Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 22:11 4 178 4

Проблеми с емблематична сграда

  • пловдив-
  • къща-
  • архитектурен паметник

Става дума за къщата-бижу на д-р Жак Араф в Пловдив

Незаконен е ремонта на къщата паметник на културата срещу Кукления театър. Това констатира състав на Административния съд в Пловдив след поредните неуредици около имота с историческа и археологическа стойност. Магистратите отхвърлиха поредна жалба на собствениците на къщата срещу заповедта на район "Централен" за незабавно спиране на ремонтните дейности и забрана на достъпа до строежа, уточнява Trafficnews.bg. Обект на съдебния спор е едно от най-красивите и емблематични здания на знаковата пловдивска улица - къщата на д-р Жак Араф, е частна собственост.

Според данни от инспекторите, провели оглед става дума за ремонт на южната фасада с реконструкция с премахване на балкон на южната фасада на жилищна сграда, който се извършва незаконно. Собствениците обаче твърдят, че терасата е паднала, а те просто да предприели дейности по укрепване.

Хронологията

Във връзка със сигнал от РДНСК - Пловдив на 29.09.2022г. е извършена проверка на адреса и е съставен констативен протокол, който е установил премахване на балкон на сградата и извършващи се на втори и трети етаж от същата подмяна на ел. инсталация, монтаж на климатична инсталация, предстенни обшивки от гипсокартон и др.

На 10.10.2022г. е съставен констативен актот служители на район „Централен“ при Община Пловдив, съгласно който при извършена проверка на място в имота е констатиран строеж, описан в акта като „Ремонт на южната фасада с реконструкция с премахване на балкон на южната фасада на жилищна сграда". За строежа не се представят строителни книжа и документи.

Констатирано е още, че по част от южната фасада на сградата е монтирано фасадно скеле, като по фасадата, пред остъклената тераса са констатирани следи от премахнат балкон (очертанията на плочата и парапетите). Балконът, според проверяващите е бил съставен от правоъгълна в план стоманобетонова плоча, плътен парапет по късата стена на плочата и прозирен по дългата.

В хода на проверката са присъствали собствениците на имота, които са заявили, че скелето е поставено от тях с цел ремонт на фасадата. Тя посочили, че балконът е отстранен на 21.09.2022г. Имало налична документация за преустройство – одобрен на 18.02.1969г., като въз основа на одобрения проект е издадено строително разрешение.

От Общината обаче посочват, че съгласно проекта, липсващият балкон представлява конструктивен елемент – част от етажна плоча, която се сочи като обща част. Прието е, че става дума за за незаконен строеж.

Собствениците обжалвали подобно твърдение пред съда. Те посочват, че констатирания строеж не съществува и скелето в имота не е поставено с цел „реконструкция“ на южната фасада на сградата, както и че такава не е извършвана. Тя твърдят, че скелето е поставено единствено за сваляне на висящи отломки след падането на балкона, за да се обезпечи безопасността на обитателите на сградата. Сочат, че за падналия балкон липсват съответните строителни книжа и въпреки, че е налице одобрена документация за преустройство, същото не е реализирано във вида, разрешен от администрацията.

Въпреки това от район "Централен" издават заповед за спиране на ремонта и забрана на достъп до него като е разпоредено извършителите му незабавно да напуснат мястото на строежа, както и да вземат всички необходими мерки за недопускане и предотвратяване на аварии и рушене.

Свидетел по делото посочва, че знае, че терасата към жилището, намиращо се на тавана на сграда, била компрометирана и е паднала през лятото или есента на 2021г, но не може да уточни за стреха или за цялата тераса става въпрос.

Съдебно-техническа ескпертиза е установила, че строежът касае премахната част от тераса на трети етаж. Този етаж не е бил предвиден в първоначалния одобрен проект за сградата през 1912г., а е представлявал таван. С одобрено преустройство през 1969г. е разрешено надигане на покрива в участъка при югозападния ъгъл на сградата. В одобрения проект е предвидена тераса, частично попадаща над помещения на долния етаж. В по-късни години терасата частично е остъклена. Установено е също така, че при изпълненото преустройство през 1969г. са извършени отклонения от одобрения проект, представляващи разширение на площта на жилището, завишение на котите на покрива, както и допълнително изпълнена тераса над третия етаж.

Вещото лице е приело, че поради факта, че сградата е строена преди 110 години, при действието на различни правила и норми в областта на проектирането, същата е нормално да не е осигурена против въздействия по действащите в момента норми за проектиране. Такова различие в нормите е имало и към 1969г., когато е одобрено преустройството на част от третия етаж на сградата. Действително на място, по мнение на вещото лице е налице изпълнение, в отклонение от одобрения архитектурен и терасата с нейната стоманобетонна плоча са разширени, при което са натоварени съществуващите тухлени зидове в югозападната част на сградата. За това натоварване спомага изпълнената на третия етаж стоманобетонова плоча. В заключение, експертът е посочила, че за установяване на отражението на изпълнените нови стоманобетонови елементи в югозападния ъгъл на сградата, е необходим цялостен статичен и динамичен анализ, като само след статически изчисления от правоспособно лице, може да се установи дали са налице резерви в конструкцията на сградата, с които да бъдат поети бъдещи усилия от сеизмично натоварване, които могат евентуално да възникнат.

Според приетото, без възражения, заключение на вещото лице, процесният строеж касае премахната част от тераса на третия етаж от процесната сграда, който е реализиран през 1969г. след одобрен проект за преустройство. В същия е била предвидена тераса частично попадаща над помещения на долния етаж и конзолна част от 80 см. пред южната фасада с обща дължина от 3,80м. Вещото лице е установило, че през годините терасата е била частично е остъклена, а пред остъклението са останали конзолните 80 см. като открита тераса с монтиран ажурен парапет. Именно тези конзолни 80 см, видно от констатациите на експерта, представляват премахната процесна част от терасата, имаща дължина 3,50 м.

Така съдът приема, че заповедта, издадена от район "Централен" е законосъобразна, а действията на собствениците на къщата са незаконосъобразни. Решението е от преди дни и подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред ВАС.

От архива

Жилищно-търговската сграда на д-р Араф е единична недвижима културна ценност. Построена е по проект на знаковия арх. Камен Петков. Самият д-р Араф е важна фигура - той е един от заможните хора, които дават средства за построяването на културния дом на евреите БЕТЕМА, сега читалище "Шалом Алейхем"(също проектирана от арх. Петков). Именно от къщата на д-р Араф започва еврейското гето, по спомени на писателката Ивет Анави. В периода от 1941 до 1944 г. там са принудени да се пренесат всички евреи, които са живеели в други квартали на Пловдив.

"Тук във всяка стая имаше по едно еврейско семейство. Дори в деня на сватбата ни с д-р Леон Анави полицията нареди да се движим в определените часове - само два часа на ден. Изключение се правеше само за погребение и затова нашите гости дойдоха с бележки за погребение", разказва тя. Оттук започва и историата за нощта на 10 март 1943 г. - началото на Холокоста в Пловдив. С бохчи, по нощници, посред нощ извеждат евреите, за да ги депортират. Тогавашният пловдивски митрополит Кирил надига глас и с подкрепата на депутати, общественици, юристи, предприемачи и граждани успява да предотврати изпращането на 600 пловдивски евреи в лагерите на смъртта. Прави го с думите: "Ще легна на релсите, но няма да допусна влаковете за лагерите да тръгнат!".

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коч Ина

    10 1 Отговор
    абе гътай и прави мол бе, ганио колтура не яде
  • 2 така така

    10 0 Отговор
    Зико е мутра... хич не го интересува.

    Коментиран от #3

  • 3 Мхм

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    Кой е роя пидараст Зико бе трепете го мокър дейвъ и зиганите
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.