Last news in Fakti

28 Януари, 2015 15:54 1 794 0

Убиецът от Плевен казал, че е обезвредил терорист

  • плевен-
  • убиец-
  • обезвредил-
  • терорист

Той спрял да взима лекарствата си и заболяването му - параноидна шизофрения, се е обострило

Убиецът от Плевен казал, че е обезвредил терорист - 1
Снимка: МВР

Убиецът на 39-годишния Цветослав Попов от Плевен страдал от параноидна шизофрения и е мислил, че е обезвредил терорист, като му е взел бомбата. Това заявиха на пресконференция днес, Иво Радев – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен, наблюдаващият прокурор Николай Пачевски и директорът на ОДМВР – Плевен Ванцислав Катинов.

Разследването започва на 22 януари тази година, когато в 23 часа е подаден сигнал за открито в близост до кръстовището между улиците „Сопот“ и „Иван Вазов“ безжизнено тяло на мъж.

При първоначалния оглед криминалисти установяват видими следи от насилие - прободна рана в областта на гърба, а при аутопсията е установено, че смъртта е следствие на масирана кръвозагуба от причинената рана.

В хода на предприетите оперативни действия криминалистите извършват множество разпити, издирват свидетели, ползват и записите от охранителните камери за видеонаблюдение, монтирани в близост до местопрестъплението. Така те установяват извършителя на деянието – 43-годишния Виктор Стоев от Плевен.

Извършено е претърсване в апартамента на задържания. Оттам са иззети лични вещи и дрехите, с които той е бил облечен в нощта на убийството. Мъж е с криминални прояви и срещу него има множество подадени жалби за психически тормоз, поясняват от областната дирекция.

По първоначални данни в нощта на престъплението той срещнал жертвата си случайно на улицата пред жилището си и е бил провокиран от уред в задния джоб на мъжа със стърчащи жици. Нахвърлил се върху него и така последвал фаталният удар с нож.

"Цветослав Попов е убит брутално - с удари с ръце и крака и с нож в гърба, който е попаднал в областта на сърцето", поясни директорът на ОДМВР-Плевен Венцислав Катинов.

Пред разследващите задържаният разказал, че е „обезвредил терорист и му е взел бомбата“. Вероятно е повлиян от случая "Сарафово", коментират криминалистите. "Бомбата" се оказал малък електрически уред, който 39-годишният Цветослав носел, след като поправил бойлер на приятел.

С решение на Окръжния съд, Виктор Стоев е настанен принудително за 30 дни в Държавната психиатрична болница в Ловеч. Назначена му е психиатрична експертиза, която ще даде отговор на въпроса дали той може да носи наказателна отговорност или не.

"Случаят повдига въпроси - кой контролира тези лица, доколко са под контрол. Ясно е, че ако нямат подходяща среда, семейство, което да се грижи за тях, спират лечението си и стават опасни за околните", коментира окръжният прокурор Иво Радев.

Наблюдаващият прокурор Николай Пачевски поясни, че извършителят е спрял да взима лекарствата си и заболяването му се е обострило. Разследващият екип първоначално не е открил мотив за извършване на убийството. За разкриването му са работили 10 души пет денонощия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА