Last news in Fakti

31 Август, 2015 12:49 2 171 0

Родос се върна на пазара на луксозни имоти

  • родос-
  • гърция-
  • лукс

Сегментът на луксозните имоти на остров Родос започва да се стабилизира, а броят на запитванията за висок клас собственост се е повишил с близо 20% от началото на годината, отчитат от консултантската компания Engel & Völkers.

„За разлика от сегмента на новопостроените луксозни имоти, то при имотите от вторичния пазар финансовата криза слабо се отрази. Престижните летни резиденции малко поевтиняха през последните години. Днес те отново отчитат поскъпване, благодарение на високото търсене. От инвестиционна гледна точка, сега е особено изгодно да се влага в гръцки имоти”, казва Георг Петрас, партньор в Engel & Völkers.

На висок интерес се радват луксозните вили и къщи разположени по крайбрежието и с пряк достъп до морето или с хубави панорамни гледки. Най-голям интерес има към имотите с три и повече спални с добро обзавеждане и голям двор, сочат данните на сайта World Property Journal.

В следствие повишаване на интереса към имоти, разположени в източната част на Родос, се наблюдава и ръст в цената на квадратен метър застроена площ. За последните години тя е скочила от 500 EUR/кв.м. на 3000 EUR/кв.м. На юг цените варират от 1000 EUR/кв.м. за обикновена къща до 4000 EUR/кв.м. за вила с парк.

Една от горещите точки на острова е курорта Линдос. Там цените започват от 2500 EUR/кв.м. и горната граница надвишава 6000 EUR/кв.м. В центъра на острова имотите от първичния пазар варират между 1600 EUR/кв.м. и 3500 EUR/кв.м.

Относно резиденциите на острова, интересът е от богати чужденци и гръцки емигранти. Те придобиват втори имот предимно със собствен капитал, следователно не изпитват никакъв натиск да продадат имота, когато пожелаят.

Малко количество от купувачите на недвижимости от вторичния пазар идват от Германия, Австрия и Швейцария. Разкошни къщи купуват също така граждани на Великобритания и държави от Централна Европа, както и от страни, които не са членки на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА