Last news in Fakti

7 Септември, 2022 11:11 25 278 20

Важна новина за купилите жилище с ипотечен кредит

  • тихомир тошев-
  • кредит-
  • съвет

Банките не могат да променят еднолично условията, при които е изтеглен кредитът

Важна новина за купилите жилище с ипотечен кредит - 1
Снимка: М. Богданова ©

Банките не могат да променят еднолично условията, при които е изтеглен кредитът. Пазарният индекс обаче, за който са вързани кредитите, ще променя лихвите. Това ще доведе до бавно покачване на лихвите по кредитите. Повишението на лихвите ще започне за новоизтеглените кредити. За изтеглените кредити, това ще се случи след година- година и половина.

"Бързият кредит не е по-изгоден. Добре е той да се тегли за нещо наистина много необходимо и веднага на първа заплата да се погасява. Когато ни трябва сума над 500 лв., е по-добре да се изтегли банков кредит, а не бърз", каза управителят на "Кредит Център" Тихомир Тошев, цитиран от БНТ.

Винаги трябва да имаме настрана между 3 и 6 вноски, препоръча кредитният консултант. Защото една невнесена вноска води до лошо кредитно досие и оттам - затруднен достъп до кредитиране.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Банкстерче

    53 6 Отговор
    Хахахаха, обути наивници! Ха да видим дали пък не мога еднолично да променям договорите.

    Коментиран от #7

  • 2 Анонимен

    74 1 Отговор
    Както мобилните оператори не промениха договорите едностранно. Приказки за наивници.
  • 3 Тихомир Тошев

    37 2 Отговор
    дано ми се вързаха на тая уйдурма

    Коментиран от #4

  • 4 кредитонабалбукан

    32 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тихомир Тошев":

    чичко Тошев, аз ти вярвам
  • 5 333

    44 4 Отговор
    Скоро хората ще си припомнят лихвите от 2008 ма! Дано да не е по-зле...
  • 6 Ванко

    47 6 Отговор
    Както бях коментирал в друга статия......,че очаквам от началото на септември да почнат дасе появяват по медиите разни кредитни консултанти,банкери,инвеститори и строители да обясняват и успокояват и най-вече да умагьосват народа да не се притеснява и че всичко напред ще е само цветя и рози.......за жалост се указах прав(най-много мразя когато се окажа прав)
  • 7 Хахахахх

    41 3 Отговор

    До коментар #1 от "Банкстерче":

    Договорите не можели да променят, ама лихвите както си искат,. както го пише в договора.
  • 8 Аз Кочо

    44 1 Отговор
    Казва авторът че покачването на лихвите ще е бавно и плавно . ЕЦБ казва че ще повишава ударно лихвите, септември най вероятно с 0.75, а натам с поне 0.5.казва още че е вероятно да предизвика нарочно рецесия, а ако тя е дълбока
    и всеобхватна няма значение колко ще са лихвите, защото безработицата ще е скочи. Вижте няма безплатни меща идва винаги момент в който трябва да се плати. Лоши времена идват за кредитополучателите и за имотният пазар
  • 9 Аз Кочо

    22 1 Отговор
    Може лихвите да надминат неутралното равнище, предупреди ръководителят на Белгийската централна банка Пиер Вунш
    За по-агресивни действия апелира и ръководителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел. "Има спешна нужда Управителят съвет на ЕЦБ да действа решително на следващото си заседание, за да се справи с инфлацията", каза Нагел като реакция към данните, пише Bloomberg. "Имаме нужда от силно повишение на лихвите през септември. И допълнителни такива стъпки може да се очакват през следващите месеци", допълни Нагел.

    Ден по-рано ръководителят на Белгийската централна банка Пиер Вунш предупреди, че може да се наложи ЕЦБ да повиши лихвите до ниво, което ще ограничава икономическата активност, тоест над неутралното.

    "Смятам, че консенсусното мнение е, че трябва да действаме бързо до ниво, което в даден момент... би било ограничаващо", каза Вунш по време на конференция.

    "Вероятно ще преминем през някакво забавяне, може би техническа рецесия, или дори по-лошо", предупреди централният банкер.

    По всичко личи, че централната банка на еврозоната се опитва да подготви инвеститорите за по-голям ход през септември, като избегне да повтори изненадващия си ход от юли. Миналия месец ЕЦБ изненада с лихвено увеличение от 50 базисни пункта, докато сигнализираното през юни бе двойно по-малко
  • 10 гост

    33 3 Отговор
    Ще се започне с необслужваните кредити.
  • 11 Коментар

    36 3 Отговор
    Незнам за какво правно увеличение на лихвите постоянно пишете. Днес 12м юробор бечмарка е с 2,5% по висок от миналата година. Някой банки за референтна стойност за ипотеките в лв използват именно него, експрес банк мн промутирата юрибора вместо българския бенчмарк леониа който не се е покачил още. Та ако някой е изтеглил на 2,5% ипотека и в договора му е 12м юробор ако датата му за актуализация е утре ще отиде на 5% лихвата му. Честито на печелившите. Тепърва ще растат още лихвите.
  • 12 Гост

    5 32 Отговор
    Стига ривахте неудачници, има хора учили и можещи които не им е проблем

    Коментиран от #13, #16

  • 13 горт брокар

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    училисъм у ВИНЦа и сам ногу умен ве
  • 14 Да бе.

    14 3 Отговор
    Хитрата сврака , с двата крака.
  • 15 Да бе.

    21 3 Отговор
    Някои хитри свраки, зимата ще папкат бетончета от апартаментчета.
  • 16 Бай Иван

    24 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Разговаряйки с хората и четейки мнения ми прави впечатление, че понижителите са много учещи, можещи и имащи. И точно обратното, колкото по неук и неможещ, по голям фанатик на имотиту. А споменат ли му за покачване на лихвата на доживкотната ипотека, дори стават агресивни повишителите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Баце

    5 2 Отговор
    Аз искам да чуя мнението на най-големият банков експерт, само на него имам доверие, Левон Харманцупян, даже името му буди доверие, то каквото каже, това е. Вярвам и на Про100киро и ББ и до тук.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Преминаващ

    7 0 Отговор
    Който е направил нещо, направил!Да сте си налягали парцалите до сега,защото който го е направил ще премине по-леко през новата криза.
    Като се харчат пари за безсмислени, луксозни стоки и услуги и пишман инвестиции, а не се погасява главница когато можеш, боли и съжаляваш, когато не можеш.