Last news in Fakti

5 Август, 2016 12:21 1 809 3

В Атина ще се строи джамия

  • гърция-
  • джамия-
  • строителство

Близо €946 000 са заделени за строителството

В Атина ще се строи джамия - 1
Снимка: АП/БТА

Всички партии в гръцкия парламент подкрепиха инициативата за изграждането на първата джамия в столицата Атина, съобщава в. „Вима“.

От 230 присъстващи депутати – 206 гласуваха „за“, а 24 депутати - „против“. Само Независимите гърци и Златна зора бяха против инициативата. В своето изказване пред парламента Никос Филис посочи, че изграждането на джамия е най-добрата защита срещу радикалния ислям, посочва в. „Та Неа“.

Близо €946 000 са заделени за строителството на джамия в квартала Вотаникос. В Гърция има 500000 мюсюлмани. Близо 40 % от тях живеят в Атина, която е единствената столица в Европейския съюз без джамия. В гръцката столица има около сто пригодени за молитви места.

Още през 2006 г. в балканската страна беше дадена зелена светлина за строителство на джамия. То беше спъвано от протести на гръцката православна църква.

Кметът на Атина Йоргос Каминис заяви пред телевизия СКАЙ, че новият закон е "решителна стъпка по отношение на правата и по-специално по отношение на правото да се практикува богослужение в условия, които да зачитат достойнството на вярващите, както е предвидено от конституцията на страната и от международните договори“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БХК и ДПС форева

    0 0 Отговор
    Тея като прилепи, надолу с главата ли спят?
    Или чакат за хидроколонотерапия?...
  • 2 георги

    0 0 Отговор
    Душат си краката и задниците миризливи, а вече и в Атина. Заспали християни продажни.
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Много тъпа грешка правят гърците.