Last news in Fakti

27 Октомври, 2016 17:35, обновена 27 Октомври, 2016 21:57 2 389 1

Прокуратурата откри куп нарушения в Бистрица

  • бистрица-
  • строеж-
  • нарушения

Софийска градска прокуратура внесе в столичната РОНСК-РДНСК-Югозападен район, протест срещу разрешение за строеж върху съществуващата улица „Черни връх“ в софийското село Бистрица. Протестът е в резултат на факта, че се възпрепятства достъпът на жителите до домовете им в резултат на строителни дейности.

Сред установените нарушения са, че строителството на жилищната сграда засяга вече съществуващ път с асфалтова настилка заедно с канализация. Тъй като изграждането на сградата засяга растителност е установено, че не е издадено надлежно разрешително за нейното премахване и са нарушени изисквания записани в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Друго драстично нарушение е нарушената максималната плътност на застрояване. Проектът за сградата не е съгласуван с електроразпределителното дружество, което също е в нарушение на разпоредбите на ЗУТ, както и с Дирекция „Транспортна инфраструктура“ при Столична община;

„Разрешението за строеж на сградата, издадено от архитекта на Район „Панчарево“, е изготвено при груби  нарушения на закона, които водят до неговата нищожност”, заключават от Софийска градска прокуратура.

„Заедно със Столична община ще подадем иск решението на Поземлена комисия - Панчарево за имота в село Бистрица да бъде обявено за нищожно”, каза министърът на земеделието и храните (МЗХ) Десислава Танева след среща с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова относно работата и взаимодействието между поземлените комисии и общинските администрации. Възстановяването на имота върху бившето заведение „Цумчето" е извършено от поземлената комисия през ноември 2012 г.

МЗХ е започна проверка по случая. „Проверена е цялата процедура, както и всички документи от 1992 г. до 2012 г. Компетентният орган установи, че има нарушения в цялата процедура по възстановяването. Някои от документите, издавани от различни служби, не отговарят на съответните законови актове и нормативна уредба към момента на издаването им. Докладът ще бъде изпратен в Прокуратурата“, заяви министърът на земеделието и храните.

Назначена е комисия, която дисциплинарно да уволни директора на Общинската поземлена комисия в Панчарево, който е заемат същата длъжност и през 2012 г. „Освен директорът, в порочната процедура са участвали още двама служители. Единият ще бъде отстранен от работа, а на другия не можем да наложим административни или дисциплинарни мерки, тъй като към момента е в отпуск по майчинство“, заяви още тя. МЗХ и Столична община продължават да работят, за да станат процесите по възстановяване максимално публични. „Работим активно до края на годината всички технически решения да бъдат ясни и да можем да ги въведем в съответните администрации“, поясни Танева.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Не е важно куп ли е открила или камарка,по важното е дали ще има някой в затвора така за около 20/30 години.Иначе вятъра ще издуха купа и виновни пак няма да се намерят.Пърдон сега предстоят избори и това е само кьор фишек.Нищо няма да се разкрие.