Last news in Fakti

10 Май, 2022 11:11 3 040 10

Тошев: Хората с по-ниски доходи ще страдат много от инфлацията

  • тихомир тошев-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • инфлация

Ръст от 20% при ипотечните кредити за първото тримесечие на годишна база

Тошев: Хората с по-ниски доходи ще страдат много от инфлацията - 1
Снимка: Shutterstock

Ръст от 20% при ипотечните кредити за първото тримесечие на годишна база. Цените на имотния пазар стават все по-високи, пазарът става все по-горещ. Това се дължи както на инфлацията и желанието на хората да инвестират парите си, така и на ниските лихви по ипотеките, които също са стимул. „Има ръст при закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях", каза кредитният консултант Тихомир Тошев, цитиран от BG On Air. "Българинът иска да живее в по-голямо жилище, най-търсени са тристайните апартаменти. В момента купувачите са с доходи от по над 3000 лв. на домакинството, отбеляза Тошев.

По думите на кредитния консултант 68 млрд. лв. са спестяванията на българите в банките, като те продължават да растат, макар и с по-слаби темпове.

Масово българите държат по-ниски депозити. „80% от депозитите са от 5 до 10 хил. лв. Повечето хора не могат да се справят с цените за стоки от първа необходимост, сметките за ток, парно и вода и посягат към спестяванията си, което не е добър показател. Хората с по-ниски доходи ще страдат много от инфлацията", категоричен е кредитният консултант. Ще трябва да се вземат мерки, за да се овладее високата инфлация, препоръча той, визирайки повишаване на лихвите по кредитите. Засега те остават ниски, очакванията са да се повишат догодина, допълни той.

Но когато лихвите тръгнат нагоре, това ще е за новите кредити, отбеляза специалистът.

На фона на високата инфлация вземането на кредити, ако не са необходими, не е добър вариант, смята кредитният консултант. "Кредити се теглят, когато ни трябват и когато сме преценили добре. Да теглим кредити, защото "ще прецакаме" някого, не е добър вариант", посочи Тошев.

И обясни, че хората с вече изтеглени кредити са в по-изгодна ситуация, тъй като месечната им вноска остава същата на фона на падащата покупателна способност.

„За да се компенсира спадът на покупателната способност, част от работодателите увеличават заплатите, така че с повече доход плащаме същата вноска“, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 23456

    13 0 Отговор
    Ми да спрат да крадат и малко ще се пооправят нещата.

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    7 1 Отговор
    А хората със спестяванията? Кандидат пенсионерите с 2-рия стълб?
  • 3 антрашпиц

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "23456":

    Че то туй краденето за управляващите е кат яденето.Сутрин обед и вечер...също и около 10 сутринта и следобедна икиндия..
  • 4 Селянина

    5 3 Отговор
    Нали искахте промяна,са няма да ривети.Ще търсите втора и трета работа за да си платите тока и парното.
  • 5 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    Г-н Тошев е гений - как пък разбра и прогнозира, че сиромасите ще патят най-много!? Впрочем, колко у нас са имощните хора, които няма да усетят инфлацията и ще ръкопляскат на еврото след година и 7 месеца?

    Коментиран от #8

  • 6 Трагедията

    4 1 Отговор
    Се разиграна само в България и другите крадливи държави наоколо.
    Тук в Англия ,затягат коланите, поскъпва петрол,газ,но не и храната.Хората са сигурни че никой няма да остане гладен.Това е защото държавата има приходи.Който укрива данъци, затвор го чака.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Евро няма да има

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Шаран БГ":

    Единственото хубаво нещо на сегашната власт, е че са толкова некадърни, че няма как да ни приемат в еврото.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Аз пък помислих, че ще забогатеят...