Last news in Fakti

12 Март, 2024 11:37 4 569 94

На пазара има глад за студиа и малки еднофамилни къщи

  • galardo-
  • imot.bg-
  • томас станишев

Станишев: Влизането в еврозоната ще „отпуши“ инвестиционния пазар на имоти във всички сегменти

На пазара има глад за студиа и малки еднофамилни къщи - 1

Акцентът при сделките с недвижими имоти е върху 2- и 3-стайни жилища. Търсенето на студиа обаче също е много висок. Такива обаче няма и причината е чисто законова, каза управителят на агенция Galardo Томас Станишев в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Според ЗУТ към всеки апартамент трябва да има паркомясто, което на практика няма как да се реализира.

През последните три десетилетия се наблюдава тенденция към изграждане на все по-малки къщи. Големите имоти, тип резиденция, вече са в историята.

Влизането в еврозоната ще „отпуши“ инвестиционния пазар на имоти във всички сегменти, е мнението на специалиста.

 

Господин Станишев, споделяте, че конкуренцията в областта на недвижимите имоти в България не е толкова „жестока“, колкото във Франция. Какво точно имате предвид?

За съжаление, става дума за нивото на професионализъм. При нас въобще няма лиценз и законова рамка. На практика всеки, който иска, може да бъде брокер на недвижими имоти. Нивото не е толкова високо, колкото на Запад, където дейността е регулирана.

По отношение на жилищния сегмент при нас има липса на студиа и еднофамилни къщи?

Проблемът е изцяло свързан със закон. По ЗУТ е необходимо към всеки имот да има паркомясто. От тази гл.т. не може да се направят в една сграда 50 студиа, защото трябва да се осигурят още толкова паркоместа. Изграждането на подземни паркинги е доста сериозна инвестиция.

Има ли търсене?

Да.

Къде насочвате клиентите при липсата на студиа?

Към 2-стайни жилища.

По отношение на еднофамилните къщи как стои въпросът?

Имаме какво да предложим. Проблемът е, че се проектират големи къщи, а цената им е висока.

Наблюдавам как се развива проектирането на къщи през последните 20 години. През 90-те години на миналия век се строяха къщи с РЗП по 1200-1500 кв.м в Бояна, Драгалевци. През първото десетилетие на новия век се проектираха постройки по около 800 кв.м. След 2010-та РЗП-то падна под 450 кв.м. И вече имаме къщи по 180-200 кв.м.

Това може би се дължи на факта, че през периода, който посочвате, предлагането на парцели за жилищно строителство намаляват?

По-скоро, според мен, се дължи на факта, че хората осъзнаха, че нямат нужда от големи имения…

А може би и, че поддръжката изисква доста време и пари?

Това също. Клиенти ни казват, че не ползват втория или третия етаж от къщата.

Защо се насочихте към реализиране на инвестиции в района на Камбаните? Там, спокойно може да кажем, че последните години се изгради нов квартал.

Ще реализираме проект от еднофамилни къщи в района на Камбаните. Ще изградим 21 еднофамилни къщи на терен от 18 декара. В момента сме на етап „предпроектиране“. Няма да е от типа „затворен комплекс“, но няма да има разходи, които един затворен комплекс предлага.

Друг проект, който ще започнем през тази година, е старата част на Овча купел – бутикова сграда от 1000 кв.м надземно РЗП.

Добре е, че клиентите вече започнаха да не гледат толкова много цената на квадратен метър, а как се изпълнява, с какви материали се строи. Това е много добре, тъй като може да предлагаме и друг тип продукт, а не само най-евтиното, както досега.

Това свързано ли е с факта дали купуват с инвестиционна цел или за собствено ползване?

И в двата случая се гледа качеството. Виждаме фирми, които имат дълъг опит и добра репутация, успяват да продават 20%-30% повече от другите.

Какви са вашите наблюдения относно чуждестранните инвеститори към София, отчитайки сложната световна обстановка?

Големи фондове очакват с нетърпение влизането на България в еврозоната, за да реализират инвестиции у нас – Австрия, Франция, Люксембург. Това, че не сме в еврозоната, е пречка.

Сред частните лица – още сме атрактивни от гл.т. на рентабилност, на данъчна тежест и темпът на поскъпване на цената на квадратен метър през последните 2 години.

Има интерес от израелци, които обожават страната поради исторически фактори и продължават да инвестират в България. Имаме интерес от различни държави, а не е както беше преди години, примерно само от англичани и после от руснаци.

В момента се строи първата жилищна сграда с топла връзка с метрото. На Запад за подобни сгради допълнителни екстри са нещо обичайно, но не и за България. От тази гл.т. какво липсва още на българския пазар и къде може да бъде развит?

Този тип проект ще се хареса на българския клиент. Българите излизаме много, обичаме социален живот. Но едновременно трябва да се развива и инфраструктурата. За съжаление, доста спирки от метрото все още са само на идеен проект.

Международната обстановка като пандемия, войни как ще се отразяват в бъдеще на пазара на имоти?

Инвестицията в недвижими имоти е сигурност за хората по цял свят. След като приключи пандемията от коронавирус се наблюдава наплив от клиенти. След пандемията имахме рекордни по продажба години, а сме на пазара вече 16 години.

Войната в Украйна и в Израел не се отразява в момента на пазара. Нямаме такива индикации.

Наблюдаваме много внимателно лихвите по ипотечно кредитиране. Някои клиенти чакат те да се повишат, защото смятат, че пазарът ще падне.

А ще падне ли?

Не мисля. Като цена на квадратен метър София е на последно място в Европа. Прага, Будапеща, Атина, Букурещ са на по-високи нива.

Влизането в еврозоната ще доведе до 20%-25% покачване в цената на квадратен метър жилищна площ. То ще се отрази на пазара на имоти, тъй като тогава ще навлязат повече чуждестранни играчи.

Те към кои сектори ще се насочат?

Към всички.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто бизнес

    6 36 Отговор
    Реалните цени за нормален апартамент са около 5-600 хил евро. Това прави примерно 7000 евро за кв. Ако някой иска лукс или по добра локация, цени се утрояват и повече. Реално качествените имо0ти са над 25 000 за кв, а тия в новата кооперация до парка Заимо са по 40 000 за кв. Но до другата година цените ще са по две и по три, така че инвестициите си заслужават! Оферти под 300 хил са очевдни измами, срещу които ще получите само обещания.

    Коментиран от #4, #19, #25

  • 2 сигурно е така

    17 6 Отговор
    "След 2010-та РЗП-то падна под 450 кв.м. И вече имаме къщи по 180-200 кв.м.
    По-скоро, според мен, се дължи на факта, че хората осъзнаха, че нямат нужда от големи имения…"

    Или просто 200кв парцел с къща вече струва 700 хил. лева в изброените райони и се броят на пръсти тези които могат да си позволят 1500кв за няколко милиона.
  • 3 безумици

    10 10 Отговор
    Най смешното е , че това изискване на ЗУТ (Закон за устройство на територията) доведе до нов абсурд - купувача не се задължава да купи апартамета си с парко място и почти половината от купувачите не го правят и пак търсят къде да паркират из квартала , а инвеститорът се чуди какво да прави с непродадените парко места . Масовата практика е свободните парко места (струващи сума-ти пари на инвеститорите) да се ползват , като гаранция за кредит (при много неизгодни условия) , после същият не се обслужва и банките дават същите на съдебен изпълнител , който ги продава с години (ако изобщо успее да ги продаде).

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Гладен брокер

    31 5 Отговор

    До коментар #1 от "Просто бизнес":

    Колега спирай ракията!
  • 5 Калитко

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "безумици":

    Къде ги тези празни паркоместа в София?
  • 6 българска работа

    34 2 Отговор
    Преди седем години си купихме апартамент в Студентски град на ул. Стефан Младенов , взехме го с подземно парко място , но и до ден днешен огромният подземен паркинг приютява само десетина коли , всичко друго пустее , защото фирмата инвеститор е продала апартаментите в цялата голяма сграда от 11500 кв.м. без да е продала подземните парко места и сега това хале на три подземни нива стои съсвършено пусто . Имаше тарикати които пробваха да паркират нелегално , но ги усетиха и сега има бариера с ел. чип и вардянин . А какво правят комшиите с колите си - паркират на всяко възможно място около блока и околното пространство е станало на кочина. Българска работа. Купуваш апартамент за 100 000 тогавашни евра и не даваш още 5 600 за паркомясто и не смееш да си мръднеш колата , щото някой друг ще ти вземе мястото и ти ще обикаляш квартала , като прегладнял пес.

    Коментиран от #7

  • 7 Парко място за 5 хиляди

    11 15 Отговор

    До коментар #6 от "българска работа":

    само в мечтите ти. Аз зе прецаках да купя апартамент без паркомясто и сега предлагам 30 хиляди евро за паркомясто в нашата сграда и никой не ме отразява. За 5 хиляди евро няма кой шамар да ти удари, камо ли да ти продаде.
  • 8 Празно паркомясто?

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "безумици":

    Ти ходил ли си в София? Или по-точно казано, ти доближавал ли си се до София в живота си? Такова понятие празно паркомясто не съществува. Те даже тротоарите се запълниха преди години, та вече паркират по зелената трева, той мечтаел за паркомясто. Шегаджия
  • 9 Слава богу,

    14 3 Отговор
    аз не съм ходил в София.
  • 10 Бай Благой

    26 9 Отговор
    Тоя пич ползва доста по-тежки субстанции дори и от Зеленски.
    В Италия (Италия !! Не Банишора), има такива къщи дето ще ви падне шапката и цената е по-ниска от колкото в ...Банишора...

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аз Кочо

    25 8 Отговор

    До коментар #11 от "Като кажеш Италия":

    Провери хубаво за Рим. Това е за центъра виж е периферията, цените са по ниски от тези в София и има гараж включен в цената.

    Отделно София е най грозния и неуреден град в Европа няма място за сравнение

    Коментиран от #14, #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ти виж

    19 6 Отговор

    До коментар #12 от "Аз Кочо":

    Испания.

    Например Перник е с цени сравними с тези в Толедо, а Толедо е на по-малко от час до Мадрид.

    Друг пример Латвия. Цените на панелките в Рига достигнаха до 2000евро квадрата. Сега има и по 600-700евро за квадрат.

    Аз наистина не виждам логика в пазарния имот в БГ-то.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 имотния пазар

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ти виж":

    моя грешка хахаха
  • 16 Аз Кочо

    17 5 Отговор

    До коментар #14 от "Ти виж":

    Цените в сащ в 90 процента от градовете както и в Канада без Торонто и Ванкувър цените са като тези в София даже има и по ниски.
    Балонът в Канада е най голям в света.

    Излиза че най голям е в бг, просто статистиката не се интересува.от бг иначе ние щяхме да сме номер едно по надут балон, ххяахах
  • 17 Кърфицата

    14 4 Отговор
    е допряла до балона, ще има як Г Р Ъ Ъ Ъ М М М !!!

    Коментиран от #18

  • 18 Аз Кочо

    13 7 Отговор

    До коментар #17 от "Кърфицата":

    Къртицата вече опря, виж сделките.
    Освен това възможни са фалити на строители
    Имаме огромен ръст в жилищното строителство през последните пет години, коментира доц. Стефанов и отбеляза, че само в София всяка година има издадени разрешения за строеж на над 1 млн. квадратни метра разгъната застроена площ, а последните три години имаме разрешения за над 2 млн. квадратни метра. За предишната пикова 2007 г. разрешенията бяха за под 1 млн. квадратни метра, напомни ученият и посочи, че в момента сме в период на абсолютен връх от демократичния преход по този показател. Заради известното забавяне в строителството – от порядъка на три до четири години от момента на издаване на разрешението за строеж до въвеждането в експлоатация на сградата, сега 5-6 млн. квадратни метра са в строеж и ще излизат на пазара поетапно следващите две-три години, посочи той. Когато това готово жилищно строителство излезе и наводни пазара, аз не съм убеден дали всички строителни предприемачи ще могат да издържат при някаква лека корекция в търсенето, изтъкна доц. Стефанов

    Коментиран от #26

  • 19 В у й оригинал

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "Просто бизнес":

    Ако влезнем в ЕЗ . 7000€ квадрата, ако не влезнем - пак толкова, защото инфлация, всички брокери сме на това мнение

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Мен

    8 5 Отговор

    До коментар #19 от "В у й оригинал":

    Сега по центъра върви толкова, значи в ЕС ще е двойно, което пък значи че продавачът ще си стои в коптора и ще си иска завинаги а копторчето ще е музеен експонат
  • 21 Аз Кочо

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "В у й оригинал":

    Иди на
    Цените на жилищата ще растат

    Да видиш нашият приятел какви ги е творил, хаха
  • 22 Гост

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Аз Кочо":

    Така казват всички провинциялисти
  • 23 Ужас безкрай

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Като кажеш Италия":

    Ти пък намери да сравняваш София с Рим. Шегаджия.
  • 24 Ужас безкрай

    13 0 Отговор
    Да. Проблема е в ЗУТ, че предвижда само по едно парко място за апартамент, а трябва да предвижда по ДВЕ на ОБЕКТ. Нямало как да се строят такива сгради. Цял свят може, само в България не могат. Превърнаха всички тавани, мази и гаражи в жилища и офиси.
  • 25 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Просто бизнес":

    По тази логика, печалбите ще да са някъде от порядъка не на проценти, а на пъти. При това, на десетки пъти. Реалните печалби трябва да са 20-30%. Когато се отрегулират печалбите да влязат в реалните граници, тогава ще се покажат реалните цени. Всичко извън тази зависимост е спекулиране и надлъгване.
  • 26 Гост

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "Аз Кочо":

    Когато не могат да ти вземат парите с построеното, ще ти ги вземат с ремонтирането. И двата занаята са на един отрасъл - двете ръце на един човек. В момента, ремонтите вървят на пълни обороти. Няма свободни майстори.

    Коментиран от #27

  • 27 Аз Кочо

    14 6 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Момче, когато поживееш и станеш на моите години и те обрули няколко пъти живота и загубиш достатъчно пари ще разбереш някой неща.
    До тогава си чупи главата и учи, ти със съвети няма да се справиш. Оправяй се по трудния начин

    Коментиран от #34

  • 28 дам

    6 13 Отговор
    С никакъв Рим не сравнявайте, а сравнявайте с Белград, Тирана и село Скопие. Места които нямат метро , не са в ЕС, няма и да бъдат в близките 10 години, обаче цените им космос. Заплатите в Сърбия са с 20% по ниски от тези в България, обаче литър бензин е с 50 стотинки по скъп. Жилищата в Белград и те с толкова по скъпи от софийските. Наемите и те... Обаче кочовците продължават да сънуват, че квадрата в София трябвало да е 1000 евро и с парите от един апартамент в Белград да може да си купуваш два в София.

    Коментиран от #30

  • 29 Давам 600.000 Евра

    14 4 Отговор
    за гарсониера в София....дали да живея в българския бардак,или да си купя тристаен в ИТАЛИЯ ЗА 70.000Евра....ха сега де,голяма дилема...!!Какво предлага България,че да плащам тези пари за да има къде да вляза да се наспя...СМЕШКОВЦИ.Това може да се случи само и единствено в страна като България!
  • 30 Аз Кочо

    8 5 Отговор

    До коментар #28 от "дам":

    То и ти вуи твърдиш че си голям анализатор, но не можеш да различиш интерактивна графика от лого!
    ЗатУва не ръси акъл а иди до Белград да видиш къде са те, нищо че метрото им е още в строеж.
    А понеже сме в ЕС би трябвало да се сравняваме с Италия, но по всички параграфи това ще е смешно сравнение.

    Коментиран от #38

  • 31 Все още от 1989 до сега е в сивия сектор

    11 3 Отговор
    В БГ във недвизимите имоти се захранват най-много с мръсни пари ! Затова и не е сертифициран този бизнес , крадки инструктажи и хайде на лов за балъци . Работят предимно с руски и арабски мръсни пари препрани с българско участие . България с мизерното месечно заплащане и супер надценено ново стройтелство обрича купувачите на фалит ако някой се разболее , разведе или загуби работата си .
  • 32 дам

    0 8 Отговор
    Отвратителни сте, пазара се скапа заради вас, кочовците

    Коментиран от #33

  • 33 Честен брокер

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "дам":

    Едва ли, пазара се скапа заради алчнотията човешка, и на строители, и на брокери, и на собственици - продавачи. Съвсем се изгубиха с райски газ из розовите облаци. Купувачите се изпокриха, даже и тези с крадените пари
  • 34 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "Аз Кочо":

    Кое от това, което казах не е вярно и какво те подразни?

    Коментиран от #35

  • 35 Аз Кочо

    9 3 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    "Когато не могат да ти вземат парите с построеното, ще ти ги вземат с ремонтирането."

    Могат да ти вземат парите само ако ти сам ги дадеш.

    Вие хора сте мазохисти.

    Вашата паника или алчност предизвикват това лудо и абсурдно поскъпне.

    Спрете да купувате и да ремонтирате за една или две години и ще видите къде ще отидат цените и на имоти и на майстори.

    Коментиран от #36

  • 36 Гост

    5 7 Отговор

    До коментар #35 от "Аз Кочо":

    Който има жена знае отлично, че ремонтите са неотложни. Който разбрал - разбрал.

    Коментиран от #37

  • 37 Аз Кочо

    11 3 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Аз имам жена, и не съм правил ремонт от 2010.
    Всичко ми е запазено и е като ново.
    Майсторите ме търсеха всяка седмица от 2010 до 2016, защото нямаха работа.
    Пак ще дойде време да ме търсят, тогава ще правя ремонти.
  • 38 дам

    8 5 Отговор

    До коментар #30 от "Аз Кочо":

    Кочо вземи се скрий някъде. Метрото на Белград е с планове за строеж от 1978 година, но през 2024 година все още няма нито една станция, а в София са вече над 50. Правиш ли разликата. Както ти казах. Средната заплата в Сърбия е 20% по ниска от тази в България. Цената на Бензина обаче е 3.15 лева за литър. А за да караш по магистралите им плащаш по 8 стотинки на километър. При тези цени София- Бургас би струвало 30 лева в посока, а не 87 лева да караш цяла година колкото си пъти искаш. Кое не разбра.
    В тази съседна на нас страна цените на имотите са по 2000 евро за квадрат в столицата им и значително по ниски заплати от в София.

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #38 от "дам":

    Ти кое не разбра бе??
    Всички живеем в един огромен балон.
    Все още се.плискат пари наляво и надясно.
    Всички правителства и банки се страхуват от откриване на истинските цени защото много икономики могат да загазят.

    Затова банките теглят ликвидност но по леко за да няма бум.

    Но балоните винаги приключват зле.

    И каква е тая цена за Белград, ти ли я определи?!

    Ми че тук аз искам на моето копторче 9000 евро на м2 е, и?

    Първата линия на метрото в Белград трябва да влезе в експлоатация през 2028, е и какво от това?

    Коментиран от #41

  • 40 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "дам":

    През четвъртото тримесечие на 2023 г. сръбският пазар на недвижими имоти регистрира спад в общия брой продажби с около 25% спрямо същия период на миналата година.

    „В момента, по наши данни, спадът е по-силно изразен в сегмента на продажбата на стари апартаменти, докато в сегмента на новите апартаменти е много по-мек. Един от най-често задаваните въпроси е кога ще паднат цените на имотите?“ казва Милош Митич, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти City Expert.

    Анализирайки текущата ситуация на пазара на недвижими имоти, той отбелязва, че след ръста на лихвениПрез първото тримесечие на 2023 г. сръбският пазар на недвижими имоти регистрира спад в общия брой продажби с около 25% спрямо същия период на миналата година.

    „В момента, по наши данни, спадът е по-силно изразен в сегмента на продажбата на стари апартаменти, докато в сегмента на новите апартаменти е много по-мек. Един от най-често задаваните въпроси е кога ще паднат цените на имотите?“ казва Милош Митич, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти City Expert.

    Анализирайки текущата ситуация на пазара на недвижими имоти, той отбелязва, че след ръста на лихвените проценти пазарът се охлади. проценти пазарът се охлади.
  • 41 дам

    3 5 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    абе смешен. Как какво от това, бе ... 2028 година ще имат първа линия на метрото, а в София това се случи преди 30 години. Правиш ли разлика.

    Коментиран от #42

  • 42 Тръпчо

    5 4 Отговор

    До коментар #41 от "дам":

    Е и какво като има метро в.софия бе да не би да живееш в него.
    В Рим и мадрид има метро и цените на имотите са по ниски от тези в софия

    Коментиран от #44

  • 43 дам

    4 6 Отговор
    Пазарът в Белград се охладил при средна цена 2К евро на квадрат. Как тогава сънувате, че в София щяло да гръмне балона и да си пазарувате на 1000 евро за квадрат. И сега има къщи с по няколко декара двор за по 20-30к евро на час път от София. На който му е скъпо в София да пали за Трънските села, евтинджос.

    Коментиран от #45

  • 44 Американец

    9 3 Отговор

    До коментар #42 от "Тръпчо":

    И в Чикаго има метро но за 200 к долара можеш да си купиш къща а в бг панелка за ремонт
  • 45 Мен

    7 1 Отговор

    До коментар #43 от "дам":

    Пазарът се охлади значи че ти попе искаш 10 к евро на м2 но си оставаш с мечтите а сделките падат.
    Охлади е другата дума за тръгна на долу което е табу за брокери, строителите и банките с и за вас продавачите
  • 46 дам

    5 8 Отговор
    Хаха цените в Рим били по ниски от в София ...
    Обаче в Рим гледаш някакви преградия , а в София цените до парламента. То и в София има цени в Ботунец за под 1000 евро и пак ще си мислиш , че живееш в София.
    Метрото показва какво развитие има в един град. То е задължително условие при градове с население над милион население. Вече и в Солун пуснаха метро, нищо че няма и половин милион население, а в милион и половина Белград сега започват да го строят. Преди няколко дни ми дойде писмото за данъците и за 100 квадрата в София ми искат 100 евро на година, а в Рим им събират 10 пъти на моя данък.

    Коментиран от #47, #49

  • 47 Мен

    6 3 Отговор

    До коментар #46 от "дам":

    квадрата в София ми искат 100 евро на година, а в Рим им събират 10 пъти на моя данък.

    Хахаха именно защото онова там е Рим а това тук е София.

    Има стотици градове по света, развити градове с население над 1.5 млн души които нямат метро

    Това метро явно ти е взело акъла, разбираемо, когато човек дойде от село се спъва на ескалаторите в мола. Ще свикнеш!

    Коментиран от #48

  • 48 дам

    6 5 Отговор

    До коментар #47 от "Мен":

    Кои развити градове милионни нямат метро. Ти си супер зле. Няма такива. Не случайно в градове като Лондон такова са построили преди повече от 100 години.
  • 49 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "дам":

    В центъра на градове като Рим и мадрид живеят баровци.
    В София в Иван Вазов където съм израснал имаше 90 бабички в блока които спираха радиаторите и пестяха от всичко дори от храна и едва си плащаха сметките.
    Сега авив брокерите го подучихте че видиш ли София е станала рим само за да времето тлъстата комисиона и разправяте небивалици.
  • 50 дам

    6 5 Отговор
    Ами това доказва само едно. Че дори и най бедните по времето на социализма са се сдобили с апартаменти. Не случайно България е една от страните с най малко живеещи под наем и с най много имащи собствени имоти. Едно време на всякакви чиновници са раздавали апартаменти на калпак. Работи 10 години някъде хайде панелка за без пари. Работи 10 години в Кремиковци , хайде панелка в Люлин , Левски или Обеля. Ама няма вече такъв филм. И 30 години да работиш някъде си купуваш сам на пазарни цени и затова етози плач по форумите. Няма вече и на море от завода с карта за 20 лева на цялото семейство 2 седмици иху , ахууу. Отиваш и плащаш като поп.

    Коментиран от #51

  • 51 Мен

    7 1 Отговор

    До коментар #50 от "дам":

    Излез на улицата и се огледай, 90 процента от сградите са от соца неподдържани и опасни.
    Това има в София, нещо си се превъзбудил

    Коментиран от #53

  • 52 Аз Кочо

    8 2 Отговор
    Пак да кажа, това е балон, живееш в балон

    Ръстът на цените на жилищата в София е опасен. В 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон, според данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%.

    Същото и по света
  • 53 дам

    7 6 Отговор

    До коментар #51 от "Мен":

    Ами точно защото много от сградния фонд в България не струва и е пълно с мизерни панеляци, затова младите хора с възможности дори и да имат наследствени панелки от баба и дядо, си купуват нови апартаменти и затова последните години има стотици нови строежи и комплекси из големите градове. Защото ако на такива като теб им е все едно дали ще живеят в мухлясъл панеляк и ще пишат по сайтовете, на други хора им пречи и си купуват ново строителство.

    Коментиран от #54

  • 54 Мен

    5 2 Отговор

    До коментар #53 от "дам":

    Не , новото не струва както и старото.
    По Тошо поне не се крадеше имаше стандарт. Сега никой не знае какво има в една нова сграда и колко е откраднато както е с магистралите
  • 55 дам

    7 5 Отговор
    Имало е стандарт въшки. Правил съм ремонт в стара тухла строена преди 50 години, ами все едно са нямали нивелири. В единия край тавана беше на 2.72 а на другия 2.60 . 12 сантиметра отклонение, че правих окачени тавани. Като махах дървената дограма, беше пълно около нея с празни торби от цимент. Смях. И после като си говорих и с други съседи , не бяха изненадани. Блока бил строен от ГСВ . Ако не знаете какво е това. Строителни войски, където масова са вземали хора без средно.

    Коментиран от #56

  • 56 Новото строителство

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "дам":

    вcяĸa нoвa cгpaдa зaпaзвa дългo външния cи вид. "Macoвo пpeдлaгaният пpoдyĸт e cъc cтaндapтни жилищни cxeми, тeзи жилищни cxeми ce пpeдлaгaт във вид БДC, oтвън ca изпълнeни c нeтpaйни мaтepиaли ĸaтo минepaлни мaзилĸи нaпpимep и cъoтвeтнo тoвa ce пpoдaвa мaĸcимaлнo бъpзo нa мaĸcимaлнo ниcĸa цeнa. Изпoлзвaнeтo нa тaĸивa eвтини мaтepиaли oбaчe "ce вpъщa" нa coбcтвeницитe cлeд 7, 8, 10 гoдини - cъoтвeтнaтa eтaжнa coбcтвeнocт ce cблъcĸвa c peдицa пpoблeми и нeпpeдвидeни paзxoди", oбяcнявa apx. Дeян Бapaнcĸи. Имeннo зaтoвa e вaжнo дa бъдe пpoyчeнo пopтфoлиoтo нa инвecтитopa и cтpoитeля, и дa ce види cъcтoяниeтo нa пocтpoeния oт тяx cгpaдeн фoнд.
  • 57 дам

    6 6 Отговор
    Големи сте философи. Познавам един такъв, дето кара 30 годишна барака и е ремонтира през месец, ама не си купувал нова, защото днешните коли били още по големи боклуци и никога нямало да изкарали 30 година. Та те така. На него навигация не му трябвала, той познавал всички улици. На него климатик не му трябвал, добре му било ръчно да си отваря прозорците, така нямало как да се развалят за разлика от новите с електрониката. Питал съм го защо ползва гсм, ами не продължава да си говори на домашния със шайбата от младините.

    Коментиран от #87

  • 58 Новото строителство

    5 2 Отговор
    Измамно голяма квадратура – след 1991 г., в площта на апартамента по нотариален акт освен квадратурата на всички помещения, преградните стени и ¼ от балкони се включват и прилежащите общи части, таванските и подземните помещения към имота и вече 100% от площта на терасите. Това означава, че купувачът заплаща еднаква цена на кв.м. за всички тези площи, докато за старото строителство цената се смята за квадратен метър жилищна площ. Тази разлика може да се окаже решаващ фактор при колебанията между старо или ново строителство.
    Малки стаи и ниски тавани – някои строители с опитват да спестят от материали и да изкарат максимално голяма печалба, дори на цената на по-ниско качество. Така понякога се строят апартаменти с ниски тавани, странно разпределение и малки стаи.

    Коментиран от #59

  • 59 дам

    4 4 Отговор

    До коментар #58 от "Новото строителство":

    А добро утро. Сетил си се, защо привидно няма голяма разлика между цената на ново и старо строителство в сходни райони. Ами точно затова няма, но само привидно. Всеки с малко мозък знае, че ако иска 100 квадрата реални, трябва да плати 120-130 квадрата ново заради общи части и т.н

    Коментиран от #60

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Новото строителство

    7 1 Отговор
    Апартаменти в кооперации "на зелено" на фалирали строители и в стари блокове с подкопани основи се предлагат на атрактивни цени в столицата. Проблемните имоти са преоценени с 25 на сто, което обаче не се споменава на купувачите, коментираха брокери зараждащата се имотна измама.

    Собственици на почти непродаваеми жилища най-често търсят професионалисти да им ги продадат, пише Монитор.

    Често градежът спора до Акт 14 или по-рано.

    Ниска продажна цена сега означава заплащане до една десета повече от стойността на имота по-късно, когато се издаде Акт 16. Зад такива имоти най-често прозират проблеми с терените, фалити на строители и други неразбории. Те може да ви струват скъпо, особено ако се търси жилище за живеене, а не за инвестиция. В краен квартал на София в момента се продава двустаен апартамент с 40 на сто намаление.

    По-ниската цена се дължи заради нетърпение на собственика да получи пари кеш след няколко години ходене по мъките. Инвеститор и строител на сградата са двама съдружници. Единият е починал и това води до дълга съдебна сага с наследниците му. В това време жилищата остават на произвола на съдбата.

    Преди десетина години заради кризата доста имоти останаха недостроени. Вследствие на това част от купувачите „на зелено“ се заеха да довършват започнатите строежи сами. Такъв е случаят на продавач на апартамент в кооперация в „Овча купел“, в него ясно личи открадната електрическа система и вътрешни тръби. Балконът на жилището изобщо липсв
  • 62 дам

    7 5 Отговор
    Кочов скрий се. Вече писах, че аз съм купувал старо, защото съм наясно и с общи части и с това, че на хубавите места за да построят ново, ще е някакво изключение. Отдавна около паркове и на хубави места в централната част е застроено. А ако има ново качествено на такова място, там цените са по 2... Такива примери има с нови сгради дето вдигнаха около БНТ , ама там под 500К няма как да вземеш тристаен.

    Коментиран от #63

  • 63 Аз Кочо

    6 4 Отговор

    До коментар #62 от "дам":

    Ти се скрии, защото за тези пари мога да си купя имот в БЯЛА ДЪРЖАВА.!
    КАКТО И НАПРАВИХ ПРЕДИ 12 ГОДИНИ
  • 64 дам

    8 6 Отговор
    Купи си ако щеш и на луната, ама се разкарай от форумите в страни в които не смяташ за бели. Дъщеря ти сигурно само с бели се радва на спалните в канадско.

    Коментиран от #65, #88

  • 65 Мен

    4 3 Отговор

    До коментар #64 от "дам":

    Ти ли ще ми кажеш какво да правя бе со по ла н Ко?
    Ще нареждаш така на твоята жена и на бебето ти, объркал си кореспондента.
  • 66 Гост

    4 2 Отговор
    Пожелавам и на твоето бебе като порасне да го радват мултикултуралисти, те вероятно ще са завладели и бг до тогава
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Новото строителство в Бг никъде по света

    7 1 Отговор
    Реалната площ на скицата, която получавате не отговаря на онова, за което сте говорили със строителя или инвеститора със 7 до 10 кв.м.

    При външни ограждащи стени без отвори, в застроената площ влиза ½ от дебелината, а другата ½ е към общите части на сградата;

    При външна ограждаща стена – калкан, важат правилата както при външна ограждаща стена без отвори. В застроената площ влиза ½ от дебелината, а другата ½ е към общите части на сградата;

    При външни ограждащи стени с отвори (прозорци или врата за балкон) в застроената площ на апартамента влиза цялата дебелина на стената;

    При вътрешни ограждащи стени към съседен самостоятелен обект, в застроената площ влиза ½ от дебелината, а другата ½ влиза към застроената площ на съседния имот;

    При вътрешни ограждащи стени към обща собственост (коридор, асансьор, стълби и др.), в застроената площ влиза ½ от дебелината, а другата ½ е към общите части на сградата.

    Консултантът по недвижими имоти Антония Петрова отговори на въпроса как стои този казус от гледна точка на брокерите.

    "Всъщност това е установена наредба, която се спазва от 2003 година насам според правилата по Закона за устройство на територията (ЗУТ).

    "Факт е, че когато се изчислява площта на имота, това се извършва от архитект в архитектурния проект на сградата. В застроената площ на жилището се включват не само площите на помещенията, но и балконите и терасите, а и стените, които отделят помещенията едно от друго“, допълва тя.
  • 71 Банкер

    6 5 Отговор

    До коментар #69 от "дам":

    Като ти прибере банката имота за неизплатени вноски ще си идеш на село. Надявам се да е по скоро!

    Коментиран от #76

  • 72 Недей бе

    5 2 Отговор

    До коментар #68 от "Тройкаджия":

    тьотката му е рускинче от Комията, от там си я докара със Зила

    Коментиран от #73, #74

  • 73 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #72 от "Недей бе":

    Украйнче каза май.

    Коментиран от #75

  • 74 ха ха ха...

    2 1 Отговор

    До коментар #72 от "Недей бе":

    вярно, такъв неадекватник тяма как да не е ватенка от бо рисовките
  • 75 няма разлика

    5 1 Отговор

    До коментар #73 от "Гост":

    Всичко дето е било СССР е смикнало на нужник в двора

    Коментиран от #77

  • 76 дам

    6 4 Отговор

    До коментар #71 от "Банкер":

    Дообре... няма лошо и да се върна на село тъкмо може да се запозная с вас.

    Коментиран от #78, #79

  • 77 Дядо Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "няма разлика":

    Хахаха, да бъдем културни и изтънчени, искаш да кажеш "к8596лекало" хохохо
  • 78 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #76 от "дам":

    Е аз ще съм в Канада или Испания а ти в Крепча, няма как...
  • 79 Баща ти

    4 3 Отговор

    До коментар #76 от "дам":

    кои нас бе сине, ти забрави ли от къде изпълзя
  • 80 дам

    5 5 Отговор
    Ти ще си във форума. Дали пишеш от мазата в канада, испания или каспичан, разлика няма. Все ще имаш десетки никове, все ще правиш стотици коментари и все ще пукаш балони. Явно на баща ти като му се е спукал балона и се се появил ти и от тогава те е страх от балоните

    Коментиран от #81, #83, #90

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Мен

    2 3 Отговор

    До коментар #81 от "Гост":

    Я кажи за графиката, логото на тби и я разтълкувай пак че вече забравих къде беше уловката, хахаха. Боже боже, аре махам се че ми писна от теб за днес.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Аз Кочо

    8 2 Отговор
    tbi bank отчете рекордни ръст и печалба за 2023 г.
    Благодарение на тези позитивни резултати, приходите на tbi bank нарастват

    Консолидираният неодитиран финансов отчет на tbi за 2023 г. показва нетна печалба в размер на 42,4 млн. евро, която е с 16пр. по-висока от тази през 2022 г. - 35.5 млн. евро

    tbi отчита впечатляващ ръст на активите от близо 4пр към края на декември 2023 г., достигайки 1,48 млрд. евро (при 1,07 млрд. евро в края на декември 2022 г.). Кредитният портфейл достигна 1,04 млрд. евро в края на декември 2023 г. (3пр. ръст спрямо 2022 г.). 71пр.от заявленията за финансиране са подадени през дигиталните канали за самообслужване (в сравнение с 51пр. през 2022 г.) и по този начин дигитализацията допринася значително за отличните резултати

    Благодарение на тези позитивни резултати, приходите на tbi bank нарастват с 32% до 203 млн. евро, главно благодарение на увеличението на нетния лихвен доход с 27% и на нетните приходи от такси и комисиони с 25%. Така оперативната печалба за 2023 г. достига 146 млн. евро.

    Наред с това, депозитното портфолио на tbi bank достигна 1,12 млрд. евро в края на декември 2023 г. – ръст от 38% на годишна база., който значително изпреварва пазара.
  • 87 Махмуд

    3 3 Отговор

    До коментар #57 от "дам":

    И тука ги има много такива
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 На пазара има глад.........

    9 2 Отговор
    да, гладни брокери обикалят пазара, ама кокал вече нЕма
  • 90 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #80 от "дам":

    Ти още ли не разбра ,че е срашен изме ки та се занимаваш с него

    Коментиран от #91

  • 91 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #90 от "Гост":

    Тъжно е човек да се спомине с кредит който ще се прехвърли на децата му, но такъв е живота, на много хора им се е случвало

    Коментиран от #92

  • 92 За съжаление е така

    4 0 Отговор

    До коментар #91 от "Гост":

    А тепърва следват повишени лихви и фатални дъендове
  • 93 БРОКЕРИ на търкалета

    3 1 Отговор
    Дрън-дрън, ярина. Едни и същи брокерски глупости десетилетия наред.
  • 94 "Кредит Маркет ООД"

    3 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма