като се сочи, че това е процент собствени жилища на глава от населението. Обаче не отчиташ, че са пренаселени или колко семейства живеят вътре! Не отчиташ, че мнозина са съсобственици на имота - т.е.съпругът и съпругата са купили, не е собственост на единия.

    Единственото позитивно нещо е, че са купени в мнозинството случаи, без ипотека. Е, и?! Една семейна двойка работи цял живот и си купи мизерен апартамент или два, като вторият е взет за детето. 20 години за кирлив апартамент. Добре ли е?!
  • 5 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Вие, другарю 1234 - да, защото сте бездарни екс -комунясти, дето нищо не могат, нищо не знаят и сте потомствени мързеливци.

    Такива, като вас, не изработват и по едно мазе, комтролове!