Last news in Fakti

10 Януари, 2012 00:07 7 042 37

Тихомир Тошев: До 8% поевтиняване на жилищата

  • интервю-
  • тошев-
  • заем-
  • кредит-
  • кредитцентър
Тихомир Тошев: До 8% поевтиняване на жилищата - 1
Тихомир Тошев - управител на консултантската компания „КредитЦентър”

„Най-вероятно през 2012 г. имотите ще поевтинеят още малко - в рамките на 3 до 8% спрямо нивата оформени през 2011 г. Това ще е в резултат най-вече на все още малките обеми на сделките и голямото предлагане”. Това каза Тихомир Тошев, управител на консултантската компания „КредитЦентър” в ПроИнтервю.

Оптимистични са прогнози относно броят на лошите кредити. „Не очаквам през тази година да се появят много имоти от необслужвани ипотечни кредити. Като цяло ипотекираните имоти в България са около 155 000, което е малък брой в сравнение с големия жилищен фонд у нас и за това влошените ипотеки не могат да повлияят на цените на недвижимите имоти. Много купувачи обаче ще търсят такива оферти, защото в повечето случай те са на добри ценови нива”, допълва Тошев.

За да не се стига до момента, в който кредитополучателят да не може да обслужва заема си, е добре месечната вноска да не надхвърля 50% от дохода му. Така например, ако заплатата му е 1000 лв. е добре да не отделя повече от 250-400 лв. за месечна вноска.

Нивата на лихвените проценти са тема, която живо вълнува всички – и тези, които вече са с ипотечен кредит, и онези, които обмислят варианта да купят жилище със заем. И през тази година нивата ще останат в рамките на 7%-7.5% за заеми в евро и 7.5%-8% за кредити в лева. „Колебания ще има и в двете посоки, но не те ще са малки. Клиентите ще продължат да са предпазливи и ще теглят по-малки по размер кредити, за да не натоварват излишно семейния бюджет. Жилищни заеми ще теглят най-често хората между 25-35 години, които нямат собствен дом и имат доходи над средните за страната”, казва Тошев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десен

    5 6 Отговор
    Да, бе. Щяло да има поевтиняване. И ако поевтинеят, какво ги чака строителните фирми? Дайте направо без пари да ги раздават тея жилища. Пазарът няма да мръдне от тези нива, освен в случаите, когато продавачът е много притистнат от някои обстоятелства. Цените на имотите са на нива 2006г., което е повече от нормално. Защо умишлено се цели дестабилизация на този и така труден пазар, не разбирам.
  • 2 Реформатор

    5 5 Отговор
    До долния "капацитет".Още ще ядеш дървото алчен тарикат , докато не паднеш на 200 евро квадрата.
  • 3 сс

    6 2 Отговор
    Миналата година по това време, разни експерти и мениджъри твърдяха че нивата ще се запазят, даже че е възможно леко поскъпване. Голям майтап! Всички видяхме 10% надолу. Сега търдят че ще има -8%. По скоро ще е повече.
  • 4 Десен

    6 0 Отговор
    Доообре! :-D
  • 5 Малкият гмурец

    6 0 Отговор
    Рибар уловил златната рибка, а рибката му казала ще ти изпълня едно желание. Човекът поискал царство, а рибката му казала:
    - На кредит или на лизинг?
    А човекът я попитал:
    - Във фритюрник или на скара?
  • 6 Брокер

    6 6 Отговор
    Поевтиняването е предимно в крайни квартали,панелни жилища куптори.Добрите квартали и тези с уредена инфраструктора цените не са мръднали даже има и нагоре и това е нормално да е така.
  • 7 'айдука

    5 4 Отговор
    Консултанти и "специалисти" като Тошев докараха кризата,и продължават да ни дават "вещи" съвети.
  • 8 рИфомата

    3 5 Отговор
    RE № 2 : РИформаторъ
    ---------------
    ти да не си от клуб "200 Евро/кв" - още ли не си разбрал , че ви избъзикаха отдавна

    който е знаел кога да купува-купи през 2011 год.

    Банките трябва да печелят - само Аз мисля за такива като теб-

    Ако чакаш Тихомир Тоше да ти казва КОГА и КАКВО да правиш - купи си чук

    Коментиран от #11

  • 9 Иракли Иракли

    2 3 Отговор
    Ти г-нТОШЕВ ,КАКВО ПРОИЗВЕДЕ и даде на народа или само правиш
    статистика и даваш мнение.С какво помогна,ТИ човече с хубава вратовръзка и ентилегентен вид.Май само лапаме ЩТАТА и се
    правим на умни! ще поевтиняваш българските имоти!!
  • 10 Гладен Брокер

    3 2 Отговор
    Не е Тошев, не е той виновен за спада.
    Не се сърдете на него!
    Вие сами сте си виновни че се набутахте на 1000 евро, никой не ви е крив
    Все по-лощи прогнози ще четете, затова си гледайте здравето, парите ви са на едно по-хубаво място....
  • 11 Alehandro

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "рИфомата ":

    @8 А ти бе Пундьо, какво купи миналата година? или ти си от умниците, дето още 2009 купуваха :). или май още продаваш, ама нема будали вече
  • 12 ТИХОМИР ДАНЧЕВ

    1 1 Отговор
    Прав е! ЗАЩО НЕ КОНКРЕТИЗИРА ОБАЧЕ ТОЧНО КОИ ЖИЛИЩА....САМО УМНИЦИ!!!!
  • 13 Pencho

    4 2 Отговор
    Ей лилиманти, що не ходите да спите , цената от 200 Е /kv.m е стойността при БДС завършеност барабар с разходите за парцела !!!
    от там нататък всичко е печалба и кожодерство !!!!

    И ако искате разни с поршета и майбаси да Ви газят - КУПУВАЙТЕ НА минимум 700 Е !!!!!!

    За 1000 Е да не говорим е супер сделка и не требе да се изтърва !!!
  • 14 някой

    4 2 Отговор
    Добреее цените още надолу , вече на места шупиха психологическите 300 евро квадрат.Скоро ще гледаме още сеир.
    Гладни брокери и строители непрекъснато реват как сега бил момента да се купува и след това ново дъно.
    200 ЕВРО това е цената , като го осъзнаете ще се раздвижи пазара.
  • 15 Рафаел

    4 0 Отговор
    Къде са счупили 300 евро на квадрат бе, я ми покажи в София един на такава цена. Паднаха цените на панелките и на копторите , както и на надутите цени. 2008 си купих в Овча купел на 650 евро и сега пак са си толкова, за какъв спад ми говорите. Истината е , че квадрата не е квадрат ами половин квадрат и половин въздух. Докато алчните строители не започнат да продават ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ нищо не е спаднало. В Германия (от личен опит знам) се ходи на оглед с рулетката и каквото измериш това плащаш. Ето това май никой не осъзнава, защото когато си имаше БДС стандарти всичко си беше наред! В Испания в момента въведоха практиката взимаш ново жилище под наем и в един момент ако решиш да го купиш ти приспадат всички наеми, които си платил. Кога в смърделата ни държава ще се направи такова нещо? 400 евро за мен е нормална цена, но такива апартаменти също няма, докато това не стане никой нормален не трябва да купува ново строителство.
  • 16 неразбрал

    5 0 Отговор
    Каде са тиа убави квартали с тиа лукс апартаменти с 4иста квадратура,изградена инфраструктура и гледка към вито6а?и аз искам от тях,не по 700 евро,по 500 дори сам готов да им дам но ги няма.Дано поне да ми вдигнат заплатата с нови 20 лв за тая 2012,на 460 лв(200 евро средна заплата) ;( Смех бате,смех.На тия заплати как да не падат,кой се набутал набутал братя.От тук нататък надолу.Според имотите и прихода и цената,не е много сложно.Те балъците свър6иха...
  • 17 Честна пионерска

    5 0 Отговор
    На тоя глад и мизерия масовия проблем е физическото оцеляване.Цените на имотите разбира се,че ще падат,а храната и горивата ще се повишават.Дали ни харесва или не,Д--Е да ни е яко.
  • 18 възмутен

    4 0 Отговор
    Г-н Тошев, коя банка дава ,,7.5%-8% за кредити в лева`` ?!?! Иоще нещо искам да ви попитам - при 1000 лв заплата какъв имот може да се купи за 250-400лв?!?!? Г-н Тошев , ако имате нещо в предвид обадете ми се ! или просто не говорете глупокти, само за да сте във вестника....
  • 19 Владимир Йосифов

    3 0 Отговор
    Пазарът на имоти в България е СБЪРКАН !

    В нормалните страни се следят наемите на жилища .
    В България се коментират цените ...

    Партиите са длъжници на Народа и защото не създадоха Закон за отношенията между наемодател и наемател.
    ЛИПСАТА на Закон принуждава българите да се заробват за да купят некачествено построени жилища.

    В белите държави Законът за наемните отношения осигурява спокойствие за хората и не е необходимо да имаш жилище за да живееш щастливо !

    Моля Ви, кажете : "ДА, Нужен е Закон за отношенията между наемодател и наемател"
  • 20 гост

    3 1 Отговор
    Пазарът определя цената. Че ще падат цените на имотите, ще падат.
    За некачествено строителство-ниски цени. Голяма е безработица. Кредитите са недостъпни за голяма част от кандидат купувачите. Ако трябва да продадеш, ще сваляш цената.
  • 21 Мочо

    3 1 Отговор
    Господа брокери, очаква Ви една още по-гладна година с още едни 10% надолу.
  • 22 сеир.бг

    2 0 Отговор
    СМЕШНИЦИ
  • 23 мераклия

    3 1 Отговор
    ... абе кой ще живее в тия нови кооперации с по 10 апарта на етаж бе... това е общежитие не жилищна сграда... слад шестия месец и в новите кооперации замирисва на кисело зеле и почват да пикаят във входа... избива мухъл, падат гипсокартони, протичат тръби.... изобщо да ви имам новото строителство ... че и "втино" го били продавали... Я се осъзнайте бе! няма вече тъпанари дето са си продали тютюна и царевицата на село и да дават каймета за "златни" апартаменти в ГРАДА ;)
  • 24 bubblehead

    3 1 Отговор
    Тихимире, тихомире, предсказването в тая лудница става труден и рискован бизнес та ако те видим догодина с насинено око да знаем че от някоя наша вежда упущила дъното дето я лъжеш в знака на тия 8% сега ... ха-ха-ха! Това междудругото дето брокерите лъжели че щ есе качват цените е много весело и напълно неадекватно. Реалноста е брокерите са основни виновници за масовата истерия "да продаваме щото цените падат", най-виновни са тия. Ей ви го брокера другари говори ви за спад от 8% след като през слабите зимни месеци имаме едва по-малки спадове от 1%...Що бе Тихомире започва усилване на падането ли гаче до тука не паднаха 40% имотите ли кво? Ох, става много весело! ха-ха-ха!
  • 25 varna

    2 1 Отговор
    xa xa единствения с насинено око и спукана вежда ще си ти, само да ми паднеш наглец такъв.
    от сега предричам, че другата година ще има подобно интервю и ще се говори за подобен спад на цените.
  • 26 а дали е така ?

    1 1 Отговор
    http://profit.bg/news/Prekusna-se-spadut-v-tsenite-na-imotite-v-Sofiya//nid-87042.html
  • 27 bubblehead

    2 2 Отговор
    Акасаковски ти защо налиташ на бои бе!? Да не упущи нещо, да не тръгнаха цените нагоре след толкова бутане от моя скромна милост нагоре? Да не би моето дъднене от 2 години да закънтя вече в някоя празна кратуна като някои голяма и бавна камбана КУ-ПУ-ВАЙЙЙЙ, вай вай ква стана тя!? ха-ха-ха!
  • 28 читател

    1 2 Отговор
    Абе балоне от 2 години говориш глупости . Ей сега започвало повишение и хоп нямааа.И тази година продължаваш с глупостите.Не се ли усещаш ? Колко време още трябва да се задържи спада за да си признаеш че нищо не разбираш от имоти и прогнози.
    Ако ти бяха слушали прогнозите наистина щеше да ходиш не само с насиненени очи ами и на други места щеше да те наболява.
    Но явно такива като теб само така се учат.
  • 29 софия

    1 0 Отговор
    Тия намаления са за провинцията.В София няма как да падат толкова цените защото хората постоянно се увеличават и има търсене.Немога да разбера ,защо се радвате на спада като и без това нямаме друга икономика.Имота винаги си остава най-сигурната инвестиция.И последно:БЕДНЯЦИ, колкото и да обедняват останалите вие пак ще сте бедни.
  • 30 Гладен Брокер

    0 0 Отговор
    софия ли си , бусманци ли си .. не знам.
    Няма как да падат, обаче е го на -ПАДАТ
    И ще падат.
    Пази си нервите, не ги изпускай ще ти трябват в края на годината като разбереш с колко си вътре.
    ХАХАХАХА
  • 31 Nikolay

    2 0 Отговор
    Не разбирам, след като над 90 % от имотите са частни защо толкова искате цените да падат още ?!
  • 32 bubblehead

    1 0 Отговор
    Николай , добър въпрос! Реалноста е че в България като наследство от сота имаме огромен процент на собсвени жилища, а при капитализма една значителна част от населението (предимно вежди) живее под наем защото не може да си позволи собствено, тоест имаме да извървим един пъти и се вижда как вървим вече по него ... И аз съм го задавал на няколко пъти тоя въпрос и отговора е вероятно че българина е решил да учуди света и демонстрира невероятна инфантилност в икономическите си дела , инфантилност за да не използвам по-лоши думи... ха-ха-ха!
  • 33 Гладен Брокер

    0 0 Отговор
    Мехур, я ела в 21-век... още си мислиш че хорат апо света живеят в кашони под мостовете.
    Каквото ти е казала другарката в 1-ви клас, това е света...
    Я се разходи по Европа, виж белите държави и тогава приказвай.
    Че иначе смешно, брат, - "капитализма, социализма"
    Мирише на мухал, като застоял непродаден инвестиционен апартамент
  • 34 bubblehead

    2 0 Отговор
    Гладен за коя бяла държава искаш да ти разкажа? И друг път съм го казвал че живея в една от най-белите, мечтана и лелеяна or нашите вежди бяла държава и освен това съм бил в почти всички важни държави в западна Европа ( а за тия за които не съм бил много съм чел и критично съм осмислял фактите за да разбера реалноста...), а за цените всеки може да се ориентира по интернет както си дреме в Аксаково дори. Например може да научи че едностаен от 38м2 до Сорбоната в Париж си е 500 000 евро.... ба.и качеството на строителство, ба.и инфраструктурата и ба.и бялата държавност концентрирани в 38 м2!? Ха-ха-ха! А изводите които правим че видете ли те в белите държави имат имоти 10-20 пъти по-скъпи от нашите е защото са качествени имоти, инфраструктура им не нам си ква, брокерите им някак по-малко са лъжливи и почти никакви данъци не се плащат на белите държави и тем подобни дивотии са чиста проба нашенски тежък провинциализъм. У някои това заболяване явно не се лекува защото много време мина от затвора на соца и тоя свят трябваше наистина да го опознаете веждите... питай за коя държава искаш да знаеш.
  • 35 ха ха ха

    0 1 Отговор
    Веждата bubblehead се сърди защото не може да си продаде коптора на друг балък на дебела цена.
    Колкото и да анализираш и приказваш посоката е надолу.Държавата ли е виновна , веждите като теб ли дето надуха балона не знам.Но цените си падат и ще падат. Който ще търгува с имоти да си прави изводите.Готов ли е да вземе пари сега или да чака светлото бъдеще обещано от балонената глава когато цените в БГ щели да са 10 пъти по високи.
    Приятно чакане.
  • 36 Nikolay

    2 0 Отговор
    bubblehead благодаря за отговора. По стечение на обстоятелствата аз също имах възможност да обиколя повечето страни от ЕС. Уверих се (преди това само бях гледал по телевизията и нямах ясна представа), колко много емигранти от бившите имперски колонии са населили например Лондон, Париж, Брюксел и мн. други. Не съм расист (противоречи на мирогледа и професията ми), но наистина емигрантите и техните деца (без да са сменили имена и религия, но вече приели съответното поданство, респ. гражданство) живеят в собствени жилища, а "чистокръвните" напр. англичани под наем. Нима за англичаните имотите са евтини ? Те разбира се са скъпи и за всички останали независимо откъде са дошли. Но инвазията от "Третия свят" е толкова масивна, че заличава всичко, вкл. местна култура, бит и пр. и намира начин да изкупува и имоти. Подобна тенденция вече се наблюдава и у нас. Споделям тезата, че ако ние българите не оценяваме по достойнство това, което имаме, то неминуемо ще го загубим. Бедата е, че не имотите в България са скъпи, а в това, че всичко е много евтино. Може би тук се поражда и устоява икономическата инфантилност на българина, чиято психика традиционно е била потискана било от византийци, турци, комунисти и т.н.
    Поздрави !
  • 37 гост

    0 0 Отговор
    Цените здраво надолу иначе пазара няма да се отпуши.С последни усилия банки и строители се мъчат да задържат нивата и да излъжат още някой наивник , но въпрос на време е цените още да се сринат.Който продал продал от тук нататък загуба поне още 2 години.