Last news in Fakti

28 Януари, 2015 20:13 11 206 10

Арестуваха шефа на Митница Свиленград с подкупи (Обновена, Видео)

  • арестуваха-
  • шефа-
  • тодор караиванов-
  • митница свиленград

Тодор Караиванов е с белезници пред сградата, в момента тече специализирана операция

Арестуваха шефа на Митница Свиленград с подкупи (Обновена, Видео) - 1
Снимка: e-svilengrad.com

Задържаха шефът на Митница Свиленград при показна спец акция на ДАНС и Прокуратурата. Факти.бг вчера първа съобщи за акцията.

Днес от прокуратурата излезнаха с официално съобщение, което гласи:

"На 26 януари 2015 г. Върховна касационна прокуратура (ВКП) образува досъдебно производство срещу началника на Митница Свиленград Тодор Караиванов (временно изпълняващ длъжността)  за престъплението „подкуп”. С постановление на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров делото е разпределено за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийска градска прокуратура (СГП) и ДАНС.

Разпитани са множество свидетели, прокуратурата е поискала и получила от Окръжен съд – Хасково разрешения за претърсване, обиск и освидетелстване.

На 28 януари 2015 г. в продължение на 30-40 минути Караиванов е получил два подкупа, първият в размер на 600 лв., вторият в размер на 600 евро, е установено от разследващите. След получаване на втория подкуп, началникът на митницата е задържан на местопрестъплението. При задържането същият е оказал съпротива.

Извършено е претърсване в кабинета на Караиванов в сградата на митницата, където е открит приетият подкуп в размер на 600 лв. и още над 12 000 евро.

В жилището на Караиванов са открити 6000 лв.(във връхните му дрехи) и три чувала с митнически документи (оригинали и копия).

Предстои привличането на Караиванов като обвиняем и задържането му до 72 часа с прокурорско постановление, както и внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение.

Следствените действия продължават и към момента.

Действията на Специализираното звено за борба с корупцията бяха високо оценени в последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка."

Има версия, според която Караиванов е изнудвал транспортни фирми за подкупи, в противен случай те били подлагани на щателни проверки. Друга такава гласи, че той е взимал подкупи и за конкурсите за митничари.

Ето какво съобщихме още вчера:

В момента /20 часа на 28 януари 2015 година/ се провежда спецоперация в административната сграда на Митница Свиленград, научи от свои източници Факти бг. Пред сградата е проснат на земята с белезници временно управляващият директор на Митница Свиленград Тодор Караиванов. Пред сградата има и полицейска лаборатория, от което може да се предполага, че е възможно той да е задържан с белязяни пари.

В продължение на близо час Тодор Караиванов бе опрян до стената на админастрацията. Той е един от най-приближените шефове на митници на митничар № 1 Ваньо Танов. Операцията на ДАНС и Софийска градска прокуратура продължи до сутринта на 29 януари. Караиванов е бил заловен с белязани пари. По информация на Факти.бг той обаче е следен от преди време. 

Цяла нощ бяха разпитвани служители от администрацията на Митница - Свиленград.

Снощи на мястото на акцията пристигна местният адвокат Добри Тодев, който е председател на ”Комисията по мониторинг и борба с корупцията” към Реформаторския блок в Хасково. В разговор с редови служители на МВР и митнически инспектори, той заяви, че неговата комисия е подала огромен брой сигнали до близки на ген. Атанас Атанасов експерти, душещи около митниците и звената към тях.

Само преди два дни Караиванов, който е временно изпълняващ длъжността до обявяването на резултатите от конкурса, бе награден лично от Ваньо Танов за празника на митниците. Той получи златен почетен знак за проявен висок професионализъм и значителен принос към дейността на митническата администрация.

Към 10,00 часа на 29 януари официална информация от ДАНС и Прокуратурата все още няма. Ваньо Танов не отговаря на телефона. От Митницата заявиха, че не са наясно с акцията и Тодор Иванов подчертаха, че е бил назначен само като временен шеф.

Кой все пак е Тодор Караиванов:

Тодор Караиванов управлява за втори път Свиленградската митница от ноември 2014 г. Той бе върнат в Митница Свиленград от Агенция „Митници“, като замени временно изпълняващия длъжността Боян Тодоров.

Първия път, когато Караиванов бе поставен на този пост, беше отново по времето на сегашния митничар номер едно Ваньо Танов. Караиванов застъпи тогава на ръководната длъжност на 1 февруари 2011 г. и остана на нея до 9 август 2013 г. След това той работеше като експерт в Дирекция „Митническо разследване и разузнаване“ в Централното митническо управление. Преди това е работил в аналогичен отдел в Митница Свиленград в продължение на близо 11 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909

    2 0 Отговор
    ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА! НЯМА ДЪРЖАВА !
  • 2 глк

    1 0 Отговор
    Извинявайте кога ще го освободите.
  • 3 Хараламби

    2 0 Отговор
    Първо трябва да обещае, че няма повече така да прави и тогава.
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Още една златна кокошка за хиените на Темида.
  • 5 toi

    0 0 Отговор
    Тошко ПАЯ, то само заради прякора си трябва да го арестуват, те го назначили за началник.
  • 6 abv

    0 0 Отговор
    Спомнете си записа на Бойко и разговора с Ваньо Танов за спасяване на Мишо бирата.По едно време по времето на Ревизоро се заговори как приходите от митниците се били вдигвали.Абе хора по BTV веднъж имаше предаване за незаконните палати в Свиленград.Уж щяха да ги бутат назначиха проверка и така си остана.Тази държава е по-страшна и от мафия.Уважаеми сънародници прекалено сме търпеливи и ни правят на бунаци.Еко хотел Родопи над Пловдив също е на бивш митничар.Сигурно го е построил от спестени закуски.?!?!?!?!?!?!?!?Вие как мислите, аз например дълбоко се съмнявам.
    Един колега много правилно казва.България изобщо не е бедна щом все още има какво да се краде и да ви кажа е прав.
  • 7 abv

    0 0 Отговор
    Пардон сгреших името на хотела от яд.

    Екохотел Здравец
  • 8 Димитров

    0 0 Отговор
    Незабавна ОСТАВКА и на покровителите му!
  • 9 Съдия

    0 0 Отговор
    ТОВА Е ПОСТАНОВКА . НЕВИНЕН
  • 10 Кобрата

    0 0 Отговор
    уредят се на някой по-висок пост и смучат като бълхи, а народа се чуди как да скърпи двата края . Май е дошло време да върнат смъртната присъда