Last news in Fakti

15 Април, 2014 16:07 2 808 2

Малко земеделска земя се продава

  • imot.bg-
  • земеделска земя-
  • цена
Малко земеделска земя се продава - 1
Снимка: М. Богданова ©

Малко над 1000 са офертите за продажба на земеделска земя на територията на страната, сочи справка в специализирания сайт imot.bg. Средната цена е тудно да се определи, тъй като зависи от много фактори – местоположение, категория и други. Един от скъпите терени, които се оферират към момента, е 18 декара земя 4-та категория във варненския квартал „Владиславово”, граничещ с летището. Офертната му стойност е 270 000 000 лв. Скъпи терени има и в област Пловдив. Земеделска земя 4550 декара, също 4-та категория в района на село Марково, се оферира за 97 347 250 лв. Имотът е с 34 метра лице на асфалт. Намира се на новия път за селото, преди нов SPA хотел.

Плевен, Пазарджик и Велико Търново са регионите, в които се оферират едни от най-евтините терени. В Граф Игнатиево (Пловдив) терен от 11 декара, 4-та категория, може да се купи срещу 11 000 лв. Същата е цената и оризище от 11.6 декара в село Добровница (Пазарджик). Къде, какво и на каква цена се предлага може да видите ТУК.

С 8.6% се е повишила цената на земеделската земя през 2013 г., обявиха от националния статистически институт. По техни данни, средната цена на един декар за миналата година е била 594 лв. Най-голямо увеличение има при стойността на лозята – 21.8%. Нивите са поскъпнали с 11.7%, а овощните насаждения с 5.1%.

Най-висока е цената на земеделската земя в Североизточния район – 827 лв./дка. Югоизточният район отчита най-бърз темп на поскъпване за една година – 38.7%.

Средни цени на земеделската земя в България

Източник: НСИ
*цените са в лв./дка


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Georgi Enchev

    0 0 Отговор
    Земеделската земя е най-скъпа в Североизточния район -827лв/дка. Откъде е тази информация,защото тук под 1500лв/дка просто забрави.
  • 2 S Bogomilov

    0 0 Отговор
    18 декара земя 4-та категория във варненския квартал „Владиславово”, граничещ с летището. Офертната му стойност е 270 000 000 лв."""""" не малко мам много сте прекалили с нулите тука....абе това де не е терен в Монте Карло..тоя народ откачи направо..в Германия - Берлин например индустриални терени се продават с цени от маь 25/30 евро/м и веднага ти дават субсидия ако искаш да разработваш бизнес.. Така че 270 мил. лева за Владиславово..айде нема нужда!!!!!!!!!